Loading...
2019

Galerija Matice srpske

Stalna postavka

Galerija Matice srpske, sa kolekcijom umetničkih dela nastalih u periodu od XVI do XXI veka, predstavlja jedan od najbogatijih umetničkih muzeja u zemlji. Po značaju i celovitosti izdvajaju se zbirke slikarstva, grafike i crteža XVIII, XIX i XX veka, koje kroz stalnu postavku ilustruju nastanak i razvoj srpske umetnosti novijeg doba i ukazuju na položaj i mesto nacionalne kulture u evropskom kontekstu.

Stalna postavka "Umetnost XVIII veka u kolekciji Galerije Matice srpske" kroz odabir reprezentativnih dela – ikone, religiozne kompozicije i portrete – prikazuje likovnu poetiku tradicionalnog zografskog, ranobaroknog i reprezentativnog visokog i kasnobaroknog srpskog slikarstva XVIII veka.

Stalna postavka umetnosti XIX veka

Stalna postavka srpske umetnosti XIX veka pod nazivom "Ljudi i događaji. Slika prošlosti" kroz umetnička dela prikazuje ljude i događaje značajne za istoriju srpskog naroda toga doba, kao i tematsku i estetsku opredeljenost srpske umetnosti kojom se potvrđuje njen značaj i mesto u kontekstu evropske umetnosti XIX veka.

Stalna postavka "Modernizmi  – kontinuiteti i sučeljavanja" predstavlja umetnička dela od utemeljene tradicije Paje Jovanovića do "samoubistva slike" Miće Popovića. Srpska moderna umetnost prešla je dug razvojni put tokom XX veka, a neka od gorućih pitanja na tom putu savladavali su umetnici poput Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i drugih čija su dela izložena u postavci.

Stalna postavka umetnosti 20. veka

Izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti"

Izložba objedinjuje preko četrdeset umetničkih dela Đure Jakšića iz nekoliko muzejskih kolekcija – Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, iz Skupštine grada Beograda, manastira Grgetega i Vraćevšnice, Srpske pravoslavne crkvene opštine Srpska Crnja, kao i iz privatnog vlasništva. Sveobuhvatnim pregledom, akcentovane su tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju. Slikarski opus upotpunjen je delima Jakšićevog književnog rada i određenom arhivskom građom: pismima, fotografijama i rukopisima iz fondova Matice srpske, Muzeja grada Beograda i Biblioteke Matice srpske. Time je, između ostalog, ukazano i na verbalno-vizuelno prožimanje u Jakšićevom umetničkom opusu koji se prepoznaje kao jedan od najkompleksnijih u srpskoj sredini. Na ovaj način omogućeno je potpunije sagledavanje i razumevanje Đure Jakšića i njegovog umetničkog stvaralaštva, kao i mesta koje ono zauzima u srpskoj kulturi i umetnosti.

"Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti"

Posebni programi

13. maj od 10 do 22 časa: Muzej za... proširena iskustva - Zhvaljujući mobilnoj aplikaciji Galerije Matice srpske kroz tri Galerijske ture – Doživi umetnost, Galerijska tura Save Tekelije i Potraga za blagom ‒ posetioci različitog uzrasta i interesovanja mogu da saznaju o umetničkim i društvenim fenomenima XVIII, XIX i XX veka, o istoriji Galerije Matice srpske „iz ugla Save Tekelije”, o umetnicima i njihovim delima na putovanju kroz vreme s Magičnom Maticom. Aplikacija s elementima proširene stvarnosti(Augmented Reality) omogućava zanimljiviju i bogatiju interpretaciju umetničkih dela i nudi mogućnost da spoznamo različite istorijske epohe i osetimo duh prošlih vremena. Umetnička dela koja ŽIVE pod krovom Galerije Matice srpske, pokušali smo da OŽIVIMO. Na vama je da ih uz pomoć naše mobilne aplikacije DOŽIVITE na svojstven način.

Muzej za... proširena iskustva

13. maj u 19.30 časova: Izložba digitalnih printova umetničkih dela "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske" u Galeriji "Gradac", Raška - Izložba digitalnih printova umetničkih dela "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske" nastala je kao putujući projekat istoimene izložbe održane u Galeriji Matice srpske 2018. godine povodom obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou. Kako bi i publika u drugim gradovima imala priliku da kroz komunikaciju sa umetničkim idejama sagleda jedno moguće promišljanje evropskih vrednosti i fenomena, osamnaest najreprezentativnijih umetničkih dela sa izložbe odštampano je u vidu vernih reprodukcija. Izložbom su predstavljena umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

14. maj u 19 časova: Muzej za... priče o malim stvarima - Galerija Matice srpske pored velikih zbirki slikarstva, grafike, crteža, vajarstva u svom fondu čuva i manje zbirke poput zbirke primenjene umetnosti. Ova zbirka biće prvi put predstavljena javnosti kroz izlaganje u Stalnoj postavci i promociju kataloga Zbirka primenjene umetnosti. Raznovrsni artefakati koji čine ovu zbirku, ukupno njih 28, su predmeti različite vrste poput dekorativnih metalnih tanjira sa mitološkim scenama, keramoskulptura, reljefa, majolika, paradnih štafelaja pa čak i porcelanskih lula koje su pripadale dr Milanu Saviću, sekretaru Matice srpske.

15. maj u 19 časova: Muzej za... sve nas - Muzej je mesto za sve nas, iz tog razloga će Galerija Matice srpske u okviru manifestaciju „Muzeji za 10“ predstaviti inkluzivnu međunarodnu izložbu Budi umetnik – Igraj se sa mnom koju su realizovale škola „Milan Petrović“ iz Novog Sada i Društvo za kulturu inkluzije i centar „Janez Levec“ iz Ljubljane. Izloženi radovi su deo 12. inkluzivnog međunarodnog likovnog takmičenja i prikazuju dve teme „Igraj se sa mnom“ i „Kulturna baština“. Publika će pored same izložbe, moći da uživa u koncertu orkestra „Dobri ljudi“ i učestvuje u inkluzivnoj radionici Plodovi naše kulturne „bašte“.

16. maj u 19 časova: Muzej za... nove perspektive - Muzejska etika i skup pravila koje definišu pristupe zaštiti, konzervaciji i restauraciji umetničkih predmeta razvijana je sa pogledom na tradicionalne umetničke izraze. Međutim, sa dinamičnim razvojem i promenama u umetničkim praksama, muzejska struka je stavljena pred nove izazove i potrebu da preispita ustaljene metode i pristupe zaštiti kada su u pitanju savremena umetnička dela. U dijalogu konzervatora, budućih umetnika i onih već ostvarenih govoriće se o očuvanju i zaštiti savremenih dela koja se konstantno prikupljaju i koja će se tek prikupljati. Koje su sve specifičnosti savremene umetnosti s kojima se muzejski stručnjaci suočavaju, i kako koristiti prednosti ove umetnosti koju je moguće pratiti paralelno sa njenim nastankom, u svim njenim tehničkim, tehnološkim i umetničkim posebnostima, biće pitanja podstaknuta u razgovoru Muzej za nove perspektive.

17. maj u 19 časova: Muzej za... nova čitanja - Novo čitanje stvaralaštva Đure Jakšića u okviru pratećeg programa aktuelne izložbe Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti predstaviće profesorka dr Mirjana D. Stefanović na predavanju Kad bi moma zvezda bila. Slikarstvo Đure Jakšića neraskidivo je povezano s njegovom poezijom. On je jedan od retkih umetnika gde se može uočiti prožimanja njegovog likovnog i književnog izraza, a koje iz tog razloga predstavlja osobenost i vrednost njegovog dela u srpskoj kulturi. Na predavanju će biti reči o tome koliko je Đura Jakšić negovao moderne stilske postupke, moderan stih i neuobičajene kovanice. Ovo je prilika da čuvenog pesnika počnemo da razumevamo na način avangardnosti, ali i da postavimo pitanje šta zapravo znači kanonizovani pridev „romantičarski“.

17. maj u 19 časova: Izložba "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" u Kulturnom centru Srbije u Parizu - Galerija Matice srpske u okviru programa obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske u Kulturnom centru Srbije u Parizu priređuje izložbu Sava Šumanović i tajna pod kupolom. Izložbom je predstavljen deo opusa Save Šumanovića koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu „La Coupole” na Monparnasu 1927. godine. Pored pripremnih skica za stub s predstavama četiri ženske figure, koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu, izložbu čine i istorijske fotografije kafea „La Coupole” iz tridesetih godina XX veka i replika stuba koji je oslikao Sava Šumanović. Šumanovićev umetnički trag ovekovečen na stubu restorana „La Coupole” upotpunjen je sa trinaest umetničkih dela Save Šumanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske i filmom „Četiri karijatide” Igora Antića, umetnika koji živi i radi u Parizu, s idejom da se ukaže na snažne veze i brojne međusobne uticaje francuske i srpske kulture, koje su bile aktuelne kako u prošlosti, tako i u savremenom trenutku.

Od 17. do 19. maja: Slika u gostima - U okviru izložbe Đura Jakšić. Između Mita i stvarnosti, u programu Slika u gostima novosadska publika će tokom jednog vikenda (17‒19. maj) imati specijalnu priliku da u Galeriji vidi najpoznatiji portret Đure Jakšića Devojka u plavom, a u isto vreme beogradska publika će u Narodnom muzeju moći da vidi čuvenu sliku Nadurena devojčica Uroša Predića. Gostovanjima remek-dela u partnerskim ustanovama ukazuje se na važnost i vrednost međumuzejske saradnje na nacionalnom nivou.

18. maj od 10 do 24 časa: Muzej za... nove trendove:
11 - 12.30 časova - Kreativna radionica za decu: Mila, Mila i u snove mi se skrila posvećena portretu Devojka u plavom.
13 časova -Kustosko vođenje kroz izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti.
17 časova - Kustosko vođenje kroz izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti
17-18.30 časova - Kreativna radionica za decu Zamisli i nacrtaj, iseci i kreiraj!
17-19 časova - Više od pristupačnosti – inkluzivna radionica Per.Art organizacije.
19 časova - Moda inspirisana umetnošću – priča o umetničkim delima Galerije i modnim kreacijama Zage Kal Mar.
21 čas - Kustosko vođenje kroz izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti.

 19. maj u 19 časova: Muzej za... mlade - Galerija Matice srpske nekoliko godina u nazad posebnu pažnju poklanja mladim posetiocima. Iz tog razloga, u okviru manifestacije mladi srednjoškolci će u Galeriji imati priliku da kulturno nasleđe Srbije interpretiraju iz svog ugla. U 17.00 sati će grupa mladih kustosa koji su već stekli iskustvo u realizaciji izložbe Mladi biraju, tumačiti izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti, a potom u 18.30 sati đaci srednje ekonomske škole „Svetozar Miletić“ izvešće predstavu Novosadski korzo koja govori o pričama iz kulture i istorije Novog Sada i neguje sećanje na naše kulturno nasleđe.

Radno vreme u toku manifestacije: od 10 do 22 časa, 18. maja od 10 do 24 časa
Adresa: Trg galerija 1
Sajt: Galerija Matice srpske 

Osnivači