Loading...
2018

Народни музеј Крушевац

Стална поставка

Од оснивања, 19. децембар 1951, Народни музеј Крушевац остварује своју основну делатност кроз сакупљање, чување, заштиту и излагање покретних културних добара и остатака материјалне културе завичаја. Током деценија, стасао је у значајну установу културе, изграђујући угледну позицију у музејској мрежи Србије.

Смештен у простору археолошког парка, музеј представља незаобилазно одредиште када је реч о културној и туристичкој понуди града. У здању некадашње гимназије, саграђеном 1863–1908, данас је смештена стална музејска поставка која сведочи о историјском и културном развоју и преображају града и околине.

Музејски фундус садржи око двадесет и три хиљаде музеалија природњачког, археолошког, етнолошког, историјског, културно-историјског и ликовног карактера, чији је историјски корак дуг преко шест миленија – од праисторије, преко антике и средњег века, кроз раздобље турске превласти и обнове српске државности, све до средине ХХ века.

Осим централног објекта у Крушевачком граду, у састав Народног музеја Крушевац улазе и Кућа Симића (Мајке Југовића 2), Уметничка галерија (Мајке Југовића 12) и Меморијални комплекс „Слободиште“ (Бруски пут б6).

 

Адреса: Трг деспота Стефана 15
Сајт: Народни музеј Крушевац

Оснивачи