Loading...
2017

Рума: Завичајни музеј

Завичајни музеј Рума
Завичајни музеј Рума
Завичајни музеј Рума

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА

Главна 182, Рума

ВЕБ АДРЕСА

Изложбе током Манифестације

Свечано отварање 11.05.2017. у 19:00 часова

Музеј у гостима – Галерија „Лазар Возаревић“

Изложба из уметничког фонда, садржи педесет дела из уметничког фонда галерије, која представљају својеврстан преглед актуелних кретања у уметничког животу последње четвртине 20. века.  Фонд се годинама богатио путем откупа дела са Сремскомитровачког салона и Ликовног салона Срема, са самосталних изложби бројних сликара који су излагали, као и колективних изложби. Део збирке је набављен поклоном аутора, али и тестаменталним завештањем сликарке Милене Чубраковић.

Завичајни музеј Рума - Музеј у гостима - Галерија Лазар Возаровић
Завичајни музеј Рума - Музеј у гостима - Галерија Лазар Возаревић

Свечано отварање 16.05.2017. у 19:00 часова

„Успомене из Руме“

Изложба разгледница из колекције Јосипа Циндрића, приватног колекционара. Разгледнице са мотивима града Руме датирају од краја 19. века до друге половине 20. века. Разврстане су у неколико целина, према временским периодима, улицама и објектима, и на крају према знаменитостима Руме.

У знаку три потока - изложба о румским грбовима, РУМА
У знаку три потока - изложба о румским грбовима, РУМА

Свечано отварање 16.05.2017. у 19:30 часова

„У знаку три потока“

Изложба о румским грбовима. Први грб Рума, као слободно трговиште, је добила 1749. године у доба Марије Терезије, други 1986. године и трећи 2003. године. Централни мотив изложбе је континуиран симбол на сва три грба, три водотока (три потока на територији Руме), Јеленачки, Борковачки и Кудошки, што представља хералдички симбол града Руме.

Оснивачи