Loading...
2016

Jedna francuska epizoda Save Šumanovića

jedna francuska epizodaPovodom obeležavanja 120 godina od rođenja Save Šumanovića okviru manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 sa zadovoljstvom Vas pozivamo na otvaranje izložbe  Jedna francuska epizoda Save Šumanovića Galerija slika „Sava Šumanović“ u Šidu. Sreda 11. maj 2016. godine u 18.00 sati

Galerija slika „Sava Šumanović“ u Šidu otvaranjem izložbe „Jedna francuska epizoda Save Šumanovića“, 11. maja 2016. godine, počinje realizaciju programa muzejske manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“.

Izložba je realizovana u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada i prof. dr Lidijom Merenik, istoričarkom umetnosti. Na otvaranju izložbe govoriće autori: Vesna Burojević, direktor Galerije slika „Sava Šumanović“, mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, i prof. dr Lidija Merenik koja će otvoriti izložbu.

U godini u kojoj obeležavamo 120 godina od rođenja slikara Save Šumanovića, u saradnji sa Galerijom Matice srpske, izložbom „Jedna francuska epizoda Save Šumanovića“ publici smo predstavili dela nastala tokom njegovog poslednjeg boravka u Francuskoj tokom 1929. godine. Prepleli smo dela iz naših kolekcija: devet slika i jedanaest skica – predstava, pejsaža, aktova i gradskih prizora – izvedenih u različitim tehnika iz kolekcijeGalerije slika „Sava Šumanović“ i dve slike i jedan crtež iz kolekcije Galerije Matice srpske. Izložena dela (slike i crteži) nastala su 1929. godine tokom poslednjeg boravka u Parizu i predstavljaju značajan segment u stvaralaštvu umetnika. Ovom izložbom dat je doprinos u rasvetljavanju stvaralačkog puta Save Šumanovića. Izložbu prati katalog sa autorskim tekstovima prof. dr Lidije Merenik i Vesne Burojević.

Pariz kao centar umetničkog i kulturnog života Evrope privlačio je brojne srpske umetnike među kojima je bio i Sava Šumanović. Tokom dvadesetih godina 20. veka u Parizu je boravio tri puta. Prema rečima samog slikara, ovaj poslednji boravak bio mu je najlepši. Učestvovao je i uživao u umetničkom i boemskom životu evropske prestonice kulture. Družio se sa umetnicima iz celog sveta. Istovremeno, to je vreme kada je Šumanović umetnički sazreo, prevazišao mladalački zanos i postavio temelje svemu što je kasnije tokom poslednje decenije života stvarao u Šidu.

 

Svečano otvaranje izložbe „Jedna francuska epizoda Save Šumanovića“, 11. maja 2016. godine u 18.00 sati u Galeriji slika „Sava Šumanović“

Osnivači