Loading...
2018

Muzej Vojvodine

Stalna postavka "Vojvodina od praistorije do sredine 19. veka" u Dunavskoj 35

 

Muzej Vojvodine pred javnost izlazi sa kompleksno izrađenom stalnom postavkom koja, u kontinuitetu od osam hiljada godina, prezentuje razvitak ljudskog društva na današnjem tlu Vojvodine. Na prostoru od 3.000 m2 predstavljeno je 6.000 reprezentativnih eksponata iz arheologije, opšte istorije, istorije umetnosti i etnologije. Tri rimska paradna šlema, koja se nalaze na stalnoj postavci, predstavljaju jedinstvene primerke svoje vrste na području Evrope i decenijama se izdvajaju kao neformalni zaštitni znak Muzeja.

Posebno zanimljiv segment postavke predstavlja Stara gradska ulica. Pažljivo odabrani, originalni i autentični predmeti vode posetioca u minulu epohu na jedan drugačiji i nov način. Da bi mu bila približena atmosfera tog vremena, ova karakteristična vojvođanska gradska ulica je improvizovana, i to kroz fotografije značajnijih objekata i autentične izloge fotografskog ateljea, krojačke radionice, salona modistkinje, apoteke, trgovine igračaka i porculana.

Više o stalnoj postavci pogledajte na sledećim linkovima: Arheologija, Etnologija, Istorija, Stara gradska ulica.

Rimski šlemovi iz Srema, 4. vek

 

Stalna postavka "Vojvodina u 20. veku" u Dunavskoj 37

 

Izložba koja prikazuje političku, privrednu i vojnu istoriju Vojvodine od 1918. do 1945. godine. Prvi svetski rat predstavljen je izložbom Nevidljivi frontovi – Prvi svetski rat i Vojvodina putem brojnih originalnih predmeta – dokumenata, vojničkih uniformi i opreme, odlikovanja, plakata i drugih eksponata, kao i različitog ilustrativnog materijala kroz tematske celine: političke prilike u Vojvodini  uoči rata, Sarajevski atentat, početak rata i balkansko ratište 1914, Solunski front, represija u Vojvodini, austrougarska propaganda, pozadinska dešavanja, dobrovoljci u srpskoj vojsci, Velika narodna skupština u Novom Sadu, odnosno dani prisajedinjenja Vojvodine novoj državi. Periodom između dva svetska rata, na stalnoj postavci, dominiraju politički događaji i ličnosti, privredni razvoj, kolonizacija i izgradnja infrastrukture. Antifašistička borba našeg naroda i učešće Crvene armije u borbama na našem tlu, predstavljena je na stalnoj postavci detaljnije i raznovrsnije, tako da daje jednu nezaobilaznu edukativnu formu i pouku o Drugom svetskom ratu.

Više o stalnoj postavci pogledajte ovde.

 

Izložba "Sveti Spiridon - Zaboravljeni čudotvorac"  u Dunavskoj 35

 

Kao segment nacionalne nematerijalne kulturne baštine, izložba  Sv. Spiridon  - zaboravljeni čudotvorac daje istorijski osvrt o Sv. Spiridonu, kiparskom episkopu iz 4. veka - od najranijih biografskih podataka, preko žitija i istorijata njegovih moštiju, zaključno sa istorijatom i tokovima rasprostiranja njegovog kulta.

Kao segmenti ovog kulta na izložbi će biti predstavljene  ikone i kopije fresaka, kao i hramovi posvećeni Sv. Spiridonu, zaštitniku brojnih zanata i esnafa, pomoraca i brodova. Osim bogoslužbenih  knjiga i  crkvenog tekstila, na izložbi će biti predstavljeni i portreti pomoraca i predmeti vezani za istoriju pomorstva kao i esnafska pisma i cehovski dokumenti zanatlija.

Izložbom će biti skrenuta pažnja na tradiciju poštovanja svetiteljevih moštiju i kult ovog svetitelja u narodnoj tradiciji  kao zaštitnika dece, maslina i stoke, ali i na postojanje srpskih srebrnih votivnih priloga u Crkvi Sv. Spiridona na Krfu i uspomene i svedočanstva srpske vojske na Krfu u godinama Prvog svetskog rata.

Ikona Svetog Spiridona, 16. vek

 

Izložba "Norma Avrama Mrazovića. 240 godina srpskih učitelja" u Zgradi Rektorata

 

Pedagoški fakultet u Somboru je čuvar tradicije i muzejske zbirke koja poseduje materijalne tragove prošlosti duge 240 godina. Ove godine u maju, jubilej će proslaviti kroz prigodnu izložbu Muzeja Vojvodine koja će biti postavljena u prostorijama Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Na njoj će biti predstavljeni materijalni i pisani tragovi jedne bogate tradicije i duge istorije obrazovanja srpskih učitelja. Predhodnica današnjeg fakulteta tzv. „Norma” pokrenuta je u Somboru 1. maja 1778. godine. Njen osnivač bio je znameniti prosvetitelj i pedagog Avram Mrazović. Obrazovala je srpske učitelje pune 33 godine. Somborska „Norma” je prestala sa radom 1811. godine. Nakon zatvaranja u Sentandreji 1812. bila je otvorena Srpska učiteljska škola (Preparandija). Ona je posle četiri godine vraćena u Sombor. Preparandija je radila do 1920. godine kada je prestala da bude konfesionalna i postala državna Učiteljska škola. Godine 1973/74. Učiteljska škola prerasta u Pedagošku akademiju, a ona 1993. u Učiteljski fakultet, koji je 2006. preimenovan u prvi srpski Pedagoški fakultet. Tako je prošlo 240 godina od početka obrazovanja srpskih učitelja u Somboru, gradu koji je uz Sentandreju, Novi Sad i Sremske Karlovce predstavljao najznačajnije kulturno, prosvetno i političko središte prečanskih Srba tokom 18. i 19. veka.

Izložba "Norma"

Posebni programi

 

Od 14. do 20. maja - Novac od porcelana. Čuli ste za kripto valute, a za novac od porcelana? - Novac od porcelana stiže u Evropu iz drevne Kine tokom 18. veka. Proizvođen je u kriznim vremenima, kada se teška ekonomska situacija pokušavala rešiti njegovim izdavanjem. Zato je i nazivan pomoćnim novcem ili novcem iz nužde. Posle Velikog rata, novac od porcelana najviše je korišćen u Nemačkoj, gde ga je proizvodila najpoznatija fabrika porcelana – Majsen. On je jedinstven po umetničkom dizajnu i  kvalitetu. Tokom manifestacije posetioci će imati priliku da vide jedine primerke ovog novca koji se čuvaju u našoj zemlji, i to u depoima Muzeja Vojvodine.

Novac od porcelana

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 17 časova - Bicikliranje - Radionica za decu uzrasta od 5 do 10 godina. Naučite kako je nastao bicikl i koliko je bicikliranje bilo i ostalo popularno u našem zavičaju. Naučite zašto je i za vas bicikl prava stvar!

Biciklirajte se! Pardon, draisinirajte se!

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Biciklirajte se! Pardon, draisinirajte se! - Pre 200 godina Karl von Drais je izumeo prvu "mašinu za hodanje" i tako postavio temelje mehanizovanog ličnog transporta. Mašina za hodanje nije imala pedale, a koristila se za brzi transport po ravnim putevima parkova  i vrtova. Vrlo brzo je ustupila mesto mašini koja je popularna i danas, a zove se bicikl. Učenici Srednje mašinske škole iz Novog Sada napravili su repliku mašine za hodanje od čelika, a svaki posetilac Muzej Vojvodine u Evropskoj noći muzeja može probati kakav je osećaj upravljati gvozdenim konjem.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 20 časova - Koncert hora Bajićevi slavuji "Volite li pop muziku?" - Kako to dobro radi raspevani dečiji hor Muzičke škole Isidor Bajić - Bajićevi slavuji, dođite da se uverite u Evropskoj noći muzeja u prelepom ambijentu atrijuma Muzeja Vojvodine.

Volite li pop muziku?

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21.30 časova - Biciklirajte se! Pardon, draisinirajte se! - Pre 200 godina Karl von Drais je izumeo prvu "mašinu za hodanje" i tako postavio temelje mehanizovanog ličnog transporta. Mašina za hodanje nije imala pedale, a koristila se za brzi transport po ravnim putevima parkova  i vrtova. Vrlo brzo je ustupila mesto mašini koja je popularna i danas, a zove se bicikl. Učenici Srednje mašinske škole iz Novog Sada napravili su repliku mašine za hodanje od čelika, a svaki posetilac Muzej Vojvodine u Evropskoj noći muzeja može probati kakav je osećaj upravljati gvozdenim konjem.

Učenici Srednje mašinske škole iz Novog Sada prave repliku mašine za hodanje

 


Radno vreme u toku manifestacije: od 10 do 22 časa, u subotu 19. maja od 10 do 24 časa
Adresa: Dunavska 35-37
Sajt: Muzej Vojvodine

 

Osnivači