Loading...
2019

Историјски музеј Србије

Изложба „Крај Великог рата 1917–1918” и њене две тематске допуне

Изложба „Крај Великог рата 1917–1918”  је савремени музејски пројекат који настоји да аутентичним материјалима, упечатљивом сценографијом, звучним и светлосним ефектима и употребом технологија проширене и виртуелне стварности, што потпуније и веродостојније приближи догађаје из последњих ратних година када је српска војска, након великих страдања и опоравка у савезничким земљама, започела операције за коначну победу и повратак у отаџбину, а потом и ослобођење и уједињење југословенских народа.

Изложбена поставка

Изложбу „Крај Великог рата 1917–1918” тематски допуњују две изложбе: „Ђорђе Чарапић Фусек, секретар Канцеларије краљевских ордена – Живот и дело” и „Знамења Првог светског рата из збирке Историјског музеја Србије”, које су презентоване у посебној галерији.

У првом делу су приказани живот и дело, широј јавности недовољно познатог, првог секретара Канцеларије краљевских ордена, формиране 1917. године на Крфу.------

Проширена стварност

Стваралаштво Ђорђа Чарапића је обележило дизајнирање државних симбола: застава, грбова, ордења и пратећих повеља, диплома и указа Краљевине СХС, а потом и Краљевине Југославије, али је његова уметничка свестраност долазила до изражаја и у другим пројектима примењене уметности.

У другом делу је изложено готово целокупно знамење из збирке Музеја, које се односи на Велики рат. Тако ће посетиоци моћи да виде знамења предратне Краљевине Србије, Краљевине СХС, као и савезничких и непријатељских земаља.

Знамење из збирке Историјског музеја Србије

Посебни програми

Историјат и знаменитости Топчидерског парка

18. мај у 12 часова: поводом Европске ноћи музеја и Међународног дана музеја кустос Борис Марковић ће у шетњи Топчидерским парком посетиоцима говорити о историјату и знаменитостима овог првог плански уређеног парка у Србији. Овом приликом посетиоци ће бити у прилици да се упознају са Конаком кнеза Милоша, чувеним топчидерским платаном и бројним споменицима Топчидерског парка (Жетелица, Милошев обелиск, Споменик др Арчибалду Рајсу и другим). Уз причу о историји старог Топчидера и развоју парковског дела насеља, кустос ће говорити и о целокупној српској историји 19. века, од почетка Српске револуције, преко успеха у борби за независност и национално уједињење до смрти последњег члана династије Обреновић 1903. године. 
Место одржавања: Плато испред Конака кнеза Милоша.
Због ограниченог броја места долазак је неопходно заказати на телефон 064/ 858 12 95.

Конак кнеза Милоша

18. мај у 17 часова: Представа „Време части и поноса” - поводом Европске ноћи музеја и Међународног дана музеја биће одржана представа „Време части и поноса”, која хронолошки прати развој великог ратног и личног пријатељства двојце горостаса српске историје, Војводе Живојина Мишића и Војводе Степе Степановића. Поникли са исте класе војне академије, своје другарство кроз најтежа животна искушења, претворили су у велико лично пријатељство које је трајало до самог краја њихових живота. Представа прати историске догађаје од атентата у Сарајеву, преко битака на Церу и Колубари, Голготе народа и војске током повлачења преко Албаније, све до пробоја солунског фронта, ослобођења поробљене Отаџбине и стварања прве Југославије. У представи играју глумци Народног Позоришта из Београда, Бошко Пулетић као Војвода Живојин Мишић и Лепомир Ивковић као Војвода Степа Степановић. У улози наратора појављује се аутор представе Мића Живојиновић. 
Место одржавања: Историјски музеј Србије.
Због ограниченог броја места долазак је неопходно најавити на телефон 060/ 33 98 018.

Представа „Време части и поноса”

19. мај у 18.30 часова: Дуодрама "Брат и сестра" - У галерији Историјског музеја Србије на Тргу Николе Пашића у сарадњи са Културно – образовним центром „Радионица под отвореним небом” биће одржана дуодрама „Брат и сестра” ауторке Злате Типолд. Ова једночинка је посвећена Надежди Петровић, нашој познатој сликарки, у три рата болничарки-добровољцу и њеном брату Растку Петровићу, познатом песнику, путописцу и дипломати. Посетиоци ће имати прилику да се упознају са делом живота Надежде и Растка Петровића, оживљених снагом драмског приказа у извођењу глумаца Драгане Обрадовић и Андреја Пиповића. Због ограниченог броја места долазак је неопходно најавити на телефон 063/ 844 17 28.

Дуодрама "Брат и сестра"

Радно време у току манифестације: радни данима и недељом од 12 до 20 часова, у суботу 18. маја од 12 до 24 часа
Адреса: Трг Николе Пашића 11
Сајт: Историјски музеј Србије

Оснивачи