Loading...
2018

Muzej grada Novog Sada

Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi

Stalna postavka "Građanski život u Novom Sadu od 18. do 20. veka"

 

Izložba  na jedinstven način pruža mogućnost posetiocima Muzeja grada Novog Sada da se upoznaju sa predmetima likovne i primenjene umetnosti iz Odeljenja za kulturnu istoriju. Poreklom iz bogatih novosadskih kolekcija i porodičnih zaostavština, izloženi eksponati prikazuju razvoj grada od 18. do sredine 20. veka i ilustruju način života i kulturu stanovanja Novosađana. Posetioci imaju priliku da vide bogate kolekcije nameštaja, srebra, porcelana, stakla, tepiha, ikona, portreta, i ostalih predmeta iz građanskih novosadskih porodica.

Veliki ratni bunar

Veliki ratni bunar, remek-delo vojne arhitekture i građevinarstva, dostupan je posetiocima iz izložbenog prostora u prizemlju zgrade Muzeja. Sastavni je deo jedinstvenog vodoopskrbnog sistema Tvrđave i integralni deo Podzemnih vojnih galerija. U slučaju velike opsade, mogao je celu tvrđavu da snabdeva pitkom vodom. Građen je tokom druge decenije XVIII veka.

Stalna postavka "Građanski život u Novom Sadu od 18. do 20. veka"

 

Izložba "Sjaj renesnse"

 

Gostujuća izložba koja se realizuje u saradnji sa Italijanskim kulturnim centrom. Postavku čini tridesetak  svečanih kostima, rekonstruisanih zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Izloženi komadi odeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada brojnih istoričara, ilustratora, krojača, vezilja i zanatlija u oblasti tekstila i tekstilnih  tehnika.  Izložbu upotpunjava i “Vladareva gozba”,  scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane za doček gostiju. Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe. Autor izložbe je Fausto Fornazari.

 

Izložba "Oružje i vojna oprema iz Prvog svetskog rata"

 

Izložba je priređena povodom obeležavanja 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata. Na postvci je prezentovan deo bogatog fonda Istorijskog odeljenje Muzeja grada Novog Sada, u okviru kog se čuvaju kolekcije vatrenog i hladnog oružja i razna vojna materijalna sredstva iz perioda pre i za vreme Prvog svetskog rata. Autor izložbe je mr Siniša Jokić.

Izložba "Oružje i vojna oprema iz Prvog svetskog rata"

 

Zbirka strane umetnosti

Stalna postavka "Legat dr Branka Ilića"

 

Legat dr Branka Ilića novosadskog lekara i kolekcionara predstavlja najvredniju kolekciju strane umetnosti na području Vojvodine. Na postavci su izložena dela likovne i primenjene umetnosti, nastala u Evropi i Aziji između 15. i 20. veka. Posetiocima se pruža mogućnost da dobiju saznanja o stilovima iz prošlosti i brojnim umetničkim radionicama.

 

Izložba "Novi Sad – Slobodan grad"

 

Izložba realizovana povodom obeležavanja 270 godina od sticanja statusa Slobodnog kraljevskog grada, prikazuje kako je Novi Sad za više od dva i po veka, od male varoši postao savremeni grad sa skoro pola miliona stanovnika. Postavku čine planovi, mape, fotografije i zvanična dokumenta koja svedeče o tome kako se upravljalo Gradom, kao i predmeti koji islustruju javne funkcije pojedinih znamenitih ličnosti. Autor izložbe je dr Agneš Ozer.

Stalna postavka Zbirke strane umetnosti

 

Zavičajna zbirka Sremski Karlovci

 

Stalnu posatvku čini nekoliko segmenata: Arheološko nasleđe Sremskih Karlovaca, Novovekovna istorija mesta (priča o Karlovačkom miru, Karlovačkoj mitropoliji, Majskoj sukpštini, Gimnaziji i Bogosloviji), Etnološka postavka (Seoska soba i kuhinja), Građanska istorija mesta (spavaća soba arhitekte Vladimira Nikolića, nameštaj Angeline Nikolić profesora Karlovačke gimnazije, pojedinačni komadi nameštaja, slike i predmeti primenjene umetnosti iz Umetničke zbirke), Slike iz legata Milića od Mačve i Svetomira Lazića i Svečana trpezarija baronske porodice Rajačić.

Zavičajna zbirka Sremski Karlovci

 

Posebni programi

 

Od 14. do 20. maja - Šta čini grad ... - Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Kustosi će prirediti izložbu predmeta iz različtih zbirki i kolekcija na temu šta čini grad. Na postavci će se naći predmeti koji dočaravaju početke i razvoj trgovine, zananstava, šlkolstava u Novom Sadu. Cilj nam je da publici prezentujemo komplaksnost samog muzeja i bogatstvo i raznorodnost materijala koji čuvamo u našim depoima.

14. maj u 19 časova - "Pola veka Zbirke strane umetnosti" stručno vođenje kroz stalnu postavku - Zbirka strane umetnosti. Povodom obeležavanja 50 godina od kako je legat dr Branka Ilića posato dostupan javnosti kroz stalnu postavku Muzeja grada Novog Sada, Ljiljana Lazić, muzejski savetnik, podsetiće sugrađane o nastanku, sadržaju i trajnim vrednostima koje se čuvaju u okviru najznačajnije zbirke strane umetnosti na prostoru Vojvodine.

15. maj u 19 časova - Otvaranje izložbe "Slatka priča iz karlovačke prošlosti – tacne za torte i kolače iz karlovačkih porodica" - Zavičajna zbirka Sremski Karlovci. Na izložbi će biti predstavljen jedan specifičan deo građanskog pokućstva -  tacne za torte i kolače. Izloženi predmeti su  deo fonda Zavičajne zbirke, kao i zaostavština karlovačkih porodica. Pored tacni biće prikazani stari kuvari i fotografije prvobitnih vlasnica izloženih eksponata. Autor izložbe je dr Gordana Petković.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Kako je živeti po novosadski Zbirka strane umetnosti. U okviru tematske izložbe "Novi Sad – slobodan grad",  pozivaju se sugrađani na mali istorijski razgovor, uz limunadu i (novosadske) kolače.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 19.30 časova - Svečano otvaranje izložbe i modna revija "Maštovite ženske ruke u Karlovcima – danas i nekada" - Zavičajna zbirka Sremski Karlovci. Izložbu čine primeci ručnih radova koje si izradile učenice  u nekadašnjim Ženskim stručnim školama u Sremskim Karlovcima, kao i fotografije i dokumenta koja svedoče o ovim obrazovnim institucijama sa početka 20. veka. Na modnoj reviji, organizovanoj za ovu priliku, biće predstavljene rukotvorine  koje su osmislile i izradile današnje stanovnice grada. Autor izložbe i programa je  Divna Gačić.

 

Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi
Radno vreme tokom manifestacije: od 9 do 17 časova, u subotu 19. maja od 9 do 20 časova
Adresa: Tvrđava 4, Petrovaradin
Sajt: Muzej grada Novog Sada

Zbirka strane umetnosti
Radno vreme tokom manifestacije: od 10 do 22 časa
Adresa: Dunavska 29, Novi Sad

Zavičajna zbirka Sremski Karlovci
Radno vreme tokom manifestacije: od 9 do 17 časova, u subotu 19. maja od  9 do 22 časa
Adresa: Patrijarha Rajačića 16, Sremski Karlovci

 

 

Osnivači