Loading...
2016

KRUŠEVAC: Narodni muzej

Narodni muzej Kruševac
Narodni muzej Kruševac

.

NARODNI MUZEJ KRUŠEVAC

Trg despota Stefana 15

VEB ADRESA

Stalna postavka:

Usled završetka radova na stalnoj muzejskoj postavci, posetiocima ovogodišnje manifestacije dostupan je novootvoreni deo postavke koji ilustruje razdoblje od praistorije do kraja osamnaestog veka, sa posebnim akcentom na srednji vek i doba Moravske Srbije. U novom i atraktivnom ruhu, pred publikom će se naći eksponati koji ilustruju višemilenijumski istorijski korak, od kojih su mnogi po prvi put izlažu za javnost.

.

POSEBNI PROGRAMI:

DETEKTIV U MUZEJU

Narodni muzej Kruševac, 16.05. i 18. 05. 2017, od 10:00 do 12:00 časova

Na osnovu zadate mape, deca, podeljena u grupama, pronalaze skrivene muzejske predmete, nakon čega svaka grupa popunjava muzejske kartone i prezentuje svoj eksponat. Program realizuje Nataša Dimovska, viši muzejski vodič, u saradnji sa osnovnim školama u gradu.

.

KUĆA SIMIĆA (Narodni muzej Kruševac) Majke Jugovića 2

Stalna postavka:

U zdanju nekadašnje begovske kuće s kraja osamnaestog veka, u samom gradskom centru, pred posetiocima je stalna muzejska postavka eksponata Narodnog muzeja Kruševac koja dočarava duh kruševačke varoši na prelazu iz XIX u XX vek. Ponevši ime po Stojanu Simiću, markantnoj političkojfiguri iz doba obnove državnosti, realizovana je postavka koja ima za cilj da prikaže deo porodičnog života kroz enterijer jednog građanskog doma.

.

.

UMETNIČKA GALERIJA (Narodni muzej Kruševac) Majke Jugovića 12

mart - maj 2017.

U prostoru Umetničke galerije Narodnog muzeja Kruševac, tokom trajanja Manifestacije, biće aktuelna postavka izložbe AKVIZICIJE 2014‒2016, na kojoj su izložena dela nabavljena akvizicijom, otkupom i poklonom od strane umetnika iz Srbije i regiona.

.

13.Evropska noć muzeja (20. maj)

Otvaranje izložbe HAJDEMO U PLANINE!

Kuća Simića, otvaranje: 20. 05.  2017, 20 časova

Planinarski klub „Jastrebac“ za dve godine proslavlja sedmdesetogodišnjicu svoga postojanja. Tim povodom, u Kući Simića biće otvorena izložba posvećena radu društva, sa željom da se široj javnosti približe najinteresantnije i najznačajnije akcije u kojima su učestvovale generacije planinara, alpinista, skijaša, nekadašnjih i sadašnjih članova PK „Jastrebac“, što će biti doprinos popularizaciji rada društva, kao i priprema za obeležavanja ovog značajnog jubileja u širem okruženju.

Autor izložbe je članica društva Zorana Drašković Kovačević, kustos Narodnog muzeja Kruševac.

Osnivači