Loading...
Uncategorized

Музеј у гостима, најава манифестације за 2017. годину

Конференција 30.11.2016
Конференција за новинаре у Прес центру УНС-а, Музеји Србије, десет дана од 10 до 10

Од 11. до 20. маја 2017. године, са темом "Музеј у гостима" одржаће се национална манифестација "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10".

Београд, 30.11. 2016. – Национална манифестација "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10" која обухвата Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, одржаће се по трећи пут од 11. до 20. маја 2017. године у музејима и сродним институцијама широм Србије.

Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“, као национална музејска иницијатива највећа на територији наше земље, у 2017. одржаће се трећу годину заредом. Заједнички наступ музеја и сродних институција у претходне две године учинио је целокупну музејску заједницу видљивијом у јавности и омогућио отворенију и бољу сарадњу између самих музеја.

„Тема манифестације за 2017. годину „Музеј у гостима“ је управо посвећен нечему што музеји иначе раде, али то није довољно наглашено. Музеји из Београда, Народни музеј и други, често гостују својим изложбама у другим градовима Србије, али музеји из других градова мање учествују у програмима Београда или Новог Сада. Ова тема омогућава нам да се у једној средини, не само представи институција из друге средине путем изложбе која гостује, већ да се и музеј и баштина једног поднебља представи у другој средини.“ појаснила је Бојана Борић Брешковић, директор Народног музеја у Београду, у име Оснивачког одбора Манифестације.

Примери добре праксе и успеха Манифестације долазе из Врбаса, који је један од добитника признања Музеј за 10! , Народног музеја у Краљеву и Новог Сада.

„Управо учешће у националној музејској манифестацији довело до тога да се збирка у Врбасу повеже са другим институцијама у земљи, али и да локална самоуправа препозна напоре, тако да је 2016. Збирка прерасла у Градски музеј Врбас. Током манифестације 2016. Музеј у Врбасу је окупио око 40 организација и 200 учесника и тиме локалну заједницу активно повео и укључио у манифестацију. – објашањава Весна Гргуровић, виши кустос Музеја у Врбасу.

„Музеј у Краљеву је програм успео да подигне на ниво града активностима током музејске манифестације 2016. године али и отварањем Легата Оливере Радојковић Чоловић, која је Краљеву оставила кућу, 120 слика и око 200 предмета покућства.“ – изјавила је Сузана Новчић, заменик директора Народног музеја у Краљеву.

Биљана Јокић из Завода за проучавање културног развитка рекла је да су на узорку од 2.472 испитаника на 47 музејских локација по Србији утврдили да 41,6 посто посетилаца манифестације није у претходних годину дана ниједном обишло музеј, али и додала да кустоси музеја као један од проблема наводе слабу медијску пропраћеност.

Координатор Манифестације током претходне две године, Биљана Ђорђевић, истакла да је Нови Сад врло јединствено наступио на Манифестацији још прошле године. Резултат тог окупљања јесте потписан споразум међу новосадским музејима и другим инстиуцијама заштите и културног и природног наслеђа о заједничком раду, чвршћој сарадњи и заједничким наступима. Прве године у Манифестацији учествовало 67 музеја и сродних установа из 39 градова, а ове године чак 80 из 50 градова. Она је изразила и уверење да ће у наредним годинама Манифестација обухватити комплетну музејску заједницу, а под њеним окрљем и друге сродне институције у Србији и представила новог координатора Манифестације Аниту Радета.

Прес конференцију можете погледати на јутјуб каналу УНС Прес центра:

Оснивачи