Loading...
2018

Музеј Војводине

Стална поставка "Војводина од праисторије до средине 19. века" у Дунавској 35

 

Музеј Војводине пред јавност излази са комплексно израђеном сталном поставком која, у континуитету од осам хиљада година, презентује развитак људског друштва на данашњем тлу Војводине. На простору од 3.000 м2 представљено је 6.000 репрезентативних експоната из археологије, опште историје, историје уметности и етнологије. Три римска парадна шлема, која се налазе на сталној поставци, представљају јединствене примерке своје врсте на подручју Европе и деценијама се издвајају као неформални заштитни знак Музеја.

Посебно занимљив сегмент поставке представља Стара градска улица. Пажљиво одабрани, оригинални и аутентични предмети воде посетиоца у минулу епоху на један другачији и нов начин. Да би му била приближена атмосфера тог времена, ова карактеристична војвођанска градска улица је импровизована, и то кроз фотографије значајнијих објеката и аутентичне излоге фотографског атељеа, кројачке радионице, салона модисткиње, апотеке, трговине играчака и порцулана.

Више о сталној поставци погледајте на следећим линковима: Археологија, Етнологија, Историја, Стара градска улица.

Римски шлемови из Срема, 4. век

 

Стална поставка "Војводина у 20. веку" у Дунавској 37

 

Изложба која приказује политичку, привредну и војну историју Војводине од 1918. до 1945. године. Први светски рат представљен је изложбом Невидљиви фронтови – Први светски рат и Војводина путем бројних оригиналних предмета – докумената, војничких униформи и опреме, одликовања, плаката и других експоната, као и различитог илустративног материјала кроз тематске целине: политичке прилике у Војводини  уочи рата, Сарајевски атентат, почетак рата и балканско ратиште 1914, Солунски фронт, репресија у Војводини, аустроугарска пропаганда, позадинска дешавања, добровољци у српској војсци, Велика народна скупштина у Новом Саду, односно дани присаједињења Војводине новој држави. Периодом између два светска рата, на сталној поставци, доминирају политички догађаји и личности, привредни развој, колонизација и изградња инфраструктуре. Антифашистичка борба нашег народа и учешће Црвене армије у борбама на нашем тлу, представљена је на сталној поставци детаљније и разноврсније, тако да даје једну незаобилазну едукативну форму и поуку о Другом светском рату.

Више о сталној поставци погледајте овде.

 

Изложба "Свети Спиридон - Заборављени чудотворац"  у Дунавској 35

 

Као сегмент националне нематеријалне културне баштине, изложба  Св. Спиридон  - заборављени чудотворац даје историјски осврт o Св. Спиридону, кипарском епископу из 4. века - од најранијих биографских података, преко житија и историјата његових моштију, закључно са историјатом и токовима распростирања његовог култа.

Као сегменти овог култа на изложби ће бити представљене  иконе и копије фресака, као и храмови посвећени Св. Спиридону, заштитнику бројних заната и еснафа, помораца и бродова. Осим богослужбених  књига и  црквеног текстила, на изложби ће бити представљени и портрети помораца и предмети везани за историју поморства као и еснафска писма и цеховски документи занатлија.

Изложбом ће бити скренута пажња на традицију поштовања светитељевих моштију и култ овог светитеља у народној традицији  као заштитника деце, маслина и стоке, али и на постојање српских сребрних вотивних прилога у Цркви Св. Спиридона на Крфу и успомене и сведочанства српске војске на Крфу у годинама Првог светског рата.

Икона Светог Спиридона, 16. век

 

Изложба "Норма Aврама Mразовића. 240 година српских учитеља" у Згради Ректората

 

Педагошки факултет у Сомбору је чувар традиције и музејске збирке која поседује материјалне трагове прошлости дуге 240 година. Ове године у мају, јубилеј ће прославити кроз пригодну изложбу Музеја Војводине која ће бити постављена у просторијама Ректората Универзитета у Новом Саду. На њој ће бити представљени материјални и писани трагови једне богате традиције и дуге историје образовања српских учитеља. Предходница данашњег факултета тзв. „Норма” покренута је у Сомбору 1. маја 1778. године. Њен оснивач био је знаменити просветитељ и педагог Аврам Мразовић. Образовала је српске учитеље пуне 33 године. Сомборска „Норма” је престала са радом 1811. године. Након затварања у Сентандреји 1812. била је отворена Српска учитељска школа (Препарандија). Она је после четири године враћена у Сомбор. Препарандија је радила до 1920. године када је престала да буде конфесионална и постала државна Учитељска школа. Године 1973/74. Учитељска школа прераста у Педагошку академију, а она 1993. у Учитељски факултет, који је 2006. преименован у први српски Педагошки факултет. Тако је прошло 240 година од почетка образовања српских учитеља у Сомбору, граду који је уз Сентандреју, Нови Сад и Сремске Карловце представљао најзначајније културно, просветно и политичко средиште пречанских Срба током 18. и 19. века.

Изложба "Норма"

Посебни програми

 

Од 14. до 20. маја - Новац од порцелана. Чули сте за крипто валуте, а за новац од порцелана? - Новац од порцелана стиже у Европу из древне Кине током 18. века. Произвођен је у кризним временима, када се тешка економска ситуација покушавала решити његовим издавањем. Зато је и називан помоћним новцем или новцем из нужде. После Великог рата, новац од порцелана највише је коришћен у Немачкој, где га је производила најпознатија фабрика порцелана – Мајсен. Он је јединствен по уметничком дизајну и  квалитету. Током манифестације посетиоци ће имати прилику да виде једине примерке овог новца који се чувају у нашој земљи, и то у депоима Музеја Војводине.

Новац од порцелана

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 17 часова - Бициклирање - Радионица за децу узраста од 5 до 10 година. Научите како је настао бицикл и колико је бициклирање било и остало популарно у нашем завичају. Научите зашто је и за вас бицикл права ствар!

Бициклирајте се! Пардон, драисинирајте се!

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 18 часова - Бициклирајте се! Пардон, драисинирајте се! - Пре 200 година Карл вон Драис је изумео прву "машину за ходање" и тако поставио темеље механизованог личног транспорта. Машина за ходање није имала педале, а користила се за брзи транспорт по равним путевима паркова  и вртова. Врло брзо је уступила место машини која је популарна и данас, а зове се бицикл. Ученици Средње машинске школе из Новог Сада направили су реплику машине за ходање од челика, а сваки посетилац Музеј Војводине у Европској ноћи музеја може пробати какав је осећај управљати гвозденим коњем.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 20 часова - Концерт хора Бајићеви славуји "Волите ли поп музику?" - Како то добро ради распевани дечији хор Музичке школе Исидор Бајић - Бајићеви славуји, дођите да се уверите у Европској ноћи музеја у прелепом амбијенту атријума Музеја Војводине.

Волите ли поп музику?

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 21.30 часова - Бициклирајте се! Пардон, драисинирајте се! - Пре 200 година Карл вон Драис је изумео прву "машину за ходање" и тако поставио темеље механизованог личног транспорта. Машина за ходање није имала педале, а користила се за брзи транспорт по равним путевима паркова  и вртова. Врло брзо је уступила место машини која је популарна и данас, а зове се бицикл. Ученици Средње машинске школе из Новог Сада направили су реплику машине за ходање од челика, а сваки посетилац Музеј Војводине у Европској ноћи музеја може пробати какав је осећај управљати гвозденим коњем.

Ученици Средње машинске школе из Новог Сада праве реплику машине за ходање

 


Радно време у току манифестације: од 10 до 22 часа, у суботу 19. маја од 10 до 24 часа
Адреса: Дунавска 35-37
Сајт: Музеј Војводине

 

Оснивачи