Loading...
2018

Градски музеј Врбас – Културни центар Врбаса

 

Стална поставка "Врбас, човек и природа – склад суживота"

 

Стална поставка конципирана је тако да проведе посетиоца кроз период дуг осам миленијума. Овај дуг период у коме су се смењивале различите културе представљен је презентовањем археолошке и историјске збирке. Тема асоцира на Црну бару, водоток захваљујући којем је у давна времена човек застао на свом путу и нашавши идеалне услове за живот формирао прво насеље, баш овде. Данас, миленијумима касније, Црна бара "утопила" се у Велики бачки канал и сада је заиста и црна и бара. Склад који је трајао негде се загубио, човек је престао да се прилагођава природи са жељом да је потчини, искористи, а за узврат не да ништа. И сада смо ту. Тема покушава да заинтригира и натера на размишљање о нашој улози у развоју свести о очувању наслеђа, како природног тако и културног, о неопходности да се појединачно да допринос и очувању и унапређењу наслеђеног. Циљ Сталне поставке јесте и да посетиоцу дочара и оживи слику Врбаса и његове уже околине, односно, да прикаже живот човека и његових достигнућа на овим просторима од првих - неолитских заједница до доласка Турака – од VI миленијума старе ере до XVI века наше ере, а затим, са формирањем насеља на коме се и данас налази, до савременог доба.

 

 

Посебни програми

Од 14. до 20. маја - Изложба фотографија "Музеј као инспирација: Музеј и комуникација" - Већ десету годину узастопно у Врбасу се, поводом обележавања Међународног дана музеја, приређује фотоконкурс под називом "Музеј као инспирација". Сваке године мења се тема и сваке године све је већи број учесника на конкурсу. Од пристиглих радова комисија састављена од еминентних стручњака из области уметничке фотографије врши одабир за изложбу као и три најбоља одговора на задату тему. Изложбе ће се одржати у Ликовној галерији Културног центра Врбаса, у Улици Маршала Тита 81. Отварање изложбе је 10. маја у 18 часова.

14. мај у 19 часова - Отварање изложбе "Трагови и поруке" - Археолошка истраживања средњовековног Врбаса.

16. мај у 19 часова - Предавање "Фотографија и уметност", Милован Улићевић.

16. и 17. маја у 19 часова - Концерти Основне музичке школе - Традиционални концерт Основне музичке школе у Реформаторској цркви.

18. мај (Међународни дан музеја) у 16 часова - Програм за децу - "Мали бачки певачи" дечији хор КЦВ и Creative Dance студио Елизабете Матић, маскенбал „Принцезе и витезови“ ПУ Бошко Буха, радионице за децу (плато поред музеја).

18. мај (Међународни дан музеја) од 16 часова - Сајам накита и промоција занатског пива 021 (плато поред музеја).

18. мај (Међународни дан музеја) у 19 часова - Обележавање јубилеја "100 година Вајденхајма" - Обележавање стогодишњице од рођења писца Јоханеса Вајденхајма који је име Врбаса увео у књижевност, јер је његово књижевно дело прожето управо животом и људима Врбаса.

18. мај (Међународни дан музеја) у 19 часова - Концерт Мине Момчиловић - харфа.

18. мај (Међународни дан музеја) у 20 часова - Quantum Field  - Концерт џез музике (плато поред музеја).

18. мај (Међународни дан музеја) - Ликовна колонија од "10 до 10" - УЛУВ (двориште музеја).

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 14 часова - Екскурзија - Зењанин, обилазак Народног музеја у зрењанину и изложбе "Јожеф Пехан, уметник на прекретници векова".

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 18 часова - Сајам накита и промоција занатског пива 021 (плато поред музеја).

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 20 часова - Концерт.

 

Адреса: Маршала Тита 88
Сајт: Градски музеј Врбас

Оснивачи