Loading...
2019

Галерија Матице српске

Стална поставка

Галерија Матице српске, са колекцијом уметничких дела насталих у периоду од XVI до XXI века, представља један од најбогатијих уметничких музеја у земљи. По значају и целовитости издвајају се збирке сликарства, графике и цртежа XVIII, XIX и XX века, које кроз сталну поставку илуструју настанак и развој српске уметности новијег доба и указују на положај и место националне културе у европском контексту.

Стална поставка "Уметност XVIII века у колекцији Галерије Матице српске" кроз одабир репрезентативних дела – иконе, религиозне композиције и портрете – приказује ликовну поетику традиционалног зографског, ранобарокног и репрезентативног високог и каснобарокног српског сликарства XVIII века.

Стална поставка уметности XIX века

Стална поставка српске уметности XIX века под називом "Људи и догађаји. Слика прошлости" кроз уметничка дела приказује људе и догађаје значајне за историју српског народа тога доба, као и тематску и естетску опредељеност српске уметности којом се потврђује њен значај и место у контексту европске уметности XIX века.

Стална поставка "Модернизми  – континуитети и сучељавања" представља уметничка дела од утемељене традиције Паје Јовановића до "самоубиства слике" Миће Поповића. Српска модерна уметност прешла је дуг развојни пут током XX века, а нека од горућих питања на том путу савладавали су уметници попут Надежде Петровић, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и других чија су дела изложена у поставци.

Стална поставка уметности 20. века

Изложба "Ђура Јакшић. Између мита и стварности"

Изложба обједињује преко четрдесет уметничких дела Ђуре Јакшића из неколико музејских колекција – Галерије Матице српске, Народног музеја у Београду, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Народног музеја у Зрењанину, Народног музеја у Крагујевцу, Народног музеја Црне Горе на Цетињу, из Скупштине града Београда, манастира Гргетега и Враћевшнице, Српске православне црквене општине Српска Црња, као и из приватног власништва. Свеобухватним прегледом, акцентоване су три главне тематске целине сликаревог опуса: портретно, религиозно и историјско сликарство, уз причу о животном путу Ђуре Јакшића, његовом уметничком и идејном формирању. Сликарски опус употпуњен је делима Јакшићевог књижевног рада и одређеном архивском грађом: писмима, фотографијама и рукописима из фондова Матице српске, Музеја града Београда и Библиотеке Матице српске. Тиме је, између осталог, указано и на вербално-визуелно прожимање у Јакшићевом уметничком опусу који се препознаје као један од најкомплекснијих у српској средини. На овај начин омогућено је потпуније сагледавање и разумевање Ђуре Јакшића и његовог уметничког стваралаштва, као и места које оно заузима у српској култури и уметности.

"Ђура Јакшић. Између мита и стварности"

Посебни програми

13. мај од 10 до 22 часа: Музеј за... проширена искуства - Зхваљујући мобилној апликацији Галерије Матице српске кроз три Галеријске туре – Доживи уметност, Галеријска тура Саве Текелије и Потрага за благом ‒ посетиоци различитог узраста и интересовања могу да сазнају о уметничким и друштвеним феноменима XVIII, XIX и XX века, о историји Галерије Матице српске „из угла Саве Текелије”, о уметницима и њиховим делима на путовању кроз време с Магичном Матицом. Апликација с елементима проширене стварности(Augmented Reality) омогућава занимљивију и богатију интерпретацију уметничких дела и нуди могућност да спознамо различите историјске епохе и осетимо дух прошлих времена. Уметничка дела која ЖИВЕ под кровом Галерије Матице српске, покушали смо да ОЖИВИМО. На вама је да их уз помоћ наше мобилне апликације ДОЖИВИТЕ на својствен начин.

Музеј за... проширена искуства

13. мај у 19.30 часова: Изложба дигиталних принтова уметничких дела "Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске" у Галерији "Градац", Рашка - Изложба дигиталних принтова уметничких дела "Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске" настала је као путујући пројекат истоимене изложбе одржане у Галерији Матице српске 2018. године поводом обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу. Како би и публика у другим градовима имала прилику да кроз комуникацију са уметничким идејама сагледа једно могуће промишљање европских вредности и феномена, осамнаест најрепрезентативнијих уметничких дела са изложбе одштампано је у виду верних репродукција. Изложбом су представљена уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост.

14. мај у 19 часова: Музеј за... приче о малим стварима - Галерија Матице српске поред великих збирки сликарства, графике, цртежа, вајарства у свом фонду чува и мање збирке попут збирке примењене уметности. Ова збирка биће први пут представљена јавности кроз излагање у Сталној поставци и промоцију каталога Збирка примењене уметности. Разноврсни артефакати који чине ову збирку, укупно њих 28, су предмети различите врсте попут декоративних металних тањира са митолошким сценама, керамоскулптура, рељефа, мајолика, парадних штафелаја па чак и порцеланских лула које су припадале др Милану Савићу, секретару Матице српске.

15. мај у 19 часова: Музеј за... све нас - Музеј је место за све нас, из тог разлога ће Галерија Матице српске у оквиру манифестацију „Музеји за 10“ представити инклузивну међународну изложбу Буди уметник – Играј се са мном коју су реализовале школа „Милан Петровић“ из Новог Сада и Друштво за културу инклузије и центар „Јанез Левец“ из Љубљане. Изложени радови су део 12. инклузивног међународног ликовног такмичења и приказују две теме „Играј се са мном“ и „Културна баштина“. Публика ће поред саме изложбе, моћи да ужива у концерту оркестра „Добри људи“ и учествује у инклузивној радионици Плодови наше културне „баште“.

16. мај у 19 часова: Музеј за... нове перспективе - Музејска етика и скуп правила које дефинишу приступе заштити, конзервацији и рестаурацији уметничких предмета развијана је са погледом на традиционалне уметничке изразе. Међутим, са динамичним развојем и променама у уметничким праксама, музејска струка је стављена пред нове изазове и потребу да преиспита устаљене методе и приступе заштити када су у питању савремена уметничка дела. У дијалогу конзерватора, будућих уметника и оних већ остварених говориће се о очувању и заштити савремених дела која се константно прикупљају и која ће се тек прикупљати. Које су све специфичности савремене уметности с којима се музејски стручњаци суочавају, и како користити предности ове уметности коју је могуће пратити паралелно са њеним настанком, у свим њеним техничким, технолошким и уметничким посебностима, биће питања подстакнута у разговору Музеј за нове перспективе.

17. мај у 19 часова: Музеј за... нова читања - Ново читање стваралаштва Ђуре Јакшића у оквиру пратећег програма актуелне изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности представиће професорка др Мирјана Д. Стефановић на предавању Кад би мома звезда била. Сликарство Ђуре Јакшића нераскидиво је повезано с његовом поезијом. Он је један од ретких уметника где се може уочити прожимања његовог ликовног и књижевног израза, а које из тог разлога представља особеност и вредност његовог дела у српској култури. На предавању ће бити речи o томе колико је Ђура Јакшић неговао модерне стилске поступке, модеран стих и неуобичајене кованице. Ово је прилика да чувеног песника почнемо да разумевамо на начин авангардности, али и да поставимо питање шта заправо значи канонизовани придев „романтичарски“.

17. мај у 19 часова: Изложба "Сава Шумановић и тајна под куполом" у Културном центру Србије у Паризу - Галерија Матице српске у оквиру програма обележавања 180 година дипломатских односа Србиjе и Француске у Културном центру Србије у Паризу приређује изложбу Сава Шумановић и тајна под куполом. Изложбом је представљен део опуса Саве Шумановића који се односи на осликавање једног од стубaца у познатом париском ресторану „La Coupole” на Монпарнасу 1927. године. Поред припремних скица за стуб с представама четири женске фигуре, које се данас налазе у приватном власништву, изложбу чине и историјске фотографије кафеа „La Coupole” из тридесетих година XX века и реплика стуба који је осликао Сава Шумановић. Шумановићев уметнички траг овековечен на стубу ресторана „La Coupole” употпуњен је са тринаест уметничких дела Саве Шумановића из колекције Галерије Матице српске и филмом „Четири каријатиде” Игора Антића, уметника који живи и ради у Паризу, с идејом да се укаже на снажне везе и бројне међусобне утицаје француске и српске културе, које су биле актуелне како у прошлости, тако и у савременом тренутку.

Од 17. до 19. маја: Слика у гостима - У оквиру изложбе Ђура Јакшић. Између Мита и стварности, у програму Слика у гостима новосадска публика ће током једног викенда (17‒19. мај) имати специјалну прилику да у Галерији види најпознатији портрет Ђуре Јакшића Девојка у плавом, а у исто време београдска публика ће у Народном музеју моћи да види чувену слику Надурена девојчица Уроша Предића. Гостовањима ремек-дела у партнерским установама указује се на важност и вредност међумузејске сарадње на националном нивоу.

18. мај од 10 до 24 часа: Музеј за... нове трендове:
11 - 12.30 часова - Креативна радионица за децу: Мила, Мила и у снове ми се скрила посвећена портрету Девојка у плавом.
13 часова -Кустоско вођење кроз изложбу Ђура Јакшић. Између мита и стварности.
17 часова - Кустоско вођење кроз изложбу Ђура Јакшић. Између мита и стварности
17-18.30 часова - Креативна радионица за децу Замисли и нацртај, исеци и креирај!
17-19 часова - Више од приступачности – инклузивна радионица Пер.Арт организације.
19 часова - Мода инспирисана уметношћу – прича о уметничким делима Галерије и модним креацијама Заге Кал Мар.
21 час - Кустоско вођење кроз изложбу Ђура Јакшић. Између мита и стварности.

 19. мај у 19 часова: Музеј за... младе - Галерија Матице српске неколико година у назад посебну пажњу поклања младим посетиоцима. Из тог разлога, у оквиру манифестације млади средњошколци ће у Галерији имати прилику да културно наслеђе Србије интерпретирају из свог угла. У 17.00 сати ће група младих кустоса који су већ стекли искуство у реализацији изложбе Млади бирају, тумачити изложбу Ђура Јакшић. Између мита и стварности, а потом у 18.30 сати ђаци средње економске школе „Светозар Милетић“ извешће представу Новосадски корзо која говори о причама из културе и историје Новог Сада и негује сећање на наше културно наслеђе.

Радно време у току манифестације: од 10 до 22 часа, 18. маја од 10 до 24 часа
Адреса: Трг галерија 1
Сајт: Галерија Матице српске 

Оснивачи