Loading...
2017

PARAĆIN: Zavičajni muzej

ZAVIČAJNI MUZEJ

Tome Živanovića 17, Paraćin

VEB ADRESA

STALNA POSTAVKA:

Od 11.05. do 20.05.2017. od 10:00 do 22:00 časa, prizemlje

Stalnu postavku čine predmeti koji svedoče naseljima zemljoradničkim zajednicama mlađeg neolita, među kojima su najznačajnija Motel Slatina kod Paraćina i Turska česma, Slatina kod sela Drenovca. Bronzano doba je predstavljeno kamenim, metalnim i keramičkim nalazima iz bronzanodopske nekropole sa spaljenim pokojnicima ,,Gloždak” koja je pripada nosiocima Paraćinske kulturne grupe. Iz perioda starijeg gvozdenog doba izloženi su keramički i metalni predmeti za svakodnevnu upotrebu. Jedan deo stalne postavke čine predmeti mlađegvozdenodopske kulture Skordiska.

Period rimske dominacije zastupljen je nalazima, koji su iza sebe ostavili stanovnici antičkog naselja Sarmates-a, koje je verovatno bilo podignuto na mestu današnjeg Paraćina.

Period vizantijske dominacije predstavljen je nalazima sa utvrđenja Momčilov grad, podignuto u VI veku na obroncima Juhora. Utvrđenje je bilo sastavni deo unutrašnjeg vizantijskog sistema utvrđenja koje je istovremeno imalo funkciju refugijuma, kontrole i zaštite putne mreže.

Period srednjevekovne srpske države dokumentovan je nalazima sa vojnog utvrđenja Petrus i manastirskih kompleksa Namasija i Sv. Jovan Glavosek.

Poseban deo stalne postavke čine ostaci fosilne flore i faune koji odslikavaju geomorfološke i klimatološke promene na ovom delu Balkana.

Deo stalne postavke čine upotrebni predmeti koji odslikavaju gradski život Paraćina s kraja XIX i prvih decenija XX veka.

Staro i nestalo voće Srbije

Izložbe tokom Manifestacije:

Od 11.05. do 20.05.2017. od 10:00 do 22:00 časa, na spratu

Muzej u gostima - Prirodnjački muzej, Beograd

Izložba „Staro i nestalo voće Srbije“

Gostujuća izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, autorke Aleksandre Savić.

Na izložbi Staro i nestalo voće Srbije biće predstavljeno 64 sorte autohtonog i odomaćenog voća. Jedan deo izložbe posvećen je upotrebi jabuke i šljive u narodnim običajima i tradiciji kod Srba, voćki kao svetom drvetu – zapisu, kao i izvodu iz arhive starih i retkih knjiga iz oblasti voćarstva koje datiraju iz 19. veka.

Na izložbi će biti predstavljeni sveži plodovi voća i herbarski materijal Zbirke voća Prirodnjačkog muzeja, umetnički crteži plodova, autorske fotografije voća sa motivima sela, etnološki eksponati upotrebnih predmeta vezanih za voće, rakiju i dr.

Izložbu prati i publikacija „Staro i nestalo voće Srbije“ autora Aleksandre Savić, u kojoj je dat ilustrovan prikaz autohtonog voća Srbije sa autentičnim fotografijama srpskog sela. 

15.05.2017. u 18:00 časova, podrumske prostorije

Izložba radova učenika nastalih na keramičarskoj radionici „Muzej kao inspiracija“.

Predmeti nastali na radionici „Muzej kao inspiracija“ će biti izloženi u podrumskim prostorijama zgrade Zavičajnog muzeja „Paraćin“.

18.05.2017. u 19:00 časova, podrumske prostorije

Izložba „Srednje Pomoravlje u srpsko-bugarskom ratu 1885-1886. godine“

Gostujuća izložba Zavičajnog muzeja Jagodina, autora istoričara Ninoslava Stanojlovića i muzejskog savetnika Duška Grbovića.

Izložba prikazuje dešavanja koja su dovela do izbijanja srpsko-bugarskog rata i njegov tok. Autori su kroz fotografije, ilustracije, dokumenta i različite predmete, predstavili opšte prilike u Srbiji, politička dešavanja, privredni i kulturni razvoj zemlje do izbijanja rata. Opisane su pripreme za rat, stanje u vojsci, ratna dejstva i mirovni pregovori, a poseban naglasak je stavljen na dešavanja na teritoriji srednjeg Pomoravlja koja su obeležila ovaj događaj. Takođe, istaknute su značajne ličnosti koje su bile rodom iz Paraćina ili koje su boravile u Paraćinu tokom tog rata.Izložbenu postavku čini građa prikupljena u oko 30 institucija i od pojedinaca iz raznih krajeva Srbije i Bugarske. (

POSEBNI PROGRAMI:

11-14.05.2017. od  10:00 do 14:00 časova, zgrada depoa

Radionica sa decu – Muzej kao inspiracija

U vreme trajanja manifestacije u Muzeju će biti organizovana keramičarska radionica učenika srednjoškolskog uzrasta koji će inspiraciju pronaći u muzejskim eksponatima iz stalne postavke Muzeja. Učenici će raditi replike posuda i drugih predmeta u glini koji se nalaze u stalnoj postavci Muzeja. Po završetku radionice biće postavljena izložba radova nastalih u toku trajanja radionice.

12.05.2017. u 20:00 časova, u dvorištu

Projekcija filma „Petrus – srednjevekovno utvrđenje“

U dvorištu Muzeja biće premijerno prikazan dokumentarni film „Petrus – srednjevekovno utvrđenje“ koji se bavi srednjevekovnim lokalitetom u okolini Paraćina autora Božidara Nikolića.

15-18.05.2017. od  10:00 do 16:00 časova

Radionica za decu – Mali arheolozi

U okviru manifestacije posetiocima će biti dostupna radionica za decu „Mali arheolozi“ gde će se deca na kreativan i zanimljiv način upoznati sa zanimanjem arheologa i paleontologa. Organizovane grupe predškolskih ustanova će dolaziti u Muzej, a radionica će biti dostupna i za individualne posete za vreme trajanja manifestacije.

17.05.2017. u 18:00 časova, u dvorištu

Estetika romantizma

Za vreme trajanja manifestacije učenici Tehnološke škole će vas provesti kroz istoriju, muziku, pesmu i književnost perioda Romantizma. Događaj će biti održan u dvorištu Zavičajnog muzeja „Paraćin“.

OŠ BRANKO KRSMANOVIĆ, SIKIRICA

Otvaranje izložbe 11.05.2017. u 12:00 časova

Izložba„Od Pomoravlja do Podunavlja - istraživački put Marina Brmbolića“

U O.Š. Branko Krsmanović u selu Sikirica biće izložena izložba posvećena profesionalnom radu arheologa Marina Brmbolića, prvog direktora i jednog od osnivača Zavičajnog muzeja „Paraćin“.

13. Evropska noć muzeja (20. maj)

Od 18:00 do 00:00 časova - Učenici vodiči

Učenici O.Š. Momčilo Popović će umesto kustosa Muzeja, voditi posetioce kroz stalnu i povremene postavke i imati priliku da se upoznaju sa poslovima muzejskog vodiča i kustosa.

Od 10:00 do 01:00 čas, prizemlje - Stalna postavka 

Od 10:00 do 01:00 čas, na spratu - Izložba „Staro i nestalo voće Srbije“

Od 10:00 do 01:00 čas, podrumske prostorije Izložba„Srednje Pomoravlje u srpsko-bugarskom ratu 1885-1886. godine“

 

Osnivači