Loading...
2018

Univerzitet u Novom Sadu

Izložba "Norma – 240 godina obrazovanja srpskih učitelja"

 

Somborska Srpska preparandija - Zadužbina patrijarha Georgija Brankovića

Izložbu povodom 240. godišnjice osnivanja Norme, koja će biti obeležena u maju 2018, zajednički organizuju Muzej Vojvodine i Pedagoški fakultet u Somboru Univerziteta u Novom Sadu. Izložba će biti postavljena u drugoj polovini maja 2018. u izložbenom paviljonu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu i predstaviće materijalne i pisane tragove bogate tradicije i duge istorije obrazovanja srpskih učitelja.

Među najznačajnijim pretečama današnjeg Univerziteta u Novom Sadu su Škola za obrazovanje srpskih učitelja – Norma, osnovana 1778. u Somboru i  Preparandija, osnovana 1812. u Sent Andreji, čije je sedište 1816. preseljeno u Sombor. Preparandija u Somboru predstavljala je najugledniju i najcenjeniju učiteljsku školu na celokupnom srpskom jezičkom prostoru. Škola je bila alma mater čitavoj plejadi znamenitih ličnosti, koje su ostavile značajan trag u srpskoj kulturi, prosveti, nauci, duhovnom i društvenom životu. Pedagoški fakultet u Somboru neposredni je nastavljač i baštinik prosvetne tradicije ovih institucija.

Zdanje somborske Srpske preparandije podignuto 1863. godine

Muzejska zbirka Pedagoškog fakulteta Spomen soba Norme – Preparandije je svrstana u baštinu univerzitetskog nasleđa Srbije, čime je postala deo univerzitetskog nasleđa Evrope.

Izložba će biti svečano otvorena 12. maja 2018, u okviru 10. Međunarodnog festivala nauke i obrazovanja koji organizuje Univerzitet u Novom Sadu, a za posetioce će biti otvorena radnim danima u periodu od 8 do 15 časova do 31. maja 2018. Tokom manifestacije izložba će biti otvorena za javnost radnim danima do 22 časa, a za vreme Noći muzeja do 24 časa.

 

Radno vreme tokom manifestacije: radnim danima do 22 časa, u subotu 19. maja do 24 časa.
Adresa: Dr Zorana Đinđića 1
Sajt: Univerzitet u Novom Sadu

Osnivači