Loading...
2018

Narodni muzej Šabac

 

Stalna postavka "Šabački vremeplov – baština za budućnost"

 

Nova stalna postavka otvorena je početkom novembra meseca 2015, u skladu sa savremenim načinom prezentacije muzejskih predmeta. Podeljena je u šest celina koje predstavljaju bogatu kulturno-istorijsku prošlost grada i okoline nastajalu tokom sedam hiljada godina: Vremeplov, Tvrđava simbol grada, Šabac gospodara Jevrema, Šabac mali Pariz, Stradanja Šapca i okoline u svetskim ratovima i Šarenica. Atraktivnost i savremenost postavke doprinose nekoliki multimedijalni saržaji, interaktivne slike i hologramska projekcija, koje stalnu postavku čine jednom od najsavremenijih u Srbiji. Razgledanjem stalne postavke, stiče se potrebno znanje o razvoju grada, njegovom kulturnom nasleđu, znamenitim građanima i značajnim istorijskim događajima koji su neretko bili od velikog značaja i za istoriju Srbije.

 

Posebni programi

 

Od 14. do 20. maja od 8 do 19 časova - Stalna postavka "Šabački vremeplov – baština za budućnost".

Od 14. do 16. maja od 8 do 19 časova - Gostujuća izložba autora Gordane Bulović i Mirka Pekovića, "Kojekude Karađorđe".

15. maj u 19 časova - Predavanje "Priča o balskoj haljini" - Predavanje Tatjane Marković, muzejskog savetnika Narodnog muzeja u Beogradu i Milice Mirković, konzervatora tekstila u Etnografskom muzeju u Beogradu. Tatjana Marković će publiku upoznati sa istorijatom balske haljine s početka 20. veka koja je izložena u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Šapcu a pripadala je supruzi šabačkog slikara Stevana Čalića.  Milica Mirković će govoriti o konzervatorskom tretmanu ove haljine.

17. maj u 19 časova - Predavanje "Moda šešira i šabačke modiskinje" - Predavanje  Aleksandre Jovanović višeg kustosa etnologa Narodnog muzeja u Šapcu. Tema predavanja je moda nošenja šešira krajem 19. veka do Drugog svetskog rata u svetu i kod nas, istorijat, modeli i kreatori šešira kroz vreme, modiskinje i modiske radnje u Šapcu između dva svetska rata, alat, materijali i način izrade šešira. Predavanje je vezano izložbu Moda šešira koja je od 2013. do 2017. godine gostovala u 11 muzeja širom Srbije.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 1 čas - Gostujuća izložba autora Ivana Stanića "Robotika".

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 1 čas - "Bitlmanija" - Koncert i izložba posvećena legendarnom rok sastavu "Bitlsi". Program se održava u Kulturnom Centru Šabac.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 1 čas - Gostujuća izložba "Srpska književnost i Veliki rat" - Autori Olga Krasić i Marjana Marijanovića iz Biblioteke grada Beograda, povodom obeležavanja stogodišnjice kraja I svetskog rata. Izložba se održava u Biblioteci šabačkoj.

 

Adresa: Masarikova 13
Sajt: Narodni muzej Šabac

Osnivači