Loading...
2017

Beograd: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

ZAPROKUL - Narodni muzej Pančevo u gostima

ZAVOD ZA PROUČAVANJE KULTURNOG RAZVITKA,

RIGE OD FERE 4, BEOGRAD

VEB ADRESA

ZAPROKUL - Narodni muzej Pančevo u gostima
ZAPROKUL - Narodni muzej Pančevo u gostima

MUZEJ U GOSTIMA - Narodni muzej Pančevo

Od 11.05. do 25.05.2017. od 09:00 do 17:00 časova, vikendom ne radi

Svečano otvaranje 10.05. 2017. u 17:00 časova

U cilju negovanja saradnje dveju institucija, predstavljanjem Narodnog muzeja Pančevo u Galeriji ZAPROKUL-a, putem prezentacije jednog Odeljenja (Odeljenja za istoriju umetnosti) ovog Muzeja kompleksnog tipa, priređujemo izložbu slika nastalih krajem XIX i u XX veku – Zagonetno i obično.

Kroz kontrastiranje (ali i u simbiozi ''prirodnog'' prizora), ključni pojmovi: zagonetno i obično, oprobani su u posmatranju na delima-primerima. Pred svakom slikom sledi zapitanost o zagonetnom i zapitanost o običnom. Zagonetno i obično – moglo bi se konstatovati - razvijano je i izlagano još od predmuzeja – kabineta čuda.

Pojmovi, poput intimnosti, voajerizma, začudnosti, otvorenosti, amblematičnosti, dionizijskog i apolonijsko..ugrađeni su u koncept izložbe kao moguće razvijanje pojmovnog para iz naslova - načinjanjem pitanja koja se nameću daljom problematizacijom i imaginativnim učestvovanjem zamišljenog posmatrača. Pojmovi su deo značenjskih odnosa u delima, koja ih oličavaju poput amblema ili su dejstvom naše percepcije učitana u njih.

Na izložbi će biti predstavljena dela Stevana Milosavljevića, Karla Ostrogoviča,     Mihaila S. Petrova, Milana Butozana, Vladimira Rebezova, Petra Dragića, Zorana Petrovića, Vladimira Tomića i dva nepoznata autora

Osnivači