Loading...
2018

Народни музеј Лесковац

Стална поставка

 

Стална поставка 

 

Стална поставка Народног музеја у Лесковцу, отворена 1974. године, обухвата период од праисторије до 1945. године. Прва фаза нове сталне поставке, отворена 2015. године, приказује начин живота становништа лесковачког краја од првих трагова материјалне културе до развоја Лесковца као трговачког, занатског и индустријског центра. Новом сталном поставком приказан је живот у Лесковцу, од неолита до краја позног средњег века. Део сталне поставке, који није мењан у првој фази, налази се у галеријама на спрату. У оквиру етнологије поставка прати период од ослобођења од Турака  до данас. Поставка прати развој занатства, трговину, караванске путеве, привреду и обичаје лесковачког краја. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

 

Градска кућа

 

Представља изразит пример балканског стила градње и једна је од најлепших старих кућа у Лесковцу. Стара је преко 150 година. Данас је обновљена и у њој је смештена стална етнолошка поставка. (Градска кућа, Учитеља Јосифа 10)

 

Градска кућа

 

Текстилни музеј у Стројковцу

 

Смештен је у згради воденице која је подигнута у другој половини XIX века. Сама зграда је архитектонско ремек-дело и представља карактеристичан тип „црнотравске дунђерске куће“. Рестаурирана је и у њој су изложени оригинални предмети који представљају процес производње гајтана.

 

Археолошки локалитет Царичин град

 

На археолошком локалитету, који се налази 30 km југозападно од  Лесковца, налазе се рушевине града Justinijana Prima. Град је подигао у VI веку Јустинијан I (527-565), византијски цар, реформатор и стратег, у близини места свога рођења. У новом граду било је седиште архиепископије Северног Илирика.

 

Едукативна радионица "Направи сувенир"

 

Посебни програми

 

Од 14. до 20. маја од 8 до 16 часова - Изложбa "Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918" - Изложбу посвећујемо сенима, спомену и слави нашим славним прецима - храбрим  српским ратницима са територије југоистока Србије – победницима у светој и часној борби за слободу. Они су убедљивом већином били сељаци, домаћини и младићи за које су њихове  породице, села и вароши били цео свет. Моравци  су се, после два Балканска рата, и у Великом рату – Европском, како су га учесници звали, у јеку жетве, одазвали на позив отаџбине. Захваљујући беспримерном пожртвовању, издржљивости и храбрости, борили су се крајње пожртвовано за своју нападнуту отаџбину, полуголи, гладни и преморени до ногу потукли модерно опремљене и до зуба наоружане аустроугарске армије са богатом војничком традицијом од неколико векова и - задивили целу Европу. Намера нам је да, после 100 година преставимо Моравску дивизију у Великом рату на музеолошки начин, да поред ратних окршаја, делимично реконструишемо и ратну свакодневницу језиком учесника забележеним у ратним дневницима, белешкама, дописним картама, фотографијама, роворским сувенирима које су ратници правили на фронту у тренуцима предаха између борби.

Од 14. до 18. маја у 12 часова - Смотра археолошког филма - Током сваког дана биће приказани археолошки филмови различите тематике.

Од 14. до 18. маја у 14 часова - Фестивал етнолошког филма -  Током сваког дана биће приказани етнолошки филмови различите тематике.

14. мај у 12 часова - Породични програм "Времеплов лесковачког краја" - Лесковачким времепловом вратићемо се у далеку прошлост Лесковца и откривати најзначајније детаље из праисторије, периода византије и средњег века. Кроз обилазак поставке Времеплов Лесковачког краја, уз помоћ дизајниране публикације, забављаћемо се трагајући за предметима, и решавати мисаоне задатке, описивати, доцртавати, бојити и проводити пријатне тренутке у Музеју. Програм је намењен деци од 5 до 11 година.

14. мај у 14 часова - Едукативна радионица за децу "Слагалица" - Радионица за децу узраста од 6 -10 година. Састављањем слагалице добићемо фотографију предмета који је изложен у Сталној поставци музеја. Слагаћемо неолитску секиру, римски новац, шлем и још много предмета. У другом делу радионице у поставци музеја тражићемо предмете које смо слагали. Наш задатак биће да пронађемо предмет у поставци и сазнамо што више података о њему: кад се користио, ко га је правио, од ког материјала.

15. мај у 12 часова - Едукативна радионица за децу "Игра памћења" - Радионица за децу узраста од 6 -10 година. Све карте биће окренуте наопако. Свако дете отвара  по две карте и памти где се који предмет налази. Када отворимо две различите карте враћамо их назад и игра иде даље. Дете које отвори две исте карте ставља их испред себе и може да игра још једном. Победник у игри је онај ко има највише карата. Касније ћемо тражити предмете са картица у Сталној поставци музеја. Причаћемо о амфори за вино, богињи Јунони.

16. мај у 11 часова - Предавање "Гвоздено доба у лесковачкој котлини" - Предавач: кустос-археолог Владимир Стевановић.

16. мај у 12 часова - Породични програм "Времеплов лесковачког краја" 

16. мај у 14 часова - Едукативна радионица за децу "Направи сувенир" - Радионица за децу узраста од 6 -10 година. Причаћемо о томе зашто се прави сувенир, која му је намена. У пракртичном делу радионице правићемо реплике музејских предмета. Касније ћемо причалти о предметима које смо правили: колико су стари, коју намену су имали, ко их је правио, где су пронађени. Упознаћемо кустоса археолога и постављати му питања.

 

Моја књига - Музејска прича

 

18. мај (Међународни дан музеја) у 11 часова - Промоција књиге "Археологија музеја Крајине" - Публикацију под називом "Археологија Музеја Крајине" аутора Гордана Јањића објавио је Музеј Крајине из Неготина. Предговор је написала Б. Борић Брешковић, а рецензенти су проф. др Д. Михаловић и доц. др П. Шпехар, др С. Петковић и др А. Булатовић. У публикацији је, први пут,  систематизован археолошки материјал из свих епоха који је откривен на подручју које покрива Музеј Крајине у Неготину. Аутор је музејски саветник археолог Гордан Јањић, дугогодишњи директор Музеја Крајине у Неготину, врстан музеалац и изванредан познавалац археологије Крајине. Монографија је штампана у боји са изванредним фотографијама. Промоцију књиге пратиће power point презентација.

18. мај (Међународни дан музеја) у 12 часова - Едукативна радионица за децу "Игре наших бака и дедова" - Радионица за децу узраста од 6 до 10 година. Научићемо да у доба наших дедова и бака није било играчака и друштвених игара као данас. Сазнаћемо како су се накад играли наше баке и деке. Причаћемо о старим, заборављенним играма. Када су били мали они су носили народне ношње. Помагали су родитељима у пољу. Играчке нису имали па су их сами правили нпр.лопту од старе гаредеробе, свиралу од дрвета. Доста времена су проводили ван куће играјући жмурке и разне игре са лоптом. На радионици ћемо цртати старе дечије игре, играћемо се лоптим крпењачом и орасима. Играћемо и игре Крокодилчић и Царе, пацаре колико је сати?

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 18 часова - Дечија представа "Љубав у Лесковац" - Љубав је почетак свега. Почетак који долази изненада, без најаве и планирања. А циљ сваке љубави је њено испуњење. Али, пут до остварења љубави захтева „озбиљну“ стратегију и доктрину. Удварање је одувек било изазов и права уметност. Као и времена мења се и начин удварања. Лесковац је кроз векове из једне турске касабе израстао у град са 60.000 становника. Како се он мењао, мењали су се и обичаји, а са њима и људи. Лесковац полако израста у један занатлијски град са мноштво трговина, занатлијских радњи, са вревом младих момака и девојака. Представа ће бити изведена на лесковачком дијалекту и изводиће је ученици средњошколског узраста. Сценарио за представу урадио је Мирослав Каранфиловић, професор историје, а изводи се у Градској кући.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 18.30 часова - Концерт вокалне групе Либеро - Извођење српске духовне и народне музике, а capella. Концерт се одржава у градској кући.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 19 часова - Едукативна радионица за децу "Moja књига-музејска прича" - Радионица за децу узраста од 6 до 10 година. Здраво! Ја живим овде, у праисторијској колиби. Изгледа да је понестало боје за мене. Помози  ми и обоји ме. Тако почиње наше дружење са ликовима из књижице. Заједно ћемо лепити сличице, бојити, учити, цртати, повезивати бројеве, тражити пут кроз лавиринте. Научићемо чиме су се хранили и чиме су се бавили људи у праисторији, какав накит су носиле римљанке, како су изгледали мозаици на Царичином граду, како су живели људи у Средњем веку и још много тога.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 19 часова - Музејска радионица "Музејонски играњац" - Музејска радионица одвијаће се у Дечијем музејону, дечијем музејском клубу Народног музеја у Лесковцу. Време које деца проведу у дечијем музејону  биће посвећено слободној игри деце која ће у складу са својим интересовањима сама бирати дидактичке и креативне материјале за рад, читати књиге или играти друштвене игре. Материјал (слагалице, домине, игра мице, трагови културе и сл.) је осмишљен тако да деци приближи културну баштину Лесковца и околине и да кроз игру уче. Програм је намењен деци од 5 до 11 година.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 20 часова - Едукативна радионица за децу "Кад порастем бићу кустос " -  Радионица за децу узраста од 10 до 14 година. У првом делу радионице деца ће добити текст о неком предмету који је изложен у поставци и биће упознати са пословима које кустос обавља у музеју. У практичном делу радионице, у току обиласка поставке, улогу кустоса  преузимаће деца. На овај начин се избегава пасивно слушање излагања кустоса и даје прилика ученицима да активно учествују у обиласку поставке. То је уједно и повратна информација о мери усвојеног знања ученика током првог радионичарског дела.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 21 час - Концерт ученика Музичке школе "Станислав Бинички" из Лесковца - Учествују: виолинисти, гитаристи, клавиристи и соло певачи нижих разреда и средње Музичке школе „Станислав Бинички“ Лесковац.

 


Адреса: Народни музеј Лесковац - Стојана Љубића 2; Градска кућа - Учитеља Јосифа 10
Сајт: Народни музеј Лесковац

Оснивачи