Loading...
2017

GORNJI MILANOVAC: Muzej rudničko-takovskog kraja

Brkovića kuća, Muzej rudničko-takovskog kraja
Brkovića kuća, Muzej rudničko-takovskog kraja
Brkovića kuća, Muzej rudničko-takovskog kraja

Muzej rudničko-takovskog kraja

Sinđelićeva 7, Gornji Milanovac

VEB ADRESA

STALNA POSTAVKA

Kuća Ivana Brkovića.

Kuća imućnog gradskog trgovca, sagrađena je 1938. godine u Sinđelićevoj ulici br. 7. Ona predstavlja reprezentativan primer ostvarenog komfora bogatijeg pripadnika tadašnjeg milanovačkog društva i jedna je od retkih sačuvanih kuća međuratne arhitekture grada.

Građevina je koncipirana kao prizemna sa prostranim potkrovljem, do koga vodi raskošno drveno stepenište. Pored toga, u njenom enterijeru izdvajaju se centralna prostorija sa kaminom u levom uglu, još jedna prostorija velikih dimenzija, dve manje, kuhinja i podrum. Ono što unutrašnjosti „Brkovića kuće“ daje posebnu draž, jesu lučni prolazi kroz koje sve prostorije komuniciraju međusobno, kao i njena upečatljiva spoljašnjost sa velikim krovnim zabatom koji nosi dva mala prozorska otvora potkrovlja i nadkriljuje ulaznu partiju, stvarajući neku vrstu spoljašnjeg predvorja. Zahvaljujući svom reprezentativnom izgledu i funkcionalnosti, bila je izuzetno podesna za Muzej rudničko-takovskog kraja, koji je u njoj zvanično smešten od 1994. godine.

Konak kneza Miloša, GOrnja Crnuća
Konak kneza Miloša, Gornja Crnuća

Konak kneza Miloša -Gornja Crnuća

Srpska kuća u prvoj polovini XIX veka je stalna postavka smeštena u Konaku kneza Miloša u Gornjoj Crnući. Nakon sloma Prvog ustanka 1813. godine, porodica Marinković je ponudila knezu Milošu utočište na svom imanju. U njoj je knez Miloš boravio do 1818. godine kada prelazi u Kragujevac. Postavka je otvorena u aprilu 1993. godine, i sadrži istorijat samog objekta, kratak pregled događaja iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, priču o knezu Milošu i njegovom rukovođenju ustankom i upravljanju državom do 1818. godine. Kategorisana je za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja 2000. godine.

Prodanovića magaza.

Sagrađena 1880. godine u Pranjanima a krajem 1999. godine premeštena u Koštuniće, raspolaže prostorom od preko 300 m2 u kome je smeštena etnološka zbirka koja prikazuje predmete iz svakodnevnog života i poljoprivredne radove suvoborskih sela s kraja XIX i početka XX veka, zatim spomen soba vojvode Živojina Mišića i suvoborskog proboja 1914. godine i postavka slika profesora Bože Prodanovića.


GALERIJA MUZEJAPosebni programi:

11.05. 2017. godine u 19:00 časova

Promocija knjige POGLED KROZ NASLEĐE Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, autora mr Katarine Grujović Brković i Marije Aleksić Čevrljaković

13.05. 2017. godine u 19:00 časova

Koncert hora i orkestra osnovne škole Kralj Aleksandar I pod vođstvom profesora Miloša Živkovića

15.05. 2017. godine u 18:00 časova

Promocija knjige SRPSKI VITEŠKI KOD autora mr Marka Aleksić

18.05. 2017. godine u 18:00 časova

Dečja radionica DRUGI SRPSKI USTANAK – OBRENOVIĆI I ŽIVOT U SRBIJI

13. Evropska noć muzeja (20. maj)

Od 17:00 do 00:00 časova

.

Osnivači