Loading...
2018

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Stalna postavka

 

Stalna postavka

 

Na površini od 850 m² smeštena je stalna prirodnjačka postavka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u kojoj se prikazuje bogatstvo biološke i geološke raznovrsnosti naše zemlje, a u toku godine smenjuju se različite tematske postavke. Prirodnjačkom izložbom dominira lobanja sa kljovama runastog mamuta (Mammuthus primigenius),  izvađena 1947. godine iz korita reke Tise kod Novog Bečeja. Lobanja se odlikuje veličinom, te se na osnovu toga smatra se da je jedinstven primerak ne samo na teritoriji naše zamlje već i u Evropi. Naša prirodnjačka postavka u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, otvara vrata svim zainteresovanima da bolje upoznaju vrednosti, karakteristike, kao i aktivnosti u zaštiti i očuvanju naše prirodne baštine.

 

Izložba fotografija "Trag u vodi"

 

U centru pažnje izložbe su čovek i njegova životna sredina. U ovoj delikatno satkanoj mreži čovek je na brojne načine povezan sa prirodom koristeći je i neretko oblikujući prema svojim potrebama. Istovremeno, priroda utiče na nas formirajući naše načine života i običaje. Voda i život uz reku se pojavljuju kao centralni elementi u složenoj igri odnosa između prirode i čoveka. Autor izložbe, Boris Erg, se profesionalno bavi zaštitom prirode preko petnaest godina. Radio je sa nevladinim, vladinim i međunarodnim organizacijama u zemlji i regionu. Trenutno je direktor regionalne kancelarije Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

Maketarska izložba "Brodovi"

 

Maketarska izložba "Brodovi"

 

Miši Molnaru iz Apatina je maketarstvo pasija, a svoje čuvene makete pravi od neobičnog materijala, po čemu se razlikuje od svih drugih maketara u zemlji. Kaže da makete nastaju spontano sa idejom, bez plana i nacrta, a za njihovu izradu nije potreban poseban alat. Sve je počelo kao razonoda u vojsci, a onda je maketarstvo za ovog Apatinca postalo ozbiljan hobi. Poslednju deceniju, Miši Molnar izradio je na desetine maketa. Pošto voli svoj grad, najznačajnije objekte kojima se Apatin ponosi pretvorio je u verne makete, kao što su Pravoslavni hram na Dunavu, zdanje Opštine, Apatinska marina, Katolička crkva sa portom ili poslednja vodenica. Veći deo svog života provodi na Dunavu, pa su ga inspirisali su i brodovi, a od pogleda u verne makete, poput čuvenog "Titanika", do tankera ili parobroda, svakom ko ih pogleda zastaje dah.

Maketarska radionica

 

Posebni programi

 

19. maj od 16 do 22 sata - Maketarska radionica "100 godina od završetka Velikog rata" - Radionicu vode članovi Maketarskog Kluba Novi Sad sa gostima, članovima Beogradskog Maketarskok Kluba. Maketarski klub " Novi Sad" je osnovan 6. aprila 2011 godine. Maketarstvo kao grana primenjene umetnosti je nedovoljno razvijeno i zastupljeno na ovim prostorima te je tako rođena ideja članova i osnivača kluba da ovaj izuzetno edukativan i zanimljiv hobi približimo deci i odraslima. Sastavljamo makete brodova, aviona, tenkova, istoriske scene - diorame i sve to u minijaturi. Tokom trajanja radionice pokazaćemo vam kako sve to izgleda  kako se prave makete  i kako se farbaju. Kako od gomile plastike i drveta ili već kojeg materijala, nastaje, avion, brod, tenk, automobil, a sve to uz mirnu ruku i oštro oko. Farbanje četkicom i airbrush-vazdušnim pištoljem, specijalne boje i još puno toga.

 

 

Radno vreme u toku manifestacije: od 8 do 16 časova, u subotu 19. maja od 8 do 22 časa
Adresa: Radnička 20a
Sajt: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Osnivači