Loading...
2018

Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici

 

Stalna postavka

 

Stalna arheološka postavka smeštena je u objektu na Trgu Svetog Stefana 15, kao i u pripadajućem dvorištu (popularno nazvano Lapidarijum zbog mnogobrojnih rimskih kamenih spomenika koji se nalaze u njemu). Ovde je od 1946. izložbeni prostor arheološkog materijala vezanog za rimski grad Sirmium i teritoriju današnjeg Srema. Predmeti na stalnoj arheološkoj postavci hronološki oslikavaju kontinuitet naseljavanja našeg prostora od mlađeg kamenog doba do kraja Avarskog kaganata u IX veku, pokrivajući otprilike 6 000 godina razvoja grada.

Stalna istorijska postavka "Srem kroz vekove" nalazi se u Ulici Vuka Karadžića 3 u objektu  podignutom u drugoj polovini 18. veka koji ima status spomenika kulture. Ova muzejska postavka prezentuje izuzetno bogatu prošlost prostora između Save i Dunava, od kraja 12. do polovine 20. veka.

Povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata u Muzeju Srema organizovana je i izložba "Bitka na Legetu". Izložba je posvećena žrtvama ovog događaja − srpskim vojnicima, oficirima i običnim redovima, koji su poginuli ili izgubili slobodu, postali ratni invalidi, i onima koji su ostali bez dostojanstva i časti u toku dvadeset četiri sata 5. i 6. septembra 1914. Na izložbi su prezentovani eksponati (oružje, fotografije, dokumenta) koji ilustruju ovaj događaj.

Izložba "Crno i belo – priča o čokoladi"

 

Posebni programi

 

14. maj u 14 časova - Otvaranje izložbe Prirodnjačkog muzeja iz Beograda "Crno i belo – priča o čokoladi" - Posetioci će na izložbi saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka i koju je ulogu imala u njihovom životu, ali i kako je kroz istoriju i različite civilizacije, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno uživamo. Saznaće takođe šta je praslina a šta pralina, kada je i ko vodio čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade i gde postoji čokoladno ropstvo. Videće čokolade raznih oblika, veličina i ukusa, pribor i posude za čokoladu kakve su koristili Maje i Asteci, prvu  „u ustima topivu“ čokoladu, napravljenu davne 1879., prvu kutiju za praline kreiranu pre skoro sto godina, prvu čokoladu sa naših prostora i još mnogo drugih zanimljivih i ukusnih eksponata. Na izložbi će biti prikazan višestruki značaj čokolade, ne samo kao omiljene poslastice, već i kao privredni, ekonomski i civilizacijski faktor. Izložba se organizuje u prostorijama centralne zgrade Muzeja na adresi Vuka Kardžića 3.

14. maj u 21 čas - Projekcija filma - "Sremskomitrovačke vertikale", 1969, Vojnofilmski centar, trajanje 25 minuta. Film je snimljen povodom 50 godina KPJ. Mala sala Muzeja Srema u ulici Vuka Karadžića 3.

15. maj u 13 časova - Predavanje - Popularno i edukativno predavanje sa prezentacijom o istorijskim zanimljivostima o Sirmijumu. Predavanje će predstaviti Sirmijum kroz knjigu dr Miroslava Jeremića, a biće prikazane lokaliteti od značaja za razvoj grada. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

18. maj u 18 časova - Predavanje mladih arheologa - Predavanje na temu "Kako su živeli rimski vojnici".  Predavanje drže dva dvanaestogodišnja dečaka iz Sremske Mitrovice koji će na svoj način predstaviti ono što znaju o rimskoj vojsci. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

18. maj u 21 čas - Projekcija filma - "Priča o spomeniku", 1980, režiser Svetilav Prelić, trajanje 30 minuta. Film je snimljen povodom rekonstrukcije i izgradnje Spomen groblja. Mala sala Muzeja Srema u ulici Vuka Karadžića 3.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Radionica "Rimske igre i igračke" - Radionica uključuje predavanje o rimskom načinu igranja i praktičnu demonstraciju kako su se Rimljani zabavljali igrama na tablama.  Posetioci će moći u toku Noći muzeja da se uključe u igranje igara tipičnih za rimsku populaciju, a biće predstavljeni i predmeti koji se definišu kao dečje igračke, poput minijaturnih keramičkih posuda. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Radionica za izradu rimskog nakita - U okviru radionice biće održano predavanje o rimskom nakitu na svakih dva sata a izrađeni nakit će biti ponuđen na prodaju posetiocima. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Radionica "Sve što znamo o Avarima" - Postavljanje table sa podacima o Avarima u zadnjoj prostoriji stalne arheološke postavke. Tabla će pratiti hologram zlatnog pojasa koji se vezuje za Avare. Na njima će biti objašnjene istorijske činjenice ali i predstavljeni arheološki nalazi koji su na našem prostoru brojni. Muzej Srema - Trg Svetog Stefana 15

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 20 časova - Program izložbe "Crno i belo – priča o čokoladi" biće upotpunjen fontanama sa crnom i belom čokoladom.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21 čas - Radionica za izradu rimskih frizura - Radionica za izradu rimskih ženskih frizura je atraktivan program na kojem se uz pomoć demonstratora – frizerki prikazuje način na koji su rimske žene pratile modu u pogledu frizura. Takođe se na popularan način publika uvodi u raspravu oko toga kako je to zaista bilo i kako je to izgledalo u Sirmijumu na osnovu spomenika i predstava građana ovog izuzetnog rimskog grada. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21, 22 i 23 časa - Projekcija filma "Na tragu carske palate – Projekat Glac / On the trail of an imperial palace - Project Glac" - Scenario, režija, kamera i fotografija: Slobodan Maksić. Snimci dronom: Dr Andrew Yip. Prevod: Slobodan Maksić i Zorana Kataranovska. Srbija 2018. Trajanje: 25 minuta Film prati srpsko- australijski tim stručnjaka i studenata tokom prve kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac, kod Sremske Mitrovice, 3 kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma. Na prostoru današnje Srbije rođeno je sedamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani. Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće predstojeće dugogodišnje australijsko-srpsko istraživanje. U Lapidarijumu Muzeja Srema na adresi Trg Svetog Stefana 15 (u slučaju lošeg vremena Mala sala Muzeja Srema, Vuka Karadžića 3).

 


Adresa: Vuka Karadžića 3, Trg Svetog Stefana 15
Sajt: Muzej Srema

Osnivači