Loading...
2018

Zavičajni muzej – Zamak kulture u Vrnjačkoj Banji

Tematske stalne postavke

 

"Spomen soba generala Belimarkovića", koja kroz deo sačuvanog nameštaja, fotografija i dokumentacionog materijala govori o životu generala Jovana Belimarkovića i njegovoj vezanosti za Vrnjačku Banju. Autor postavke je istoričar Dragan Drašković, muzejski savetnik Narodnog muzeja iz Kraljeva.

Arheološka izložba "Lađarište - praistorija Vrnjaca", kroz arheološke nalaze potvrđuje tragove naseljavanja na vrnjačkoj teritoriji u periodu mlađeg kamenog doba. Materijal otkriven na visokoj obali starog toka Zapadne Morave pripada vinčanskoj kulturi, fazama gradačkoj i Vinča - Pločnik.

Sa istorijske izložbe "Vasa Popović - ratni fotograf i inženjer vrnjački"  predstavljen je segment vezan za Vrnjce. Popović je učestvovao u Prvom svetskom ratu kao pripadnik 1300 kaplara. Bio je ratni fotograf čiji su snimci prvi publikovani posle proboja Solunskog fronta u francuskoj knjizi o Velikom ratu. Nakon rata i završetka studija radi u Vrnjačkoj Banji kao inženjer na kaptaži mineralnih izvora Topla voda i Snežnik, zajedno sa Vladom Mitrovićem. Njegovo ime vezuje se za otkriće Rimskog izvora ipodizanje izvora Lira na Snežniku.

 

 

Posebni programi

 

Od 14. do 20. maja - Izložba "Alergene biljke" - Gostujuća izložba Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, autora Miroslava Jovanovića i Marka Nestorovića, skreće pažnju na problem koji se često javlja sa razvitkom vegetacije i cvetanjem biljaka. Razjašnjava se pojam i način nastanka alergija i prikazuju biljke koje je izazivaju.

Od 14. do 20. maja - Izložba "Srednjevekovni Rudnik" - Gostujuća izložba Muzeja rudničko - takovskog kraja predstavlja priču o srednjevekovnom Rudniku na osnovu arheoloških nalaza. Autori izložbe su Ana Cicović viši kustos muzeja i dr Dejan Radičević profesor na grupi za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Koncert Rebeka Rischin (SAD) klarinet, uz klavirsku saradnju Mione  Barbul (Srbija). Biće organizovano  u saradnji sa Nacionalnim udruženjem klarinetista Srbije.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Promocija knjige američke klarinetistinje Rebeke Rischin (SAD). Biće organizovano u saradnji sa Nacionalnim udruženjem klarinetista Srbije.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 19 časova - Pesničko veče "Pesnicima u čast" - Pesničko veče dramsko - recitatorske sekcije Fakulteta za hotelijerstvo i turizam iz Vrnjačka Banja. Sa puno zanosa pesničku reč kao i prošle godine, će publici predstaviti studenti ovog fakulteta. Kooordinator dramsko recitatorske sekcije je Andrijana Jeftić.

 

Radno vreme tokom manifestacije: od 7 do 21 čas, u subotu 19. maja do 24 časa
Adresa: 7. jula 7

Osnivači