Loading...
2018

Завичајни музеј – Замак културе у Врњачкој Бањи

Тематске сталне поставке

 

"Спомен соба генерала Белимарковића", која кроз део сачуваног намештаја, фотографија и документационог материјала говори о животу генерала Јована Белимарковића и његовој везаности за Врњачку Бању. Аутор поставке је историчар Драган Драшковић, музејски саветник Народног музеја из Краљева.

Археолошка изложба "Лађариште - праисторија Врњаца", кроз археолошке налазе потврђује трагове насељавања на врњачкој територији у периоду млађег каменог доба. Материјал откривен на високој обали старог тока Западне Мораве припада винчанској култури, фазама градачкој и Винча - Плочник.

Са историјске изложбе "Васа Поповић - ратни фотограф и инжењер врњачки"  представљен је сегмент везан за Врњце. Поповић је учествовао у Првом светском рату као припадник 1300 каплара. Био је ратни фотограф чији су снимци први публиковани после пробоја Солунског фронта у француској књизи о Великом рату. Након рата и завршетка студија ради у Врњачкој Бањи као инжењер на каптажи минералних извора Топла вода и Снежник, заједно са Владом Митровићем. Његово име везује се за откриће Римског извора иподизање извора Лира на Снежнику.

 

 

Посебни програми

 

Од 14. до 20. маја - Изложба "Алергене биљке" - Гостујућа изложба Природњачког музеја у Београду, аутора Мирослава Јовановића и Марка Несторовића, скреће пажњу на проблем који се често јавља са развитком вегетације и цветањем биљака. Разјашњава се појам и начин настанка алергија и приказују биљке које је изазивају.

Од 14. до 20. маја - Изложба "Средњевековни Рудник" - Гостујућа изложба Музеја рудничко - таковског краја представља причу о средњевековном Руднику на основу археолошких налаза. Аутори изложбе су Ана Цицовић виши кустос музеја и др Дејан Радичевић професор на групи за археологију Филозофског факултета у Београду.

18. мај (Међународни дан музеја) у 19 часова - Концерт Rebeka Rischin (САД) кларинет, уз клавирску сарадњу Мионе  Барбул (Србија). Биће организовано  у сарадњи са Националним удружењем кларинетиста Србије.

18. мај (Међународни дан музеја) у 19 часова - Промоција књиге америчке кларинетистиње Rebekе Rischin (САД). Биће организовано у сарадњи са Националним удружењем кларинетиста Србије.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 19 часова - Песничко вече "Песницима у част" - Песничко вече драмско - рецитаторске секције Факултета за хотелијерство и туризам из Врњачка Бања. Са пуно заноса песничку реч као и прошле године, ће публици представити студенти овог факултета. Кооординатор драмско рецитаторске секције је Андријана Јефтић.

 

Радно време током манифестације: од 7 до 21 час, у суботу 19. маја до 24 часа
Адреса: 7. јула 7

Оснивачи