Loading...
2018

Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића

Стална поставка

 

Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића је основана 15. децембра 1972. године на основу Уговора о поклону колекционара Рајка Мамузића. Смештена је у вили породице Радуловић, у улици Васе Стајића 1, у Новом Саду. За јавност је отворена 23. октобра 1974. године.

Основни фонд Збирке представља јединствен преглед српске уметности, настале у првим деценијама после Другог светског рата. Њен карактер и размере, одредио је колекционар, избором и бројем уметника, а њену уметничку вредност  потврдили су наши најеминтнији сликари. Збирку чине дела 35 уметника прве послератне генерације, са акцентом на уметност  Задарске фрупе, Децембарске, Београдске, делимично  Једанаесторице и Групе 57. Презентована на Сталној поставци, ова дела указују на морфолошку разуђеност ликовне сцене у првим послератним деценијама  и представљају најкарактеристичније уметничке ставове тог периода. Уметници чија су дела представљена на Сталној поставци су имали значајне улоге у нашој савременој уметности. Многи су били чланови САНУ-а. Њихова дела се чувају у и излажу у нашим  значајним  музејима и галеријама.

 

Изложба "Четири сликара равнице. Зоран Петровић, Бошко Петровић, Стеван Максимовић и Александар Луковић у Уметничкој колонији Бечеј"

 

Зоран Петровић "Главна улица"

У процесу стварања Уметничких колонија у Војводини, Уметничка колонија Бечеј је имала пионирску улогу. Основана је 1954. године захваљујући настојању четворице сликара Јожефа Ача, Зорана Петровића, Миливоја Николајевића и Ђорђа Бошана, подршци Градског музеја и финсијској потпори локалне самоуправе. У почетку заинтересована само за неговање аутентичног војвођанског израза, колонија је временом постала окосница и стуб културних дешавања у граду.

Четири уметника из Мамузићеве збирке  су активно учествовала  у раду бечејске колоније: Стеван Максимовић, Бошко Петровић,  Зоран Петровић и Александар Луковић. У првих десетак година, током којих су уметници најчешће боравили у њој, настала су четрдесетидва уметничка дела, уља на платну, цртежа и графика. С обзиром да је у Уметничкој колонији Бечеј најдуже опстала идеја да стваралачке подстицаје  треба тражити  у свом окружењу и природним лепотама равничарског предела дела су тематски повезана. Међутим, уметници су на различите начине одговарали на тему.

Стеван Максимовић интимно везан за земљу од најранијег детињства, у свом делу поетизује природу. У делима Бошка Петровића насталим у духу експресивног колоризма, брзих и експресивних потеза у којима нема задржавања на детаљима, природа је упрошћена, сведена. Уметнички став великог заљубљеника у пејзаж Зорана Петровића је на граници реалног, поетског и експресивног. Александар Луковић, уметник изразите склоности за сатиру у идеализован пејзаж је увео кловнове.

Изложба се отвара 9. маја у 19 часова.

 

Радно време у току манифестације: од 10 до 22 часа, у суботу 19. маја до 24 часа
Адреса: Васе Стајића 1
Сајт: Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића

Оснивачи