Loading...
2018

Народни музеј Шабац

 

Стална поставка "Шабачки времеплов – баштина за будућност"

 

Нова стална поставка отворена је почетком новембра месеца 2015, у складу са савременим начином презентације музејских предмета. Подељена је у шест целина које представљају богату културно-историјску прошлост града и околине настајалу током седам хиљада година: Времеплов, Тврђава симбол града, Шабац господара Јеврема, Шабац мали Париз, Страдања Шапца и околине у светским ратовима и Шареница. Атрактивност и савременост поставке доприносе неколики мултимедијални саржаји, интерактивне слике и холограмска пројекција, које сталну поставку чине једном од најсавременијих у Србији. Разгледањем сталне поставке, стиче се потребно знање о развоју града, његовом културном наслеђу, знаменитим грађанима и значајним историјским догађајима који су неретко били од великог значаја и за историју Србије.

 

Посебни програми

 

Од 14. до 20. маја од 8 до 19 часова - Стална поставка "Шабачки времеплов – баштина за будућност".

Од 14. до 16. маја од 8 до 19 часова - Гостујућа изложба аутора Гордане Буловић и Мирка Пековића, "Којекуде Карађорђе".

15. мај у 19 часова - Предавање "Прича о балској хаљини" - Предавање Татјане Марковић, музејског саветника Народног музеја у Београду и Милице Мирковић, конзерватора текстила у Етнографском музеју у Београду. Татјана Марковић ће публику упознати са историјатом балске хаљине с почетка 20. века која је изложена у сталној поставци Народног музеја у Шапцу а припадала је супрузи шабачког сликара Стевана Чалића.  Милица Мирковић ће говорити о конзерваторском третману ове хаљине.

17. мај у 19 часова - Предавање "Мода шешира и шабачке модискиње" - Предавање  Александре Јовановић вишег кустоса етнолога Народног музеја у Шапцу. Тема предавања је мода ношења шешира крајем 19. века до Другог светског рата у свету и код нас, историјат, модели и креатори шешира кроз време, модискиње и модиске радње у Шапцу између два светска рата, алат, материјали и начин израде шешира. Предавање је везано изложбу Мода шешира која је од 2013. до 2017. године гостовала у 11 музеја широм Србије.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 17 до 1 час - Гостујућа изложба аутора Ивана Станића "Роботика".

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 17 до 1 час - "Битлманија" - Концерт и изложба посвећена легендарном рок саставу "Битлси". Програм се одржава у Културном Центру Шабац.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 17 до 1 час - Гостујућа изложба "Српска књижевност и Велики рат" - Аутори Олга Красић и Марјана Маријановића из Библиотеке града Београда, поводом обележавања стогодишњице краја I светског рата. Изложба се одржава у Библиотеци шабачкој.

 

Адреса: Масарикова 13
Сајт: Народни музеј Шабац

Оснивачи