Loading...
2016

Istorijski muzej Srbije: Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost

U petak, 13. maja 2016. godine u 18 sati u Konaku kneza Miloša u Topčideru u okviru manifestacije „Muzeji Srbije. 10 dana od 10 do 10” biće svečano otvorena izložba „Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost“.

Nakon uvodnih reči direktora Istorijskog muzeja Srbije dr Dušice Bojić i autora izložbe prof dr Aleksandra Mladenovića izložbu će svečano otvoriti predsednica Narodne skupštine Republike Srbije gospođa Maja Gojković.

Izložba se realizuje uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba „Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost“ je koncipirana kao autorska izložba profesora dr Aleksandra Leke Mladenovića koji je, inspirisan stalnom postavkom Istorijskog muzeja Srbije u Konaku kneza Miloša u Topčideru, izradio seriju portreta dinastije Obrenović. Izloženi radovi osmišljeni su kao deo programa osavremenjivanja stalne istorijske postavke u ovom prostoru, putem povremenih tematskih izložbi.

02 2007 Knez Mihailo III Obrenovic ulje na olatnu 150 x 100 cmAleksandar Mladenović primenio je svoj umetnički senzibilitet i kreativni potencijal na portretno slikarstvo. S obzirom da „pank umetnost“ u celini prožima poslednju deceniju  njegovog stvaralaštva, umetnik je svoju produkciju usmerio ka ličnom eksperimentu u kome bi portretna umetnost i pank estetika egzistirali istovremeno.

Serijom portreta članova porodice Obrenović umetnik različitim slikarskim i grafičkim tehnikama istovremeno uspostavlja odnos sa ličnostima prve srpske  novovekovne dinastije i ostvaruje njihovu ponovnu komunikaciju sa dvorom u kome su živeli, vladali i umirali kao najličnijim intimnim ambijentom, gotovo posle dva veka.

Specifičnim stilom kolažiranja, slikanja i graviranja u pank stilu, koji baštini mnogo od svojih prethodnika, dade, pop i op-arta, umetnik od portreta stvara i opširne narative koji nizom simbola, kolorističkih akcenata, pisanih poruka i kompozicionih rešenja asociraju na dane slave i dane tuge jedne srpske porodice koja se uzdigla do dinastičke. Umetnik nalazi paralele u svetu u kome živi, prema kome ima kritički stav i prema kome želi da izrazi bunt putem lične akcije kroz umetnost i vremena kada se Srbija borila za oslobođenje i ulazak u Evropu, te u svojim delima primenjuje sve elemente pank umetnosti koje je u svojoj mladosti, kao pripadnik prve generacije beogradskih pankera, podržavao početkom osamdesetih godina 20. veka.

Jak fluoroscentan i agresivan kolorit, namerna nedorađenost likova, umrljanost,  nečistoća i zamrljanost poteza, simbolično birana slova i godine, pisane poruke, originalne dinastičke likove, preuzete sa poručivanih portreta 19. veka i originalnih fotografija dinastije, prevodi u naše savremenike i oni i dalje u svom domu služe svome narodu, ovoga puta na umetničkoj sceni.

Pored autora izložbe prof dr Aleksandra Mladenovića u realizaciji postavke su učestvovali kustos izložbe muzejski savetnik kustos Tijana Jovanović- Češka i dizajner postavke kustos Izabela Martinov- Tomović.

Izložba je otvorena do septembra 2016. godine.

Podsećamo Vas da manifestacija „Muzeji Srbije. 10 dana od 10 do 10” traje od 12 do 21. maja i da će tokom njenog trajanja biti besplatan ulaz u periodu od 10 do 22 časa.

Biografija autora izložbe

Aleksandar Mladenović Leka je vizuelni umetnik iz Beograda, rođen 1967. godine.

Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kao vanredni profesor predaje Grafiku i Crtanje. Doktorirao je 2012. sa projektom „Rani pank i hibridna grafika“ na FLU u Beogradu. Održao je 33 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu, učestvovao na više od 300 kolektivnih izložbi. Dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih priznanja za grafiku. Bio je član međunarodnih žirija, održao je predavanja i radionice u Srbiji, SAD, Kini, Kanadi, Meksiku, Belgiji.

Mladenovićevi radovi nalaze se u javnim kolekcijama muzeja i galerija širom sveta (Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice Srpske u Novom Sadu, Ministarstvo kulture Srbije, Skupština grada Beograda, Nacionalna biblioteka, Madrid, Španija; Muzej grafike, Bruniko, Italija; Muzej savremene i moderne umetnosti „Veino Altonen“, Turku, Finska; Muzej umetnosti, Turku, Finska; Gradski muzej, Gelzenkirhen, Nemačka; Muzej umetničkih dela u malom formatu, Viroenval, Belgija, Galerija savremene umetnosti u Nišu, Univerziteti Kvebeka, Troa-Rivjer, Kanada, Obo Akademi, Finska, Univerzitet Hjustona u Kliar Lejku, SAD: Univerzitet Verakruz, Halapa, Meksiko; Gradska većnica, Sibruk, Teksas, SAD i dr.)

Konak kneza Miloša

Adresa: Bulevar patrijarha Pavla br. 2

Prevoz do Konaka: tramvaj br. 3, autobus br. 49 i br. 94

Telefon: 011/ 2660-422

 

Osnivači