Loading...
2018

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića

Stalna postavka

 

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića je osnovana 15. decembra 1972. godine na osnovu Ugovora o poklonu kolekcionara Rajka Mamuzića. Smeštena je u vili porodice Radulović, u ulici Vase Stajića 1, u Novom Sadu. Za javnost je otvorena 23. oktobra 1974. godine.

Osnovni fond Zbirke predstavlja jedinstven pregled srpske umetnosti, nastale u prvim decenijama posle Drugog svetskog rata. Njen karakter i razmere, odredio je kolekcionar, izborom i brojem umetnika, a njenu umetničku vrednost  potvrdili su naši najemintniji slikari. Zbirku čine dela 35 umetnika prve posleratne generacije, sa akcentom na umetnost  Zadarske frupe, Decembarske, Beogradske, delimično  Jedanaestorice i Grupe 57. Prezentovana na Stalnoj postavci, ova dela ukazuju na morfološku razuđenost likovne scene u prvim posleratnim decenijama  i predstavljaju najkarakterističnije umetničke stavove tog perioda. Umetnici čija su dela predstavljena na Stalnoj postavci su imali značajne uloge u našoj savremenoj umetnosti. Mnogi su bili članovi SANU-a. Njihova dela se čuvaju u i izlažu u našim  značajnim  muzejima i galerijama.

 

Izložba "Četiri slikara ravnice. Zoran Petrović, Boško Petrović, Stevan Maksimović i Aleksandar Luković u Umetničkoj koloniji Bečej"

 

Zoran Petrović "Glavna ulica"

U procesu stvaranja Umetničkih kolonija u Vojvodini, Umetnička kolonija Bečej je imala pionirsku ulogu. Osnovana je 1954. godine zahvaljujući nastojanju četvorice slikara Jožefa Ača, Zorana Petrovića, Milivoja Nikolajevića i Đorđa Bošana, podršci Gradskog muzeja i finsijskoj potpori lokalne samouprave. U početku zainteresovana samo za negovanje autentičnog vojvođanskog izraza, kolonija je vremenom postala okosnica i stub kulturnih dešavanja u gradu.

Četiri umetnika iz Mamuzićeve zbirke  su aktivno učestvovala  u radu bečejske kolonije: Stevan Maksimović, Boško Petrović,  Zoran Petrović i Aleksandar Luković. U prvih desetak godina, tokom kojih su umetnici najčešće boravili u njoj, nastala su četrdesetidva umetnička dela, ulja na platnu, crteža i grafika. S obzirom da je u Umetničkoj koloniji Bečej najduže opstala ideja da stvaralačke podsticaje  treba tražiti  u svom okruženju i prirodnim lepotama ravničarskog predela dela su tematski povezana. Međutim, umetnici su na različite načine odgovarali na temu.

Stevan Maksimović intimno vezan za zemlju od najranijeg detinjstva, u svom delu poetizuje prirodu. U delima Boška Petrovića nastalim u duhu ekspresivnog kolorizma, brzih i ekspresivnih poteza u kojima nema zadržavanja na detaljima, priroda je uprošćena, svedena. Umetnički stav velikog zaljubljenika u pejzaž Zorana Petrovića je na granici realnog, poetskog i ekspresivnog. Aleksandar Luković, umetnik izrazite sklonosti za satiru u idealizovan pejzaž je uveo klovnove.

Izložba se otvara 9. maja u 19 časova.

 

Radno vreme u toku manifestacije: od 10 do 22 časa, u subotu 19. maja do 24 časa
Adresa: Vase Stajića 1
Sajt: Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića

Osnivači