Loading...
2018

Музеј града Новог Сада

Централна зграда Музеја града Новог Сада на Петроварaдинској тврђави

Стална поставка "Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века"

 

Изложба  на јединствен начин пружа могућност посетиоцима Музеја града Новог Сада да се упознају са предметима ликовне и примењене уметности из Одељења за културну историју. Пореклом из богатих новосадских колекција и породичних заоставштина, изложени експонати приказују развој града од 18. до средине 20. века и илуструју начин живота и културу становања Новосађана. Посетиоци имају прилику да виде богате колекције намештаја, сребра, порцелана, стакла, тепиха, икона, портрета, и осталих предмета из грађанских новосадских породица.

Велики ратни бунар

Велики ратни бунар, ремек-дело војне архитектуре и грађевинарства, доступан је посетиоцима из изложбеног простора у приземљу зграде Музеја. Саставни је део јединственог водоопскрбног система Тврђаве и интегрални део Подземних војних галерија. У случају велике опсаде, могао је целу тврђаву да снабдева питком водом. Грађен је током другe деценије XVIII века.

Стална поставка "Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века"

 

Изложба "Сјај ренеснсе"

 

Гостујућа изложба која се реализује у сарадњи са Италијанским културним центром. Поставку чини тридесетак  свечаних костима, реконструисаних захваљујући проучавању ренесансних слика. Изложени комади одеће плод су дугогодишњих истраживања и рада бројних историчара, илустратора, кројача, везиља и занатлија у области текстила и текстилних  техника.  Изложбу употпуњава и “Владарева гозба”,  сцена која дочарава салу ренесансне палате декорисане за дочек гостију. Импозантна тканина као зидна декорација, трпеза на којој су постављени керамика и украсни предмети и полица са декоративним тањирима главни су елементи овог дела изложбе. Аутор изложбе је Фаусто Форназари.

 

Изложба "Оружје и војна опрема из Првог светског рата"

 

Изложба је приређена поводом обележавања 100. годишњице од почетка Првог светског рата. На поствци је презентован део богатог фонда Историјског одељење Музеја града Новог Сада, у оквиру ког се чувају колекције ватреног и хладног оружја и разнa војна материјална средства из периода пре и за време Првог светског рата. Аутор изложбе је мр Синиша Јокић.

Изложба "Оружје и војна опрема из Првог светског рата"

 

Збирка стране уметности

Стална поставка "Легат др Бранка Илића"

 

Легат др Бранка Илића новосадског лекара и колекционара представља највреднију колекцију стране уметности на подручју Војводине. На поставци су изложена дела ликовне и примењене уметности, настала у Европи и Азији између 15. и 20. века. Посетиоцима се пружа могућност да добију сазнања о стиловима из прошлости и бројним уметничким радионицама.

 

Изложба "Нови Сад – Слободан град"

 

Изложба реализована поводом обележавања 270 година од стицања статуса Слободног краљевског града, приказује како је Нови Сад за више од два и по века, од мале вароши постао савремени град са скоро пола милиона становника. Поставку чине планови, мапе, фотографије и званична документа која сведече о томе како се управљало Градом, као и предмети који ислуструју јавне функције појединих знаменитих личности. Аутор изложбе је др Агнеш Озер.

Стална поставка Збирке стране уметности

 

Завичајна збирка Сремски Карловци

 

Сталну посатвку чини неколико сегмената: Археолошко наслеђе Сремских Карловаца, Нововековна историја места (прича о Карловачком миру, Карловачкој митрополији, Мајској сукпштини, Гимназији и Богословији), Етнолошка поставка (Сеоска соба и кухиња), Грађанска историја места (спаваћа соба архитекте Владимира Николића, намештај Ангелине Николић професора Карловачке гимназије, појединачни комади намештаја, слике и предмети примењене уметности из Уметничке збирке), Слике из легата Милића од Мачве и Светомира Лазића и Свечана трпезарија баронске породице Рајачић.

Завичајна збирка Сремски Карловци

 

Посебни програми

 

Од 14. до 20. маја - Шта чини град ... - Централна зграда Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави. Кустоси ће приредити изложбу предмета из различтих збирки и колекција на тему шта чини град. На поставци ће се наћи предмети који дочаравају почетке и развој трговине, зананстава, шлколстава у Новом Саду. Циљ нам је да публици презентујемо комплаксност самог музеја и богатство и разнородност материјала који чувамо у нашим депоима.

14. мај у 19 часова - "Пола века Збирке стране уметности" стручно вођење кроз сталну поставку - Збирка стране уметности. Поводом обележавања 50 година од како је легат др Бранка Илића посато доступан јавности кроз сталну поставку Музеја града Новог Сада, Љиљана Лазић, музејски саветник, подсетиће суграђане о настанку, садржају и трајним вредностима које се чувају у оквиру најзначајније збирке стране уметности на простору Војводине.

15. мај у 19 часова - Отварање изложбе "Слатка прича из карловачке прошлости – тацне за торте и колаче из карловачких породица" - Завичајна збирка Сремски Карловци. На изложби ће бити представљен један специфичан део грађанског покућства -  тацне за торте и колаче. Изложени предмети су  део фонда Завичајне збирке, као и заоставштина карловачких породица. Поред тацни биће приказани стари кувари и фотографије првобитних власница изложених експоната. Аутор изложбе је др Гордана Петковић.

18. мај (Међународни дан музеја) у 19 часова - Како је живети по новосадски Збирка стране уметности. У оквиру тематске изложбе "Нови Сад – слободан град",  позивају се суграђани на мали историјски разговор, уз лимунаду и (новосадске) колаче.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 19.30 часова - Свечано отварање изложбе и модна ревија "Маштовите женске руке у Карловцима – данас и некада" - Завичајна збирка Сремски Карловци. Изложбу чине примеци ручних радова које си израдиле ученице  у некадашњим Женским стручним школама у Сремским Карловцима, као и фотографије и документа која сведоче о овим образовним институцијама са почетка 20. века. На модној ревији, организованој за ову прилику, биће представљене рукотворине  које су осмислиле и израдиле данашње становнице града. Аутор изложбе и програма је  Дивна Гачић.

 

Централна зграда Музеја града Новог Сада на Петроварaдинској тврђави
Радно време током манифестације: од 9 до 17 часова, у суботу 19. маја од 9 до 20 часова
Адреса: Тврђава 4, Петроварадин
Сајт: Музеј града Новог Сада

Збирка стране уметности
Радно време током манифестације: од 10 до 22 часа
Адреса: Дунавска 29, Нови Сад

Завичајна збирка Сремски Карловци
Радно време током манифестације: од 9 до 17 часова, у суботу 19. маја од  9 до 22 часа
Адреса: Патријарха Рајачића 16, Сремски Карловци

 

 

Оснивачи