Loading...
2018

Gradski muzej Vrbas – Kulturni centar Vrbasa

 

Stalna postavka "Vrbas, čovek i priroda – sklad suživota"

 

Stalna postavka koncipirana je tako da provede posetioca kroz period dug osam milenijuma. Ovaj dug period u kome su se smenjivale različite kulture predstavljen je prezentovanjem arheološke i istorijske zbirke. Tema asocira na Crnu baru, vodotok zahvaljujući kojem je u davna vremena čovek zastao na svom putu i našavši idealne uslove za život formirao prvo naselje, baš ovde. Danas, milenijumima kasnije, Crna bara "utopila" se u Veliki bački kanal i sada je zaista i crna i bara. Sklad koji je trajao negde se zagubio, čovek je prestao da se prilagođava prirodi sa željom da je potčini, iskoristi, a za uzvrat ne da ništa. I sada smo tu. Tema pokušava da zaintrigira i natera na razmišljanje o našoj ulozi u razvoju svesti o očuvanju nasleđa, kako prirodnog tako i kulturnog, o neophodnosti da se pojedinačno da doprinos i očuvanju i unapređenju nasleđenog. Cilj Stalne postavke jeste i da posetiocu dočara i oživi sliku Vrbasa i njegove uže okoline, odnosno, da prikaže život čoveka i njegovih dostignuća na ovim prostorima od prvih - neolitskih zajednica do dolaska Turaka – od VI milenijuma stare ere do XVI veka naše ere, a zatim, sa formiranjem naselja na kome se i danas nalazi, do savremenog doba.

 

 

Posebni programi

Od 14. do 20. maja - Izložba fotografija "Muzej kao inspiracija: Muzej i komunikacija" - Već desetu godinu uzastopno u Vrbasu se, povodom obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, priređuje fotokonkurs pod nazivom "Muzej kao inspiracija". Svake godine menja se tema i svake godine sve je veći broj učesnika na konkursu. Od pristiglih radova komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka iz oblasti umetničke fotografije vrši odabir za izložbu kao i tri najbolja odgovora na zadatu temu. Izložbe će se održati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa, u Ulici Maršala Tita 81. Otvaranje izložbe je 10. maja u 18 časova.

14. maj u 19 časova - Otvaranje izložbe "Tragovi i poruke" - Arheološka istraživanja srednjovekovnog Vrbasa.

16. maj u 19 časova - Predavanje "Fotografija i umetnost", Milovan Ulićević.

16. i 17. maja u 19 časova - Koncerti Osnovne muzičke škole - Tradicionalni koncert Osnovne muzičke škole u Reformatorskoj crkvi.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 16 časova - Program za decu - "Mali bački pevači" dečiji hor KCV i Creative Dance studio Elizabete Matić, maskenbal „Princeze i vitezovi“ PU Boško Buha, radionice za decu (plato pored muzeja).

18. maj (Međunarodni dan muzeja) od 16 časova - Sajam nakita i promocija zanatskog piva 021 (plato pored muzeja).

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Obeležavanje jubileja "100 godina Vajdenhajma" - Obeležavanje stogodišnjice od rođenja pisca Johanesa Vajdenhajma koji je ime Vrbasa uveo u književnost, jer je njegovo književno delo prožeto upravo životom i ljudima Vrbasa.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Koncert Mine Momčilović - harfa.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 20 časova - Quantum Field  - Koncert džez muzike (plato pored muzeja).

18. maj (Međunarodni dan muzeja) - Likovna kolonija od "10 do 10" - ULUV (dvorište muzeja).

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 14 časova - Ekskurzija - Zenjanin, obilazak Narodnog muzeja u zrenjaninu i izložbe "Jožef Pehan, umetnik na prekretnici vekova".

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 časova - Sajam nakita i promocija zanatskog piva 021 (plato pored muzeja).

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 20 časova - Koncert.

 

Adresa: Maršala Tita 88
Sajt: Gradski muzej Vrbas

Osnivači