Loading...
2016

Једна француска епизода Саве Шумановића

jedna francuska epizodaПоводом обележавања 120 година од рођења Саве Шумановића у оквиру манифестације Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 са задовољством Вас позивамо на отварање изложбе  Једна француска епизода Саве Шумановића Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду. Среда 11. мај 2016. године у 18.00 сати

Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду отварањем изложбе „Једна француска епизода Саве Шумановића“, 11. маја 2016. године, почиње реализацију програма музејске манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“.

Изложба је реализована у сарадњи са Галеријом Матице српске из Новог Сада и проф. др Лидијом Мереник, историчарком уметности. На отварању изложбе говориће аутори: Весна Буројевић, директор Галерије слика „Сава Шумановић“, мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, и проф. др Лидија Мереник која ће отворити изложбу.

У години у којој обележавамо 120 година од рођења сликара Саве Шумановића, у сарадњи са Галеријом Матице српске, изложбом „Једна француска епизода Саве Шумановића“ публици смо представили дела настала током његовог последњег боравка у Француској током 1929. године. Преплели смо дела из наших колекција: девет слика и једанаест скица – представа, пејсажа, актова и градских призора – изведених у различитим техника из колекцијеГалерије слика „Сава Шумановић“ и две слике и један цртеж из колекције Галерије Матице српске. Изложена дела (слике и цртежи) настала су 1929. године током последњег боравка у Паризу и представљају значајан сегмент у стваралаштву уметника. Овом изложбом дат је допринос у расветљавању стваралачког пута Саве Шумановића. Изложбу прати каталог са ауторским текстовима проф. др Лидије Мереник и Весне Буројевић.

Париз као центар уметничког и културног живота Европе привлачио је бројне српске уметнике међу којима је био и Сава Шумановић. Током двадесетих година 20. века у Паризу је боравио три пута. Према речима самог сликара, овај последњи боравак био му је најлепши. Учествовао је и уживао у уметничком и боемском животу европске престонице културе. Дружио се са уметницима из целог света. Истовремено, то је време када је Шумановић уметнички сазрео, превазишао младалачки занос и поставио темеље свему што је касније током последње деценије живота стварао у Шиду.

 

Свечано отварање изложбе „Једна француска епизода Саве Шумановића“, 11. маја 2016. године у 18.00 сати у Галерији слика „Сава Шумановић“

Оснивачи