Loading...
2018

Narodni muzej Kraljevo

Stalna postavka

 

Stalne postavke

 

Stalna postavka Narodnog muzeja (Trg Sv. Save br. 2): arheologija, društvena, kulturna i ratna istorija Kraljeva, Vrnjačke Banje i Raške od praistorije do savremenog doba. Otvoreno od 8 do 20 časova.

Stalna postavka Legata Olivere Radojković Čolović (Karađorđeva br. 96): legat obuhvata porodičnu kuću sa dvorištem dr Olivere Radojković-Čolović, koja je testamentom 2012. godine preneta u vlasništvo Narodnog muzeja Kraljevo. Kuća je adaptirana u galerijski prostor i svečano otvorena za Noć muzeja 2016. godine. Kolekciju čine umetnička dela (24 ikone i 120 slika savremene umetnosti), kao i bogata zbirka nameštaja i pokućstva (157 predmeta od porcelana, keramike, stakla i drveta). Otvoreno od 8 do 15 sati.

 

Samoslikanje

 

Hiperpovezani muzeji. Novi pristupi, nova publika

 

U skladu sa ovogodišnjom temom manifestacije na sajtu, zvaničnom jutjub kanalu i profilima drušvenih mreža Narodnog muzeja Kraljevo nalaziće se virtuelne postavke izložbi, video snimci sa otvaranja izložbi i autorska vođenja kroz izložbe, a muzejski programi imaće haštagove za deljenje iskustava na  društvenim mrežama. Na taj način će biti omogućeno da izložbe budu dostupne i publici koja, tokom trajanja manifestacije, fizički ne bude u mogućnosti da poseti muzejske programe. Program za Evropsku noć muzeja, takođe je osmišljen u skladu sa temom i pojmom "hiperpovezanost". Naime, zahvaljujući digitalnim elementima postavke publika će biti u prilici da koristi sve pogodnosti multimedijalne izložbe #Samoslikanje – selfi kroz srpsku umetnost: pravljenje selfija, šerovanje na društvene mreže, haštagovanje i kreiranje onlajn galerije savremenih autoportreta.

 

Meteoriti glasnici svemira

 

Posebni programi

 

14. maj u 19 časova - Otvaranje izložbe "Meteoriti glasnici svemira" Prirodnjačkog muzeja u Beogradu - Izložba predstavlja jedinstvenu priliku da se šira javnost upozna sa nekoliko najvrednijih originalnih eksponata koji se baštine u Prirodnjačkom muzeju. Meteoriti su uvek interesantna i atraktivna tema, s obzirom da gotovo svi znaju za njih što iz naučno popularne literature, sa filma i sl. Često se greši u vezi identifikacije meteoritskog materija, prepoznati meteorit nije lako, čak i kada je njegov pad primećen. Kroz izložbu posetioci će imati mogućnost da nauče kako da razlikuju meteorit od običnog stenskog materijala sa Zemlje, a saznaće i pojedine elementarne stvari poput: porekla, podele, važnosti izučavanja ove pojave i dr.  Autor je Aleksandar Luković kustos minerolog.

16. maj u 12 časova - Otvaranje izložbe 44. Dečjeg majskog likovnog salona pod sloganom "Umetnost u svemiru" - Tema ovogodišnjeg konkursa je posvećena svemiru, zvezdama, planetama, nebeskim telima, ali i očuvanju naše planete Zemlje. Iinicirana je gostujućom izložbom pod nazivom Meteoriti, glasnici svemira, koja će biti postavljena u delu galerijskog prostora istovremeno kada i izložba Salona. Pomenuta izložba inspirisala nas je da učesnike ovogodišnjeg Dečjeg majskog likovnog salona usmerimo ka pomenutim temama i podstaknemo ih da umetničkim sredstvima otkriju nove mogućnosti posmatranja univerzuma.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 13 časova - "Meteoriti, gosti iz svemira" - Edukativna radionica čiji je autor Predrag Radović, kustos Prirodnjačke zbirke.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 24 časa - Izložba "#Samoslikanje. Selfi kroz srpsku umetnost" - Na platou ispred muzejske zgrade (Trg Sv. Save) biće postavljena multimedijalna izložba čiji je autor istoričar umetnosti Julija Bašić, Art Distrikt - Požarevac. Uz pomoć današnjih tehnologija moguće je povratiti poverenje u tradicionalno poimanu umetnost, u njen značaj i valorizaciju. Zato ovaj projekat podrazumeva jedinstvenu multimedijalnu izložbu na otvorenom. Na panoima će biti izložene reprodukcije 25 dela najpoznatijih autoportreta srpskih slikara koji se čuvaju u najznačajnijim muzejskim i privatnim zbirkama u Srbiji. U pitanju su dela sledećih umetnika: Milena Pavlović Barilli, Stefan Tenecki, Stevan Aleksić, Milan Konjović, Milenko Šerban, Zora Petrović, Miloš Bajić, Živorad Nastasijević, Božidar Prodanović, Marij Pregelj, Mića Popović, Ivan Radović, Jelena Ćirković, Uroš Predić, Milić od Mačve, Kosta Josipović, Aleksandra Beba Božić, Daniel Glid, Živko Stojsavljević, Stevan Markuš, Olja Ivanjicki, Vlaho Bukovac i Jovan Bijelić. Osim šetnje kroz otvorenu galeriju i uživanja u svakom delu pojedinačno, moguće je saznati nešto više o nastanku dela, autorima i zbirkama u kojima se dela čuvaju preko jedinstvenih QR kodova koje su deo legendi ispod slika, i koji direktno povezuju sadržaj izložbe sa sadržajem sajta Art Distrikt. Još veći ugođaj pripremljen je za mlađe i one koji uživaju u novim tehnologijama. Na sajtu Art Distrikta, pripremljen je poseban odeljak "izložba" u kome se pored osnovnih podataka o slikama, autorima, može saznati iz kojih zbirki dela potiču i na koji način su u njih dospela, kao i stručni tekstovi autora izložbe i saradnika. U vremenu trajanja izložbe svi selfiji koji budu publikovani pod oficijalnim haštagom izložbe #samoslikanje ili budu aploudovani preko veb stranice Art Distrikta biće u mogućnosti da budu deo savremene galerije autoportreta, te da svi zajedno kreiramo još jednu digitalnu izložbu. Kroz posebnu Platformu savremenih autoportreta – tvoj selfi svi učesnici izložbe će moći da učestvuju u kreiranju sopstvenih selfija nastalih tokom ove izložbe ili tokom posete bilo kojoj drugoj izložbi koja se u tom momentu organizuje.

9. maj (14. Evropska noć muzeja) od 20 do 23.30 časova - Nastup DJ-a Nikole Vemića - Na platou ispred muzeja za muzejsku publiku biće organizovan i muzički program savremene elektronske muzike.

 

Adresa: Trg Svetog Save br. 2
Sajt: Narodni muzej Kraljevo

Osnivači