Loading...
2016

OSETI UMETNOST u Galeriji Matice srpske

Plakat za decju izlozbu Oseti umetnost (1)Izložba dečjih radova

OSETI UMETNOST

U subotu, 21. maja 2016. godine u 18.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg Galerija 1, biće svečano otvorena izložba dečjih radova Oseti umetnost, u okviru Evropske noći muzeja odnosno manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10. Na otvaranju izložbe će govoriti mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Mirjana Đurđev, direktor Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” i Dragan Jajić, likovni pedagog Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”, a nakon toga će nastupiti hor vrtića „Maslačak” pod vođstvom Jasmine Nešić, stručnog saradnika za muzičko vaspitanje. Takođe, na otvaranju  će vrtićima koji su učestvovali u programu Oseti umetnost. Doživljavanje umetničkih dela putem čula u toku školske 2015/2016. godine biti dodeljene Diplome kojima se potvrđuje da su mališani naučili da dožive umetnost svim svojim čulima i da su stekli još jedno čulo ‒ „muzejsko čulo”.

Izložba dečjih radova je rezultat uspešno realizovanog edukativnog programa za decu „Oseti umetnost. Doživljavanje umetničkih dela putem čula” koji se odvijao u saradnji Galerije Matice srpske, Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”, Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i kreativne radionice „Maštalica”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Uprave za kulturu grada Novog Sada.

U periodu od oktobra 2015. do maja 2016. godine, u programu je učestvovalo oko 900 mališana iz 35 pripremnih grupa, iz 25 vrtića PU „Radosno detinjstvo”, koji su organizovano sa svojim vaspitačima i likovnim pedagozima dolazili u Galeriju. U prostoru Stalne postavke Galerije Matice srpske i Dečje sobe, najmlađi posetioci su se uz vođenje kustosa upoznali sa umetničkim delima iz kolekcije Galerije i naučili kako da svim čulima uživaju u umetnosti. Pred odabranim slikama i skulpturama kroz igru su otkrivali različite mogućnosti svojih čula. Saznali su da li se i kako gledanjem umetničkog dela uz pomoć mašte može čuti zvuk, osetiti ukus i miris i doživeti dodir. Ideja je bila da posmatranjem umetničkih dela uz odgovarajuće usmeravanje dečje pažnje na određene pojave i kvalitete, doprinesemo angažovanju svih njihovih čula čime se obogaćuje doživljaj umetničkih dela, i da kroz program razvijemo još jedno posebno čulo – „muzejsko čulo”. Nakon programa u Galeriji, mališani su u svojim vrtićima slušali muziku, dodirivali različite materijale, a svoja iskustva i doživljaje su izrazili u likovnim radovima.

Na izložbi su predstavljeni radovi dece iz vrtića: „Zvončicaˮ, „Vilenjakˮ, „Vidovdanski zvončićˮ, „Bubamaraˮ, „Veseli vozićˮ, „Vendiˮ, „Guliverˮ, „Maslačakˮ, „Švrćaˮ, „Suncokretˮ, „Plavi zecˮ, „Pčelicaˮ, „Čarolijaˮ, „Pužićˮ, „Petar Panˮ, „Mrvicaˮ i „Veseli vrtićˮ.

Izložba će biti otvorena do 4. juna.

Za svu decu, njihove roditelje i vaspitače, poseta izložbi je besplatna.

Za sve informacije možete se obratiti Jeleni Ognjanović na 0214899018 i 0691103051 i Miroslava Žarkov na 0214899014 i 0611933422.

Osnivači