Loading...
2018

Gradski muzej Sombor

 

Stalna postavka

 

Regionalni muzej je kompleksnog tipa koji prati priču od neolita do početka 20. veka. Broji oko 40.000 predmeta od kojih je deo smešten u više zbirki po odeljenjima: arheološko, numizmatičko, etnološko, istorijsko odeljenje sa muzejskom jedinicom u Bezdanu Muzej Batinske bitke, likovno odeljenje sa zavičajnom zbirkom i zbirkom primenjene umetnosti i sa Galerijom savremene umetnosti i zbirkom "Likovna jesen".

 

Posebni programi

 

14. maj - Virtuelni muzej - Ideja je da se uključimo u program virtuelnih muzeja i pozovemo prosvetne radnike kako bi im prezentovali mogućnost virtuelne šetnje kroz muzej. Direktno bi se povezali sa muzejom u Nišu, koji bi im uživo preneo svoja iskustva. Cilj je da se ovim putem povežemo sa ostalim muzejima širom sveta i da na taj način prezentujemo naš muzej posetiocima i đacima širom Srbije, ali i izvan nje.

16. maj u 17 časova - "Čajanka sa prijateljima" - Dan koji je tradicionalno povodom manifestcije posvećen prijateljima muzeja.

17. maj od 10 do 13 časova - "Muzej u mom domu" - Baština građana u gostima Gradskog muzeja. Izlaganje ličnih predmeta građana i njihovo predstavljanje u prostorijama muzeja. Povezivanje muzeja i građana kroz priče i predmete.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 18 časova - Autorsko vođenje kroz izložbu "Ko je Malvina Hofman?" - Izložba je posvećena Malvini Hofman,  najpoznatijom američkoj vajarki dvadesetog veka i njenim delima za pomoć Srbiji. Fotografija umirućeg srpskog vojnika na ostrvu Vidu ratnog srpskog reportera Miloja Igrutinovića inspirisala je gospođu Hofman za čuveni plakat "Serbia needs your Help". Isti motiv je koristila za reazglednice koje su prodavane u SAD za prikupljanje pomoći srpskoj vojsci za skulpturu Sv. Franje koja se danas nalazi ispred bolnice Majo u Ročesteru. Na izložbi će biti prikazani crteži koje je gospođa Hofman uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 20 časova - "Potraga za muzejskim blagom" - Radionica za decu.

 


Adresa: Trg Republike 4
Sajt: Gradski muzej Sombor

Osnivači