Loading...
2018

Музеј рударства и металургије “Бор“

Стална поставка

 

Стална поставка "Историјски развој рударства и металургије од праисторије до савременог доба"

 

Стална поставка обухвата аквизиције које су усмерене на упознавање са историјатом рударства и металургије на теренима североисточне Србије. Рударске и металуршке алтке коришћене у рударству од праисторије до данас, светитљке за осветљавање рудничких просторија, корита и прибор коришћен за испирањезлата од антике до почетка 20. века, минеролошка збирка, као и још пуно интересантних предмета везаних за рударску културу становништва Бора и околине. Посебан сегмент представља експозиција ''Духовна и материјална култура Влаха околине Бора'' на којој се посетиоци могу упознати са духовном и материјалном културом Влаха и основним видовима традиционалног привређивања, као и начином одевања и украшавања. Стална поставка у Музеју рударства и металургије, Моше Пијаде 19, отворена је за посетиоце од 8 до 20 часова.

 

Стална поставка

 

Уметничка колонија ''Бакар'' – стална поставка савремене скулптуре у бронзи

 

Поставка пружа увид у важне појаве, поетике, ауторе и дела релевантна за развој савремене скулптуре на крају 20. и почетка 21. века. Ову поставку чини избор и преглед најзначајнијих аутора, као и њихових антологијских остварења насталих или реализованих у истоименој колонији у периоду од 1985 – 2013. године. Стална поставка у Галерији Уметничке колоније ''Бакар'', Милана Васића Перице 4, отворена је за посетиоце од 8 до 20 часова.

 

Едукативне радионице

 

Посебни програми

 

14. мај у 19 часова - Отварање изложбе "Уметност у Ливарству" Изложба се организује у сарадњи са Ливницом фазонских одливака Рударског топионичарског басена Бор и обухвата минијатурне скулптуре рађене у бронзи које су својствене раду ове Ливнице.

14. мај у 9.30 часова - Радионица "Мала радионица о конзервацији текстила" Радионица коју организују Педагошко и Конзерваторско одељење Музеја рударства и металургије, намењена деци узраста од 5-7 година. У оквиру радионице деци ће на едукативно популаран начин бити представљено занимање - конзерватор текстила. Сазнаће шта се дешава са сваким текстилним предметом који стигне у Музеј, како се штити и чува од пропадања. На сликовит начин деци ћемо представити поједине поступке конзервације као што су чишћење, поправак оштећења и још неке о којима не знају, а хтела би да знају.

15. мај у 9.30 часова - Радионица "Мала радионица о конзервацији текстила"

15. мај у 16 часова - Графичка радионица "Отисак" - Циљ организовања графичке радионице је упознавање или потсећање на потиснуте графичке технике, пре свега линорез, уз отискивање линореза. Учесници радионице су подељени у две групе, од којих једну чине ученици виших разреда основних и ученици средњих школа, а другу заинтересовани грађани и активни ликовни ствараоци. Израда линореза траје два дана, док је трећи дан трајања радионице предвиђен за штампање-отискивање свих радова у три примерка. Програм се одвија у Галерији Уметничке колоније ''Бакар''.

15. мај у 17 часова - Радионица "Антички сјај" Радионица се организује са ученицима другог разреда Гимназије у Бору. Први део обухватаће основе превентивне заштите и конзервацију бронзаног новца, док ће се други део односити на основну експертизу новца из римског периода (време ковања новца, име владара, титулатура, представе на аверсу и реверсу).

16. мај у 12 часова - Радионица "Мала радионица о конзервацији текстила"

16. мај у 16 часова - Графичка радионица "Отисак"  - Програм се одвија у Галерији Уметничке колоније ''Бакар''.

17. мај у 12 часова - Радионица"Мала радионица о конзервацији текстила"

17. мај у 16 часова - Графичка радионица "Отисак" - Програм се одвија у Галерији Уметничке колоније ''Бакар''.

18. мај (Међународни дан музеја) у 10 часова - Дечији ликовни атеље - Учесници атељеа су ученици основних школа из Борске општине од петог до осмог разреда који уз помоћ различитих ликовних техника стварају редове на задату тему Видим и чујем свемир. Овај дечији атеље укључује едукативни и демонстративни део радионице ''Визуелно и радио – посматрање небеских појава''. Радови настали у оквиру атељеа биће изложени на мањој изложби.

18. мај (Међународни дан музеја) дневно посматрање - Визуелно и радио-посматрање небеских појава Првенствени циљеви су посматрање Сунчеве и метеорске активности. Путем интернета приказаће се тренутно стање на Сунцу. Радионица обухвата едукативни и демонстративни део. Сарадници радионице биће чланови Астрономског друштва Бор и Млади истраживачи, а учесници ученици основних и средњих школа и сви заинтересовани грађани.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) ноћно посматрање - Визуелно и радио-посматрање небеских појава  

 

Радно време: од 8 до 20 часова
Адреса: Музеј рударства и металургије - Моше Пијаде 19; Галерија Уметничке колоније ''Бакар'' - Милана Васића Перице 4
Сајт: Музеј рударства и металургије

Оснивачи