Loading...
2017

BOR: Muzej rudarstva i metalurgije „Bor“

Muzej rudarstva i metalurgije, Bor
Muzej rudarstva i metalurgije, Bor

.

MUZEJ RUDARSTVA I METALURGIJE "BOR"

Moše Pijade 19, Bor

VEB ADRESA

.

STALNA POSTAVKA

Od 11.05. do 20.05.2017. od 10:00 do 22:00 časa

U Muzeju rudarstva i metalurgije, tokom deset majskih dana, od 10 do 10 sati, posetioci će biti u prilici da razgledaju dve stalne postavke:

1.Istorijski razvoj rudarstva od praistorije do XX veka:

Tokom trajanja manifestacije posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa istorijatom rudarstva i metalurgije na terenima severoistočne Srbije. Rudarske i metalurške alatke korišćene u rudarstvu od praistorije do XX veka, svetiljke za osvetljavanje rudničkih prostorija, korita i pribor korišćen za ispiranje zlata od antike do početka XX veka, minerološka zbirka, kao i još puno interesantnih predmeta vezanih za rudarsku kulturu stanovništva Bora i okoline.

2.Vlaški kutak:

Segment stalne postavke predstavlja i ekspozicija, finansirana sredstvima Norveške ambasade, na kojoj se posetioci mogu upoznati sa duhovnom i materijalnom kulturom Vlaha, prigodnim i periodičnim ritualima, osnovnim vidovima tradicionalnog privređivanja i načinom odevanja i ukrašavanja.

.

Izložbe tokom Manifestacije

Od 11.05. do 20.05. 2017. u 19:00 časova

Muzej u gostima - Muzej Srema, Sremska Mitrovica

Izložba ''Bitka na Legetu''

Povodom ovogodišnje teme pod nazivom ''Muzej u gostima'', izložbom ''Bitka na Legetu'' posvećene stradanju Timočke divizije na mestu Leget u Sremu tokom Prvog svetskog rata, borskoj publici predstaviće se Muzej Krajine u Negotinu.

.

Posebni programi:

11.05.2017. u 16:00 časova

U organizaciji Muzeja rudarstva i metalurgije i Centra za kulturu u Boru, biće održan etno koncert, tj. publici će se predstaviti muzičari, odnosno izvođači etno muzike.

11.05.2017. u 20:00 časova

Plesom kroz vreme: Bor u posleratnom periodu

Nastavak radionice sa prošlogodišnje manifestacije u organizaciji Etnološkog odeljenja Muzeja na temu plesa, odnosno igara kroz vreme sa određenim tematskim sadržajem.

12, 16. i 19.05.2017. u 11:00 časova 

Ciklus predavanja ''Srednjovekovna Srbija''

Predavanjima na temu ''Srednjovekovna Srbija'' u organizaciji Arheološkog odeljenja Muzeja, učenicima osnovnih škola biće prezentovan život u srednjovekovnoj Srbiji sa podtemama: srpske zemlje u srednjem veku, izgled grada, sela i dvora, način oblačenja, ishrana, medicina, vojska, naoružanje i drugo. Program će se odvijati u tri predavanja organizovana u tri dana.

 12.05.2017. u 17:00 časova

Radionica ''Izrada glinenih posuda''

U organizaciji Konzervatorskog odeljenja Muzeja biće održana radionica u kojoj će konzervator – edukator pokazivati učenicima osnovnih škola kako se izrađuju glinene posude. Učenici će, takođe, uz pomoć edukatora, aktivno učestvovati u izradi posuda.  

13.05.2017. u 11:00 časova

Predstava ''Veseli voz''

U organizaciji Muzeja rudarstva i metalurgije i Centra za kulturu u Boru biće organizovana dečija predstava ''Veseli voz'' u kojoj će učestvovati deca predškolskog uzrasta.

 15.05.2017. u 11:00 časova

Radionica ''Povratak u prošlost: upoznaj i složi''

U organizaciji Pedagoškog odeljenja Muzeja biće održana radionica ''Povratak u prošlost: upoznaj i složi''. Učesnici radionice, deca predškolskog uzrasta, imaće priliku da se upoznaju sa kulturom, odnosno čovekovim stvaralaštvom u davnoj prošlosti, preko muzejskih predmeta. U kreativnom delu programa, pored edukacije prilagođene ovom uzrastu, deca će, pomoću delova slagalice stvarati sliku predmeta koji su videli, odnosno, o kome su nešto naučili. Cilj radionice je i podsticanje mašte i kreativnosti kod svakog deteta. 

Od 15.05. do 19.05.2017. od  19:00 časova

U organizaciji Etnološkog odeljenja Muzeja rudarstva i metalurgije i Etnografskog muzeja u Beogradu biće održane projekcije etno filmova koji potiču sa prošlogodišnje međunarodne Smotre etnološkog filma održane u Beogradu.

Od 16.05. do 18.05. 2017. od 17:00 časova

Radionica ''Kako rekonstruisati posudu''

Tradicionalana radionica, koja je posvećena konzervaciji i restauraciji keramičkih posuda iz Arheološke zbirke. U radionici učestvuju učenici srednjih škola, koji će se upoznati sa osnovama konzervatorskog i restauratorskog tretmana arheološke keramike. (16-18.5.2017. od 17 časova)

 17.05.2017. u 11:00 časova

Radionica ''Antički sjaj''

U radionici Arheološkog i Konzervatorskog odeljenja Muzeja pod nazivom ''Antički sjaj'', učesnici – učenici osnovnih škola će se upoznati sa bronzanim novcem iz antičkog perioda iz Numizmatičke zbirke Muzeja kroz izlaganje i razgovor sa kustosom Antičke zbirke Muzeja, dok će o osnovama konzervacije metalnih predmeta govoriti muzejski konzervator. Radionica je tradicionalnog karaktera, odnosno predstavlja sastavni deo programa Muzeja u okviru Manifestacije ''Muzeji Srbije''. (

 18.05.2017. u 10:00 časova

Radionica – ''Dečiji otvoreni atelje''.

U radionici, koju svake godine u okviru Manifestacije ''Muzeji Srbije'' organizuje Umetničko odeljenje Muzeja, učestvuju talentovani učenici osnovnih škola (5-8 razred), koji, uz pomoć različitih likovnih tehnika, stvaraju radove na zadatu temu. Po završetku radionice nastali radovi će biti izloženi.

Od 11.05. do 20.05.2017. od 10:00 do 22:00 časa

Posetioci će, svakog dana, tokom trajanja Manifestacije, moći da učestvuju u igranju ''Mankale – misaone igre'' u prostorijama Muzeja.

.

GALERIJA „BAKAR“

Stalna postavka:

Kolonija ''Bakar''

U galeriji ''Bakar'' posetioci će, u toku trajanja Manifestacije moći da pogledaju stalnu izložbu umetničkih dela izrađenih u bronzi najznačajnijih domaćih i stranih autora, nastalih u okviru međunarodne kolonije ''Bakar'' u periodu od 1985. do 2015. godine.

Posebni programi:

 12.05.2017. u 18:00 časova

 14.05.2017. u 17:00 časova

 20.05.2017. u 17:00 časova

Radionica ''Otisak''

Odeljenje tehničke baštine Muzeja tradicionalno, svake godine u okviru Manifestacije ''Muzeji Srbije'' organizuje likovnu radionicu ''Otisak'' u kojoj svi zainteresovani – učenici osnovnih i srednjih škola, kao i odrasli, imaju priliku da svoje radove rezbarene u linoleumu- linoreze, otisnu na grafičkoj presi i tako stvore grafiku, odnosno umetnički rad. Radionica je zamišljena da bude realizovana u tri dana Manifestacije.

 .

13. Evropska noć muzeja (20. maj)

Predstava ''Socijalna pantologija''

U 20:00 časova, Muzej rudarstva i metalurgije

Borskoj publici će se stand up komedijom ''Socijalana pantologija'' predstaviti Nenad Pantić, sociolog i poznati borski aforističar i stand up komičar. Glavna tema predstave je opis autorovog odrastanja i sazrevanja u maloj sredini, kao i kritika savremenih društvenih pojava.

 

Osnivači