Loading...
2017

Novi Sad: Muzej grada Novog Sada

Muzej grada Novog Sada
Muzej grada Novog Sada

 

Muzej grada Novog Sada

Tvrđava 4, Petrovaradin

Depandansi:

Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29, Novi Sad

Zavičajna zbirka Sremski Karlovci, Patrijarha Rajačića 16, Sremski Karlovci

Spomen zbirka Jovan Jovanović Zmaja, J. J. Zmaja 1, Sremska Kamenica

VEB ADRESA

STALNA POSTAVKA

Centralna zgrada Muzeja na Petrovardinskoj tvrđavi

Od 11.05. do 20.05. 2017. od  10:00 o 20:00 časova

Svečano otvaranje 09.05.2017. u 19:00 časova

300 godina od  Bitke kod Petrovaradina

Na izložbi je predstavljena velika pobeda carske vojske Habzburške monarhije nad osmanskom imperijom 5. avgusta 1716. godine. Ovo je kapitalni događaj iz naše zavičajne prošlosti i jedan od presudnih momenata u istoriji jugoistočne Evrope u 18. veku.

„Trag mača, trag pera“ Ekskluzivno!!! Povodom manifestacije „Muzeji 10 dana od 10 do 10“, na izložbi će biti predstavljena originalna pisma Eugena Savojskog. (9. maja u 19 č.)

 

LEGAT DR BRANKA ILIĆA.ZBIRKA STRANE UMETNOSTI

Dunavska 29, Novi Sad

Izložbe: 

QUATTRO GATOS - Četiri mačora

Ljubitelji španske umetnosti imaće priliku da vide više od 50 originalnih grafičkih radova Dalija, Pikasa, Miroa i Tapiesa, koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Izložba Cuatro gatos predstavlja grafiku kao medij jednih od najznačajnijih umetnika savremenog doba. Poznata imena, Pikaso, Dali, Miro, Tapies, svaki pojedinačno, izuzetno inovativna umetnička ličnost, otvorili su horizonte umetnosti 20. veka i ostvarili nove pravce u likovnom jeziku. Iz tog bogatstva ideja mnogi savremenici traže i nađu stvaralačku pobudu i inspiraciju.

Sva četvorica umetnika izuzetno su plodonosni i stvorili su veoma značajne grafičke opuse. Upravo zbog same tehnologije grafičkog pristupa koji stvaraoca tera ka disciplinovanijem i promišljenijem umetničkom gestu, grafika jeste za posmatrača naročito zanimljiva, jer predstavlja karakter samog umetnika u pročišćenom obliku. Umetnik na grafičku ploču ili litografski kamen nanosi svoj najličniji rukopis, jer je usek u ploču ili potez na litografskom kamenu nepopravljiv i večit. Na izložbi će biti predstavljeni i radovi iz Pikasovog poslednjeg razdoblja kada mu je grafička ploča služila poput dnevnih zapisivanja meditacija starca uz večitu lepotu ženskog tela i erosa.

Izložba je dobila ime po čuvenom kafiću u Barseloni – Quatro gatos (Els Quatre Gats) poznatom po tome što su se u njemu okupljala najveća umetnička imena s početka XX veka, a pre svih Pikaso. Mesto je otvoreno 1897. godine i smatra se centrom modernizma katalonske prestonice.

Izbor dela je sačinjen od strane kolekcionara Lazara i Žive Vujić iz Ljubljane, koji su ujedno i vlasnici svih grafika.

POSEBNI PROGRAMI

17.05.2017. u 11:00 časova

Kreativna radionica za decu "Umetnost u pesku"

Deca će imati priliku da se upoznaju sa umetnošću Ksenije Simonove, a u kreativnom delu programa i sami će imati priliku da stvore umetničko delo u pesku.

13.Evropska noć muzeja (20. maj)

Perfomans grupe Point dance studija će predstaviti savremeni ples uz špansku muziku. (nekoliko puta u toku večeri u Zbirci strane umetnosti)

Osnivači