Loading...
2017

ŠID: Galerija slika „Sava Šumanović“

Galerija slika "Sava Šumanović"
Spomen kuća Save Šumanovića, Šid
Spomen kuća Save Šumanovića, Šid

Galerija slika „Sava Šumanović“ u Šidu

Svetog Save 7, Šid

VEB ADRESA

STALNA POSTAVKA

Stalna postavka

Od 11.05. do 20.05. 2017.

Galerija slika „Sava Šumanović“

Najveći deo umetničkog fonda Galerije pripada stvaralaštvu poslednje decenije života i rada umetnika. Osnovu Stalne postavke Galerije čine dela koja predstavljaju ključne momente u stvaralaštvu tog perioda. Šidska crkva, Lipova aleja kao i ciklusi  Proleće u šidskim baštama su obavezan deo stalna postavka koja broji oko 30 dela.

Izložbe tokom Manifetacije

Od 11.05. do 20.05. 2017.

„Šidijanke Save Šumanovića“ 

Ove godine Galerija obeležava 17. Memorijala Save Šumanovića. Manifestacija Memorijala ustanovljena je 1962. godine sa definisanim ciljem da na poseban način ukaže na delo Save Šumanovića. U okviru Memorijala otvorena je izložba Šidijanke Save Šumanovića. Zahvaljujući činjenici da se ciklus Šidijanke (Kupačice) u celini čuva u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, kao i da je Galerija poslednjih godina intervencijama u prostoru omogućila povećanje izložbenih površina, bilo je moguće po prvi put izložiti ciklus Šidijanke u nizu i celini, ali i pridodati odabrane radove koji su mu prethodili i one koji su nastali neposredno posle njega. Najvažniji segment izložbe čini trideset i pet kompozicija ciklusa. Jedinstvenim i prepoznatljivim Šidijankama dodato je deset odabranih slika koje su hronološki, stilski i tematski najavile centralni deo ciklusa, kao i dva serijala – jedan od pet dopojasnih i jedan od četiri ležeća akta u enterijeru, na kojima se prepoznaje plavi model Ema i karakteristične poze koje zauzimaju Šidijanke. Ovim aktovima ciklus Šidijanke je i okončan 1938. godine, a broj dela izložen na izložbi u Šidu zaustavio se na pedeset i četiri. Autor izložbe je Vesna Burojević, viši kustos Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

 

Muzej u gostima 

Svečano otvaranje u četvrtak 11.05. 2017. u 18:00 časova

Srpska umetnost u deset slika.

Iz kolekcije Galerije Matice srpske

Izložbom digitalnih printova na platnu Srpska umetnost u deset slika. Iz kolekcije Galerije Matice srpske kroz priču o deset „najreprezentativnijih“ umetničkih dela nastalih u periodu od XVIII do XX veka predstavlja se srpska nacionalna umetnost, njen razvoj, procesi modernizacije i uključivanja u savremene evropske umetničke tokove. Zastupljena su dela najznačajnijih predstavnika srpske umetnosti novijeg doba: od Hristofora Žefarovića, Dimitrija Bačevića i Stefana Teneckog, preko Katarine Ivanović, Pavla Simića, Paje Jovanovića i Stevana Aleksića, do Save Šumanovića i Ivana Tabakovića, kao i različite teme, umetnički stilovi i žanrovi: religiozna kompozicija, portret i autoportret, istorijsko slikarstvo, žanr scene i dr. Autor izložbe je msr Snežana Mišić, viši kustos Galerije Matice srpske.

Svih deset slika koji čine ovu izložbu biće raspoređene u stalnoj postavci sa slikama Sava Šumanovića i na taj način će i zaista biti ostvarena ideja - Muzej u gostima. Svaki dan će biti predstavljena jedna slika i to kroz tumačenje i radionice.

Izložbeni prostor Galerije Sava Šumanović, Šid
Izložbeni prostor Galerije Sava Šumanović, Šid

 

Osnivači