Loading...
2018

Завичајни музеј Параћин

Стална поставка

 

Сталну поставку чине предмети који сведоче насељима земљорадничким заједницама млађег неолита, међу којима су најзначајнија Мотел Слатина код Параћина и Турска чесма, Слатина код села Дреновца. Бронзано доба је представљено каменим, металним и керамичким налазима из бронзанодопске некрополе са спаљеним покојницима "Глождак" која је припада носиоцима Параћинске културне групе. Из периода старијег гвозденог доба изложени су керамички и ме  тални предмети за свакодневну употребу. Један део сталне поставке чине предмети млађегвозденодопске културе Скордиска.

Период римске доминације заступљен је налазима, који су иза себе оставили становници античког насеља Sarmates-a, које је вероватно било подигнуто на месту данашњег Параћина.

Период византијске доминације представљен је налазима са утврђења Момчилов град, подигнуто у VI веку на обронцима Јухора. Утврђење је било саставни део унутрашњег византијског система утврђења које је истовремено имало функцију рефугијума, контроле и заштите путне мреже.

Период средњевековне српске државе документован је налазима са војног утврђења Петрус и манастирских комплекса Намасија и Св. Јован Главосек.

Посебан део сталне поставке чине остаци фосилне флоре и фауне који одсликавају геоморфолошке и климатолошке промене на овом делу Балкана.

Део сталне поставке чине употребни предмети који одсликавају градски живот Параћина с краја 19. и првих деценија 20. века.

 

Посебни програми

 

14. мај у 19 часова - Отварање изложбе "Спортски дух Параћина" - Изложба која се бави настанком и развојем спорта у Параћину од почетка 20. века. Изложба је тематски подељена хронолошки и по спортовима. Изложбу чине фотографије и тродимензионални предмети из збирке Завичајног музеја Параћин.

Од 14. до 18. маја од 10 до 17 часова - Радионица за децу "Мали археолози" - Деца ће на креативан и занимљив начин упознати са занимањем археолога и палеонтолога. Организоване групе предшколских установа ће долазити у Музеј, а радионица ће бити доступна и за индивидуалне посете за време трајања манифестације.

15. мај у 18 часова - Предавање "Срби пре Адама и после њега: историја и псеудоисторија" - Предавање професора др Радивоја Радића, историчара, универзитетског професора и научног радника о злопотребама у исотрији. Предавање је одговор на писања квазиисторичара којих је у последње време све више у нашој средини, а који износе невероватне податке директно прозивајући научне раднике за фалсификовање „званичне“ (како је они називају) историје.

15. мај у 20 часова - Предавање "Марко Краљевић: између епа и историје" - Предавање Марка Алексића, археолог, писац, стручњак за средњовековно наоружање. Предавање се бави највећим српских херојем народних песама, Марком Краљевићем. Марко ће нам представити колика је разлика између правог Марка Краљевића у односу на оног опеваног у епским песмама.

16. мај у 18 часова - Отварање изложбе "Средњевековно наслеђе Паракиновог Брода" - Отварање изложбе у Гимназији Параћин. Изложба ће бити постављена у холу школе, а сама изложба на занимљив начин приказује средњи век Петрушке области.Аутор изложбе је Филип Стефановић, археолог сарадник Завичајног музеја "Параћин".

17. мај у 19 часова - Предавање "Археолошко наслеђе Параћина" - Презентација циљева и прелиминарних резултата пројекта "Културно наслеђе Параћина". Пројекат ће представити мр Весна Вучковић, виши кустос Завичајног музеја Параћин и др Војислав Филиповић, истраживач сарадник Археолошког Института у Београду.

18. мај (Међународни дан музеја) у 18 часова -  Отварање изложбе "Гравирање на стаклу - радови Милана Станковића Ланета" - Изложба радова Милана Станковића Ланета, мајстора гравера на стаклу. Изложба приказује један интересантан занат који је у изумирању. На изложби ће бити представљени репрезентативни радови које је аутор током своје каријере урадио и сачувао. Изложба је део серијала изложби о стаклу које припрема Завичајни музеј Параћин.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 18 до 22 часа - Ученици водичи - Ученици О.Ш. Момчило Поповић ће уместо кустоса Музеја, водити посетиоце кроз сталну поставку и имати прилику да се упознају са пословима музејског водича и кустоса.

19. и 20. мај од 11 до 15 часова - Радионица за ученике "Историјски развој писма од најраније историје до данашњих модерних фонтова" - Калиграфска радионица за ученике средњих школа и старијих разреда основних школа. Предавач Гордана Живановић, професор Писма и Калиграфије.

 


Радно време: од 10 до 22 часа, у суботу 19. маја од 10 до 01 час
Адреса: Томе Живановића 17
Сајт: Завичајни музеј Параћин

Оснивачи