Loading...
ВЕСТИ

Одржана конференција за новинаре поводом музејске манифестације 2017

МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10 - МУЗЕЈ У ГОСТИМА ОД 11. ДО 20. МАЈА 

 

Иницијатива музеја широм Србије да се окупе у заједничкој акцији промовисања културног блага наше земље трећи пут заредом одржаће се ове године од 11. до 20. маја. Током десет дана обележиће се Национална недеља музеја, Међународни дан музеја и са њим повезана Ноћ музеја. Овогодишња тема је Музеј у гостима – циљ је да гостујући музеј, поред једне тематске изложбе,  у другој средини у којој гостује представи и целокупну баштину коју чува и упозна публику другог поднебља са својим радом.

 

Press centar UNS-a - konferencija za novinare 8. maj 2017.

 

На конференција за новинаре која је данас одржана, Славко Спасић члан Оснивачког одбора Манифестације, објаснио је да су, када је Манифестација покренута, главни стратешки циљ и размишљање били пре свега јачање музејских институција, њихово боље умрежавање и упознавање шире јавности да музеји у Србији раде 365 дана у години, јер се дуги низ година ствара слика да су они затворени.

Slavko Spasić
Славко Спасић

 „Наша циљна група није публика која жели да протрчи кроз музеј и да се забави, већ публика која жели да остане, погледа и научи. Она која ће да учествује и постане стална публика. Основни принцип Манифестације, поред бесплатног програма јесте да музејске садржаје представимо на другачији начин. Ту постоји опасност да се из креативне индустрије пређе у индустрију забаве. Свакако да је потребно пружити атрактвнији садржај, али се мора остати у научним оквирима, јер је то важна улога музејских институција“

Др Душица Бојић, члан извршног одбора Музејског друштва Србије и Оснивачког одбора манифестације, нагласила је да се Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ наслања на „Недељу музеја“ основану за време Југославије.

„Недеља музеја у Југославији основана је 1954. године и те исте године препозната је од стране Унеска. У неком тренутку она јеутихнула и све до 2010. године, када је поново успостављена. Ипак, недеља музеја није имала одјек ни подршку државе, какву имамо у последње три године. Важно је напоменути да је Министарство културе и информисања препознало идеју музејских радника да морају учинити свој рад видљивијим.  Кроз изложбене поставке може се сагледати шта се ради у једном музеју, почев од прикупљања и обраде грађе, ревизији и конзервације и свега оног што посетиоци виде изложби.“ 

Dr Dušica Bojić
др Душица Бојић

У 40 градова, 90 установа културе и на преко 120 локација припремљени су бројни атрактивни програми који ће се у континуитету одвијати десет дана од 10 ујутру до 10 увече. Од Суботице до Врања биће постављено преко 100 изложби и велики број пратећих програма – предавања, радионица, музејскх учионица, отворених атељеа, ауторских и стручних вођења, који ће нас упознати са културом, традицијом и уметношћу.

Јасмина Трајков из Завичајног музеја Јагодина најавила је да ће музеј у гостима у овом граду бити Етнографски музеј из Београда са изложбом „Живот народа и претрајавање храмова: Фотографска сведочанства Етнографског музеја“. Она је истакла да је током осмишљавања програма за овогодишњу манифестацију акценат стављен на одраслу публику коју је тешко анимирати. Јагодински музеј гостује са својим поставкама у Ћуприји, Параћину и Врњачкој Бањи.

Центар за културу „Градац“ из Рашке, другу годину зарадом учествује у Манифестацији као сродна установа културе. Према речима Соње Милићевић, кустоса Галерије Центра за културу “Градац“ овакав вид присуства и промоције културне баштине мотивише грађане да активно учествују у креирању атмосфере која афирмише не само локалне, већ и национaлне културне вредности.

 Програм у свим музејима током Манифестације је бесплатан.

 

Оснивачи