Loading...
2017

ZRENJANIN: Narodni muzej

Narodni muzej Zrenjanin
Narodni muzej Zrenjanin
Narodni muzej Zrenjanin

Narodni muzej Zrenjanin

Subotićeva 1, Zrenjanin

VEB ADRESA

STALNA POSTAVKA

Stalna postavka Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena za posetioce tokom ove manifestacije. Na prvom spratu posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo stalne postavke koji obuhvata dva segmenta – likovnu i primenjenu umetnost. Na prvom spratu se takođe nalazi i Soba sporta, a deo stalne postavke na drugom spratu Narodnog muzeja obuhvata postavke Prirodnjačkog, Arheološkog, Istorijskog i Etnološkog odeljenja.

Stalna postavka Narodnog muzeja u Zrenjaninu
Stalna postavka Narodnog muzeja u Zrenjaninu

Izložbe tokom Manifestacije

„Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici“ i „Muzej za decu“

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak 11. maja, sa početkom u 19 časova, biće svečano otvorena izložba Etnološkog odeljenja Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici. Cilj izložbe je da se usko tematski predstavi kultura sa ovog područja, i to u onom segmentu koji je najvažniji za produžetak čovekove loze, a to je podizanje deteta. Autorke izložbe i njenog pratećeg kataloga su Branka Babić, kustos-etnolog i mr Rajka Grubić, muzejski savetnik.

Izložbenu postavku čine predmeti i fotografije iz zbirki Narodnog muzeja  Zrenjanin, ali takođe iz drugih muzeja u Vojvodini. Ovom prilikom biće izloženi prvi odevni predmeti bebe – kapica, benkica i košuljica, kao i kućni inventar namenjen najmlađim članovima domaćinstva, dok će jedan deo izložbe biti posvećen igračkama i dečjim igrama.

Drugi segment izložbe je „izložba u izložbi“. U pitanju je Muzej za decu, gostujuća izložba Muzeja Vojvodine iz Novog Sada. Izložba je rezultat saradnje grupe autora koju čine Lidija Balj, muzejski savetnik-arheolog, Tatjana Bugarski, viši kustos-etnolog, Slađana Velendečić, kustos-pedagog i Aleksandra Stefanov, kustos-istoričar umetnosti. Putem igračaka u „malom muzeju“ predstavljene su različite oblasti pomoću kojih deca upoznaju svet oko sebe: priroda, svakodnevni život i razne društvene pojave. Upravo te oblasti istražuju i stručnjaci u muzejima koji brinu o kulturnom nasleđu. Nadležni kustosi u zrenjaninskom muzeju su Branka Babić, kustos-etnolog i Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog. (četvrtak, 11. maj u 19č – Salon)

Posebni programi:

Veče posvećeno jubileju – 130 godina kuglanja u Zrenjaninu

Odeljenje istorije sporta NMZ obeležava zajedno sa kuglaškim klubovima, takmičarima i legendama ovog sporta jubilej – 130 godina kuglanja u Zrenjaninu. Na obeležavanju jubileja govoriće Siniša Onjin, kustos-istoričar Narodnog muzeja Zrenjanin, Irena Kaločaj, bivša takmičarka i sportska radnica, Duško Popadić, sekretar kuglaškog kluba „Banat“, Bosiljka Božić, sekretar kuglaškog kluba „Kristal“, i Goran Ostojić, aktivni sportista, a prisutne će pozdraviti Jelena Gvozdenac Martinov, v.d. direktora zrenjaninskog muzeja. (utorak, 16. maj u 19č – Salon)

13.Evropska noć muzeja (20. maj)

Izložba dečjih ilustracija „Ida Ćirić“

17:30 časova – Mali salon

U Malom salonu NMZ povodom Evropske noći muzeja biće otvorena izložba dečjih ilustracija pod nazivom „Ida Ćirić“.

Ida Ćirić (1932–2007) bila je važna srpska ilustratorka za decu. Osim ilustracije, njeni interesi bili su oprema knjige, kolaž i objekti od papir-mašea. Ilustrovala je više od 50 knjiga, brojne naslovne strane knjiga i ilustracije za časopise. Dobila je 12 nacionalnih nagrada za ilustraciju. Priredila je šest samostalnih izložbi.

Zrenjaninskoj publici po prvi put biće predstavljeno preko 100 ilustracija rađenih flomasterima, laviranim tuševima i kolaž tehnikama, a među izloženim radovima biće i ilustracije publikovane u čuvenom dečjem časopisu „Poletarac“. Nadležni kustos je Dušan Marinković, viši kustos-fotograf.

Predavanje „Vizija u oblacima pod lupom“

Ove godine se navršava 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića i 130 godina od nastanka njegove čuvene slike “Vizija u oblacima”, koja se čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin. Tim povodom u Noći muzeja podsetićemo posetioce na ovu simbolističku predstavu koju je sam Predić detaljno opisao želeći da njome iznese gorku kritiku o životu, ljudima i njihovim sukobima. Na osnovu tih objašnjenja, viši kustos Sanja Vrzić napravila je reprodukciju slike sa svim ucrtanim ličnostima i pojavama koje Predić pominje, a Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti, kroz priču će posetiocima približiti značaj ovog izuzetnog dela. (21č – stalna postavka I sprat – legat Uroša Predića)

Prirodnjačka postavka „Ispod površine mora“

Od 17:00 do 01:00 čas,  stalna postavka II sprat

Posetiocima će u okviru ove kamerne postavke biti predstavljen jedan deo predmeta iz Ihtiološke zbirke (zbirke riba) NMZ. Ihtiološka zbirka Prirodnjačkog odeljenja zrenjaninskog muzeja oformljena je 1978. godine, od materijala koji je preuzet iz bivše Više pedagoške škole iz Zrenjanina – odeljenje biologije, i bila je namenjena praktičnoj obuci studenata. Zbirka se sastoji od 48 dermoplastičnih, 2 tečna i jednog osteološkog preparata, i ima isključivo muzeološku vrednost. U Okviru Noći muzeja, publika će imati priliku da vidi deo ove kolekcije koji predstavlja ribe karakteristične za morske dubine. Autor postavke je Nataša Knežević, viši kustos-biolog.

 Od 18:00 do 19:00 čas, Atrijum

Muzejska igraonica „Idem ja napolje!“

Igraonica je posvećena uzrastu od 6 do 10 godina i u njoj će deca imati priliku da u Atrijumu muzeja igraju „školice“, „klikere“, „lastiš“... kao i da isprobaju i nauče tradicionalnu igru „dugmeta“. Autor igraonice je Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog. Voditeljke igraonice su Nevena Dujin Grković i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti.

 Od 19:00 do 21:00 čas, Atrijum

Arheološko-konzervatorska radionica „Umetnost mozaika“

Posetioci će imati prilike da se, kroz ovu radionicu, upoznaju sa tehnikom izrade mozaika. Radionica je prilagođena deci uzrasta od 5 do 12 godina, koja će kroz improvizovane metodološke pristupe, imati priliku da izraze svoju umetničku slobodu i svoje ideje prenesu na izradu sopstvenog mozaika. Radionica je zabavnog i edukativnog karaktera. Autori radionice su:  Aleksandar Šalamon – volonter, kustos arheolog, Tatjana Petrović – operativni tehnolog za konzervaciju, Olivera Starčević – tehničar, Ana Kostadinović Nemet – volonter, dipl.likovni umetnik-slikar, i Tamara Spasojević – volonter, dipl.likovni umetnik-slikar.

Od 19:00 do 21:00 časova, Mali salon

Likovna radionica „Kakav lav? Strašan lav!”

Tema radionice je ilustrovanje pesme Duška Radovića “Strašan lav”. Aktivnost je namenjena deci i mladima, materijal za crtanje su flomasteri koje je Ida Ćirić kroz svoje ilustracije prvi put učinila ravnopravnim sredstvom likovnog izraza. Autor radionice je Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog. Voditeljke radionice su Nevena Dujin Grković i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti.

 U 17:00 časova, Atrijum

Zajednički koncert Hora gerontološkog kluba i Hora muzičkog zabavišta „Kolegijum“

Povodom Noći muzeja, zajedničkim koncertom predstaviće se dva zrenjaninska hora: Hor gerontološkog kluba (pod tehničkim vođstvom Danice Đorđević) i Hor muzičkog zabavišta „Kolegijum“ (dirigent Sanja Popović).

 U 19:00 časova, Salon

Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin – na kojem će se predstaviti učenici niže i srednje škole sa trzačkog, gudačkog i duvačkog odseka,  odseka harmonike i solo pevanja, kao i kamerni sastavi.

 U 20:00 časova, Atrijum

Koncert hora "SuperNova i BigBeng"

Horski festival "Slobodan Bursać" u okviru manifestacije "Noć muzeja" predstavlja još jedan zrenjaninski hor u cilju popularizacije i afirmacije horskog pevanja. Ovog puta nastupa hor "SuperNova i BigBeng" pod dirigentskom palicom profesora Marka Pejčića i uz pratnju zrenjaninskih rok muzičara. Organizacija i tehnička realizacija koncerta poverena je KulturKick creative production, Kulturnom centru i Narodnom muzeju. (20č – Atrijum)

 

 

Osnivači