Loading...
2018

Универзитет у Новом Саду

Изложба "Норма – 240 година образовања српских учитеља"

 

Сомборска Српска препарандија - Задужбина патријарха Георгија Бранковића

Изложбу поводом 240. годишњице оснивања Норме, која ће бити обележена у мају 2018, заједнички организују Музеј Војводине и Педагошки факултет у Сомбору Универзитета у Новом Саду. Изложба ће бити постављена у другој половини маја 2018. у изложбеном павиљону Ректората Универзитета у Новом Саду и представиће материјалне и писане трагове богате традиције и дуге историје образовања српских учитеља.

Међу најзначајнијим претечама данашњег Универзитета у Новом Саду су Школа за образовање српских учитеља – Норма, основана 1778. у Сомбору и  Препарандија, основана 1812. у Сент Андреји, чије је седиште 1816. пресељено у Сомбор. Препарандија у Сомбору представљала је најугледнију и најцењенију учитељску школу на целокупном српском језичком простору. Школа је била alma mater читавој плејади знаменитих личности, које су оставиле значајан траг у српској култури, просвети, науци, духовном и друштвеном животу. Педагошки факултет у Сомбору непосредни је настављач и баштиник просветне традиције ових институција.

Здање сомборске Српске препарандије подигнуто 1863. године

Музејска збирка Педагошког факултета Спомен соба Норме – Препарандије је сврстана у баштину универзитетског наслеђа Србије, чиме је постала део универзитетског наслеђа Европе.

Изложба ће бити свечано отворена 12. маја 2018, у оквиру 10. Међународног фестивала науке и образовања који организује Универзитет у Новом Саду, а за посетиоце ће бити отворена радним данима у периоду од 8 до 15 часова до 31. маја 2018. Током манифестације изложба ће бити отворена за јавност радним данима до 22 часа, а за време Ноћи музеја до 24 часа.

 

Радно време током манифестације: радним данима до 22 часа, у суботу 19. маја до 24 часа.
Адреса: Др Зорана Ђинђића 1
Сајт: Универзитет у Новом Саду

Оснивачи