Loading...
2018

Завичајни музеј Петровац на Млави

Беловоде – археолошка поставка

 

Стална поставка Завичајног музеја Петровац на Млави обухвата репрезентативне археолошке налазе са винчанског насеља Беловоде (5400-4600. година старе ере). Археолошка истраживања на локалитету Беловоде код Петровца на Млави одвијају се непрекидно од 1994. године. За две деценије рада на трену откривено је више стамбених и других помоћних објеката, а прикупљен је бројан и разноврстан археолошки материјал. Изложба покретних археолошких налаза са Беловода обухвата предмете за свакодневну употребу: керамичке посуде, коштане предмете, алатке од камена и кремена, затим предмете ритуалног карактера: антропоморфне и зооморфне фигурине, привеске – амулете, неке типове посуда коришћених у ритуалне сврхе итд. У контексту примарне металургије бакра, истакнут је значај овог археолошког налазишта као најстаријег рударског и металуршког центра на Балкану.

 

Стална поставка

 

Посебни програми

 

Од 14. до 17. маја од 8 до 20 часова - Изложба "Ципеле – традиција и мода" - Изложба Музеја примењене уметности у  Београду. На изложби ће бити представљено 25 пари ципела које су се носиле у XIX и почетком XX века.

Од 14. до 17. маја од 8 до 20 часова - Радионица "Детективи у музеју" - Радионица је намењена деци предшколског и школског узраста (нижи разреди основне школе). Радионица се састоји од задатка који кустоси дају учесницима, а то је да пронађу одређени детаљ на изложеним експонатима.

16. мај 20 часова - Самостална изложба слика Драгише Милошевића - Отварање изложбе слика петровачког академског уметника Драгише Милошевића. Изложба се организује у Галерији Средње школе "Младост".

18. мај (Међународни дан музеја) у 19 часова - "Чувари баштине" - Трибина посвећена потенцијалним сарадницима Завичајног музеја,  са циљем обогаћивања збирки Завичајног музеја. Tрибина се састоји од видео презентације фотографијa предмета, који су у последњих 5 година акумулирани у музејској збирци, путем поклона и откупа. Резултат је отворена дебата између кустоса Завичајног музеја и присутних потенцијалних сарадника Музеја. Програм се одвија у Народној библиотеци "Ђура Јакшић".

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 20 до 24 часа - Уметничка изложба "Друштвени живот у петровачким кафанама између два светска рата" - Ауторска изложба кустоса Завичајног музеја Милице Илић и Милана Јенића.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 20 - Радионица "Укуси из целог света" - Извиђачи и планинке петровачког одреда, кувају аутентичну храну из европских земаља. Радионица је отворена за све посетиоце Европске Ноћи музеја. Павиљон "Старе основне школе", Одред извиђача "Млава".

 


Радно време: од 8 до 20 часова, у суботу 19. маја до 24 часа
Адреса: Српских владара 163
Сајт:  Завичајни музеј Петровац на Млави

Оснивачи