Loading...
2018

Arhiv Vojvodine

Izložba "Zbirka karata i planova. Dokumenta od 17. do 19. veka"

 

Plan kuće Filipa Nedeljkovića u Novom Sadu, 1852. godina

Izložena dokumenta iz Zbirke karata i planova, karakteriše i njihov izuzetan likovni, grafički i umetnički izgled. Široj javnosti će biti predstavljeni planovi gradova, ulica, stambenih zgrada, crkava, kasarni, bolnica, ugostiteljskih objekata, škola. Tkođe, katastarske karte oranica, ostrva, reka i industrijskog nasleđa. Posebno se ističu planovi građevinskih objekata u Novom Sadu. Dokumenta obuhvataju vremensko razdoblje od 17. do kraja 19. veka.

Karte i planovi u Zbirci Arhiva Vojvodine na osoben i slikovit način prikazuju društveni, kulturni, istorijski okvir i prirodno okruženje naroda koji su živeli na današnjoj teritoriji AP Vojvodine.

Gornji deo tornja Saborne crkve u Novom Sadu, 1851. godina

Posebnu, dragocenu tematsku celinu čine dokumenta koja se odnose na čuvenu Majsku skupštinu koja je održana u Karlovcima i dalje revolucionarne događaje iz 1848/49. Arhiv Vojvodine se opredelio da prikaže javnosti malo poznata dokumenta o ovim istorijskim događajima, budući da se ove, 2018. godine obeležava 170 godina od početka revolucionarnih zbivanja i Majske skupštine.

Plan atara i naselja Melenci, 1795. godina

 


Radno vreme u toku manifestacije: od 10 do 22 časa, u subotu 19. maja od 10 do 24 časa
Adresa: Žarka Vasiljevića 2a
Sajt: Arhiv Vojvodine 

Osnivači