Loading...
2018

Narodni muzej Kruševac

Stalna postavka

Od osnivanja, 19. decembar 1951, Narodni muzej Kruševac ostvaruje svoju osnovnu delatnost kroz sakupljanje, čuvanje, zaštitu i izlaganje pokretnih kulturnih dobara i ostataka materijalne kulture zavičaja. Tokom decenija, stasao je u značajnu ustanovu kulture, izgrađujući uglednu poziciju u muzejskoj mreži Srbije.

Smešten u prostoru arheološkog parka, muzej predstavlja nezaobilazno odredište kada je reč o kulturnoj i turističkoj ponudi grada. U zdanju nekadašnje gimnazije, sagrađenom 1863–1908, danas je smeštena stalna muzejska postavka koja svedoči o istorijskom i kulturnom razvoju i preobražaju grada i okoline.

Muzejski fundus sadrži oko dvadeset i tri hiljade muzealija prirodnjačkog, arheološkog, etnološkog, istorijskog, kulturno-istorijskog i likovnog karaktera, čiji je istorijski korak dug preko šest milenija – od praistorije, preko antike i srednjeg veka, kroz razdoblje turske prevlasti i obnove srpske državnosti, sve do sredine HH veka.

Osim centralnog objekta u Kruševačkom gradu, u sastav Narodnog muzeja Kruševac ulaze i Kuća Simića (Majke Jugovića 2), Umetnička galerija (Majke Jugovića 12) i Memorijalni kompleks „Slobodište“ (Bruski put b6).

 

Adresa: Trg despota Stefana 15
Sajt: Narodni muzej Kruševac

Osnivači