Музејска збирка при Народном универзитету Трстеник

Музејска збирка у Трстенику постоји од 1983. године у оквиру Народног Универзитета Трстеник. У почетку, Музејска збирка је своје канцеларије имала у просторијама Народног универзитета, али је од 2000. физички издвојена у посебну зграду. Музејска збирка поседује: историјску збирку, репрезентатитвну збирку предмета од ткања (ћилима, пешкира, сукњи, прекривача), предмета који су се на селу користили у свакодневном животу, а данас су готово потпуно нестали и предмета који су у трстеничкој  варошици били у свакодневној употреби у првој половини прошлог века. Поред вредне етнолошке збирке, Музејска збирка Трстеник поседује и две археолошке збирке. У питању су: збирка са налазишта Благотин (која се налази у Институту за археологију Филозофског факултета у Београду) и збирка са налазишта Страгари. Обе збирке су из неолитског периода и јединствене су у региону. Иако има довољно расположивог материјала, Музејска збирка нема своју сталну поставку, због неодговарајућег простора.

 

Посебни програми

 

15. мај у 19 часова – Отварање изложбе „Кафа. Узбудљива прича о добром укусу“ Природњачког музеја у Београду, аутора Александре Савић у галерији Музејске збирке.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 19 часова – презентација књиге „Стопањске кафане и њихове приче“ аутора Јелене Стојковић у галерији Музејске збирке.

 

Адреса: Живадина Апостоловића бб
Сајт: Музејска збирка при Народном универзитету Трстеник