Loading...
2018

Народни музеј Краљево

Стална поставка

 

Сталне поставке

 

Стална поставка Народног музеја (Трг Св. Саве бр. 2): археологија, друштвена, културна и ратна историја Краљева, Врњачке Бање и Рашке од праисторије до савременог доба. Отворено од 8 до 20 часова.

Стална поставка Легата Оливере Радојковић Чоловић (Карађорђева бр. 96): легат обухвата породичну кућу са двориштем др Оливере Радојковић-Чоловић, која је тестаментом 2012. године пренета у власништво Народног музеја Kраљево. Кућа је адаптирана у галеријски простор и свечано отворена за Ноћ музеја 2016. године. Kолекцију чине уметничка дела (24 иконе и 120 слика савремене уметности), као и богата збирка намештаја и покућства (157 предмета од порцелана, керамике, стакла и дрвета). Отворено од 8 до 15 сати.

 

Самосликање

 

Хиперповезани музеји. Нови приступи, нова публика

 

У складу са овогодишњом темом манифестације на сајту, званичном јутјуб каналу и профилима друшвених мрежа Народног музеја Краљево налазиће се виртуелне поставке изложби, видео снимци са отварања изложби и ауторска вођења кроз изложбе, а музејски програми имаће хаштагове за дељење искустава на  друштвеним мрежама. На тај начин ће бити омогућено да изложбе буду доступне и публици која, током трајања манифестације, физички не буде у могућности да посети музејске програме. Програм за Европску ноћ музеја, такође је осмишљен у складу са темом и појмом "хиперповезаност". Наиме, захваљујући дигиталним елементима поставке публика ће бити у прилици да користи све погодности мултимедијалне изложбе #Самосликање – селфи кроз српску уметност: прављење селфија, шеровање на друштвене мреже, хаштаговање и креирање онлајн галерије савремених аутопортрета.

 

Метеорити гласници свемира

 

Посебни програми

 

14. мај у 19 часова - Отварање изложбе "Метеорити гласници свемира" Природњачког музеја у Београду - Изложба представља јединствену прилику да се шира јавност упозна са неколико највреднијих оригиналних експоната који се баштине у Природњачком музеју. Метеорити су увек интересантна и атрактивна тема, с обзиром да готово сви знају за њих што из научно популарне литературе, са филма и сл. Често се греши у вези идентификације метеоритског материја, препознати метеорит није лако, чак и када је његов пад примећен. Кроз изложбу посетиоци ће имати могућност да науче како да разликују метеорит од обичног стенског материјала са Земље, а сазнаће и поједине елементарне ствари попут: порекла, поделе, важности изучавања ове појаве и др.  Аутор је Александар Луковић кустос минеролог.

16. мај у 12 часова - Отварање изложбе 44. Дечјег мајског ликовног салона под слоганом "Уметност у свемиру" - Тема овогодишњег конкурса је посвећена свемиру, звездама, планетама, небеским телима, али и очувању наше планете Земље. Ииницирана је гостујућом изложбом под називом Метеорити, гласници свемира, која ће бити постављена у делу галеријског простора истовремено када и изложба Салона. Поменута изложба инспирисала нас је да учеснике овогодишњег Дечјег мајског ликовног салона усмеримо ка поменутим темама и подстакнемо их да уметничким средствима открију нове могућности посматрања универзума.

18. мај (Међународни дан музеја) у 13 часова - "Метеорити, гости из свемира" - Едукативна радионица чији је аутор Предраг Радовић, кустос Природњачке збирке.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 18 до 24 часа - Изложба "#Самосликање. Селфи кроз српску уметност" - На платоу испред музејске зграде (Трг Св. Саве) биће постављена мултимедијална изложба чији је аутор историчар уметности Јулија Башић, Aрт Дистрикт - Пожаревац. Уз помоћ данашњих технологија могуће је повратити поверење у традиционално поиману уметност, у њен значај и валоризацију. Зато овај пројекат подразумева јединствену мултимедијалну изложбу на отвореном. На паноима ће бити изложене репродукције 25 дела најпознатијих аутопортрета српских сликара који се чувају у најзначајнијим музејским и приватним збиркама у Србији. У питању су дела следећих уметника: Милена Павловић Барилли, Стефан Тенецки, Стеван Алексић, Милан Коњовић, Миленко Шербан, Зора Петровић, Милош Бајић, Живорад Настасијевић, Божидар Продановић, Мариј Прегељ, Мића Поповић, Иван Радовић, Јелена Ћирковић, Урош Предић, Милић од Мачве, Коста Јосиповић, Александра Беба Божић, Даниел Глид, Живко Стојсављевић, Стеван Маркуш, Оља Ивањицки, Влахо Буковац и Јован Бијелић. Осим шетње кроз отворену галерију и уживања у сваком делу појединачно, могуће је сазнати нешто више о настанку дела, ауторима и збиркама у којима се дела чувају преко јединствених QР кодова које су део легенди испод слика, и који директно повезују садржај изложбе са садржајем сајта Арт Дистрикт. Још већи угођај припремљен је за млађе и оне који уживају у новим технологијама. На сајту Арт Дистрикта, припремљен је посебан одељак "изложба" у коме се поред основних података о сликама, ауторима, може сазнати из којих збирки дела потичу и на који начин су у њих доспела, као и стручни текстови аутора изложбе и сарадника. У времену трајања изложбе сви селфији који буду публиковани под официјалним хаштагом изложбе #самосликање или буду аплоудовани преко веб странице Арт Дистрикта биће у могућности да буду део савремене галерије аутопортрета, те да сви заједно креирамо још једну дигиталну изложбу. Кроз посебну Платформу савремених аутопортрета – твој селфи сви учесници изложбе ће моћи да учествују у креирању сопствених селфија насталих током ове изложбе или током посете било којој другој изложби која се у том моменту организује.

9. мај (14. Европска ноћ музеја) од 20 до 23.30 часова - Наступ ДЈ-а Николе Вемића - На платоу испред музеја за музејску публику биће организован и музички програм савремене електронске музике.

 

Адреса: Трг Светог Саве бр. 2
Сајт: Народни музеј Краљево

Оснивачи