Loading...
2018

Градски музеј Сомбор

 

Стална поставка

 

Регионални музеј је комплексног типа који прати причу од неолита до почетка 20. века. Броји око 40.000 предмета од којих је део смештен у више збирки по одељењима: археолошко, нумизматичко, етнолошко, историјско одељење са музејском јединицом у Бездану Музеј Батинске битке, ликовно одељење са завичајном збирком и збирком примењене уметности и са Галеријом савремене уметности и збирком "Ликовна јесен".

 

Посебни програми

 

14. мај - Виртуелни музеј - Идеја је да се укључимо у програм виртуелних музеја и позовемо просветне раднике како би им презентовали могућност виртуелне шетње кроз музеј. Директно би се повезали са музејом у Нишу, који би им уживо пренео своја искуства. Циљ је да се овим путем повежемо са осталим музејима широм света и да на тај начин презентујемо наш музеј посетиоцима и ђацима широм Србије, али и изван ње.

16. мај у 17 часова - "Чајанка са пријатељима" - Дан који је традиционално поводом манифестције посвећен пријатељима музеја.

17. мај од 10 до 13 часова - "Музеј у мом дому" - Баштина грађана у гостима Градског музеја. Излагање личних предмета грађана и њихово представљање у просторијама музеја. Повезивање музеја и грађана кроз приче и предмете.

18. мај (Међународни дан музеја) у 18 часова - Ауторско вођење кроз изложбу "Ко је Малвина Хофман?" - Изложба је посвећена Малвини Хофман,  најпознатијом америчкој вајарки двадесетог века и њеним делима за помоћ Србији. Фотографија умирућег српског војника на острву Виду ратног српског репортера Милоја Игрутиновића инспирисала је госпођу Хофман за чувени плакат "Serbia needs your Help". Исти мотив је користила за реазгледнице које су продаване у САД за прикупљање помоћи српској војсци за скулптуру Св. Фрање која се данас налази испред болнице Мајо у Рочестеру. На изложби ће бити приказани цртежи које је госпођа Хофман урадила путујући са екипом Црвеног крста по Србији 1919. године, као и историографски факти у вези са њеним активностима за помоћ Србији у Великом рату.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 17 до 20 часова - "Потрага за музејским благом" - Радионица за децу.

 


Адреса: Трг Републике 4
Сајт: Градски музеј Сомбор

Оснивачи