Loading...
2017

Beograd: Etnografski muzej

Etnografski muzej u Beogradu
Etnografski muzej u Beogradu

Etnografski muzej u Beogradu

Studentski tr 13, Beograd

VEB ADRESA

STALNA POSTAVKA

Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13: Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku

Izložba Narodna kultura Srba u XIX i XX veku prikazuje sabornost srpskog naroda, njegovo jedinstvo i zajedništvo u okupljanjima oko sakralnih objekata iz kojih je vekovima zračila duhovna snaga njegovog etničkog i kulturnog bića. Prikazom naroda u narodnim nošnjama obuhvaćeni su mnogi srpski krajevi. Obrađeni su i izloženi i ostali sadržaji narodnog života, počev od privrednih odlika, razvoja staništa i kulture stanovanja, proizvodnje tekstila za pokućstvo i odevanje, do isticanja pojedinih duhovnih oblika s naznakama razlika u pojedinim kulturno-geografskim zonama. Osim studiozno obrađenih raznih oblika narodnog života seoskog stanovništva, znatan deo izlaganja posvećen je i građanskom sloju društva, posebno u prikazu načina odevanja i ambijentalnih celina stanovanja, s vidnim uticajima istočnjačke i evropske gradske kulture.

Hristifor Crnilović
Hristifor Crnilović

Manakova kuća, Etnografska spomen zbirka Hristifora Crnilovića, Gavrila Principa 5: Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja iz 19. i prvih decenija 20. veka

Jedan od najstarijih objekata starobalkanske arhitekture u Srbiji iz prve polovine 19. veka, kompletno saniran, revitalizovan i s novim, uređenim ambijentalnim okruženjem, posle punih pet decenija od poslednjeg konzervatorkog tretmana, biće otvoren za publiku u sklopu druge godine Manifestacije Muzeji Srbije 2016.  Objekat Manakove kuće, u sklopu Etnografskog muzeja od otvaranja i u duhu dobre saradnje čuvan zajedno sa ustanovama zaštite i uprave grada Beograda, čuva  najveću etnografsku spomen zbirku u Srbiji.

Legat pod nazivom Etnografska spomen zbirka Hristifora Crnilovića  sadrži 2 600 predmeta, preko 1 600 starih negativ ploča i negativ filmova, priručnu biblioteku sa više od 700 stručnih knjiga i časopisa i oko 22 000 listova rukopisne građe raspoređenih u 236 svesaka sa zapisima, crtežima, fotografijama, izvodima iz literature.

Potpuno obnovljena, konzervirana stalna izložba Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja iz 19. i prvih decenija 20. veka, biće svečano predstavljena publici. Unapređena izložba o radu H. Crniloviću, novi multimedijalni izložbeni sadržaji, sastavni su deo ove izuzetne izložbvene postavke koja  prikazuje osnovne elemente Crnilovićevog etnografsko-istraživačkog rada na terenu, pretežno u područjima južne Srbije, Kosova i Metohije i Makedonije, u periodu između dva svetska rata. Osnovna načela Crnilovićevog istraživanja su geografske, etničke i dijalektološke osobenosti stanovništva, i na osnovu njih prikazana su tri „kompleksa“ narodnih nošnji: šopski, moravski i vardarski. Posebna pažnja biće posvećena predstavljanju rukopisne zaostavšine Crnilovića koja spada u red najvrednijih dijalektoloških zapisa o jeziku i kulturi u Srbiji, ali i na širem prostoru Balkana s početka 20. veka.

 

IZLOŽBE KOJE SU U TOKU 

(Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13)

Izložba

Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji

 autor: Bratislava Idvorean-StefanovićMuzej grada Novog Sada

Izložba Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji baca svetlo na pojedine arhaizme iz tekstilnih fondova kroz njihove forme i funkcije koje su odavno izobičajene, te sada uglavnom nepoznate savremenicima. Izuzetne spomeničke vrednosti pokretne materijalne tekstilne kulture ovde su i u fokusu zaštite nematerijalne kulturne baštine. Izložene muzealije predstavljene su u odgovarajućem sadržajnom i hronološkom kontekstu arhivskih fotografija; kako bi realna i imaginarna značenja ovih arhaizama mogla izroniti iz dubina fondova tradicionalne simbolike. Stoga ovo može biti prilika da se sagleda niz anahronih prizora sa muzealijama (iz sredine 19. i prvih decenija 20. veka) reprezentima heterogenih tekstilnih tradicija Vojvodine, u tematskoj ekspoziciji, u 2014. godini.

Izložba Kockasti univerzum – lego u Srbiji
Izložba Kockasti univerzum – lego u Srbiji

 

IZLOŽBE KOJE ĆE SE OTVORITI TOKOM MANIFESTACIJE:

09. 05. 2017. u 19:00 časova

Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13

Izložba Kockasti univerzum – lego u Srbiji,autor Ana Dajić

Preteča kompanije LEGO osnovana je 1932. godine, u danskom selu Bilund, kada je stolar Ole Kirk Kristiansen započeo posao proizvodnje merdevina i daski za peglanje. Ubrzo je Ole počeo da od ostataka materijala pravi drvene igračke, a samo dve godine kasnije kompanija preusmerava svoju industrijsku delatnost, orijentiše se samo na proizvodnju igračaka i dobija ime “LEGO”– skraćenicu nastalu od dve danske reči “lep godt”, u prevodu “lepo se igraj”. Razmišljajući o novim materijalima, otpornijim od drveta, Ole shvata da plastika, kao materijal čija je masovna proizvodnja počela posle Drugog svetskog rata, pruža neverovatne mogućnosti.  Nakon godina eksperimentisanja, LEGO kocka je 1958. dobila današnji oblik, čvrstinu, kompaktnost i izdržljivost, što je otvorilo put beskrajnim mogućnostima građenja i kreiranja. Kroz porodični posao, tri generacije Kristiansenovih stvorile su vanvremensku igračku – LEGO kocke koje imaju neograničeni potencijal u igranju, predstavljaju dugogodišnju zabavu za sve uzraste, alatku za razvijanje mašte, kreativnosti i učenja.

Na izložbi ćemo prikazati kako je ova popularna igračka stigla u Srbiju (Jugoslaviju) i kako je od šezdesetih godina, kada je LEGO zvanično ušao na jugoslovensko tržište, pa do danas tekao njegov komercijalni život: kako se dobavljao, prodavao, reklamirao. Takođe ćemo prikazati i načine na koji je LEGO bio korišćen u igri, u privatnim prostorima, jer je igra sa ovim kockama obeležila detinjstvo, razigravala maštu i oblikovala igru više generacija dece, koji su rođeni i odrastali u Jugoslaviji i Srbiji.

15. 05. 2017. u 13:00 časova

Manakova kuća, Gavrila Principa 5

Izložba Ukras muškog lica – brk, autor: Ivana Jovanović-Gudurić, viši kustos, dip. etnolog-antropolog, Muzej grada Novog Sada

Na izložbi Ukras muškog lica-brk, brkovi su sagledani kroz kulturno-istorijsku perspektivu, kao deo modnih trendova i kao važan elemenat izgradnje muškog identiteta u 19. veku. Ova nesvakidašnja tema publici će biti predstavljena kroz portretne fotografije, modne gravire i reklamne oglase iz pomenutog perioda. Izložbu čine i tekstovi o stilovima brkova koji su bili najpopularniji, uticaju vojske na uvođenje obaveze nošenja, odnosno nenošenja brkova, kao drugi interesantni podaci do kojih je, u svojim istraživanjima, došla autorka Ivana Jovanović-Gudurić. Kako je tema mode nošenja brkova neposredno povezana sa istorijom bereberskog zanata, na izložbi će biti prikazani i predmeti iz Kolekcije berberskog zanata iz Fonda Muzeja grada Novog Sada.

MUZEJ U GOSTIMA

MUZEJ U GOSTIMA – MUZEJ VOJVODINE 

Izložba Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji, autor: Bratislava Idvorean-StefanovićMuzej Vojvodine, Novi Sad

Izložba baca svetlo na pojedine arhaizme iz tekstilnih fondova kroz njihove forme i funkcije koje su odavno izobičajene, te sada uglavnom nepoznate savremenicima. Izuzetne spomeničke vrednosti pokretne materijalne tekstilne kulture ovde su i u fokusu zaštite nematerijalne kulturne baštine. Izložene muzealije predstavljene su u odgovarajućem sadržajnom i hronološkom kontekstu arhivskih fotografija; kako bi realna i imaginarna značenja ovih arhaizama mogla izroniti iz dubina fondova tradicionalne simbolike. Stoga ovo može biti prilika da se sagleda niz anahronih prizora sa muzealijama (iz sredine 19. i prvih decenija 20. veka) reprezentima heterogenih tekstilnih tradicija Vojvodine, u tematskoj ekspoziciji, u 2014. godini. (januar – maj 2017.)

MUZEJ U GOSTIMA – BENAKI MUZEJ 

Etnografski muzej predstavlja specijalnog gostaBENAKI MUZEJ i najavljuje gostovanje ovog Muzeja u Beogradu i Srbiji  naredne 2018. godine.

Ambasada Republike Grčke u Srbiji i Helenska fondacija za kulturu organizuju manifestaciju Dani grčke kulture u Srbiji u okviru koje će u Etnografskom muzeju biti predstavljen Benaki muzej iz Atine s manjim brojem replika reprezentativnih predmeta iz zbirki ovog izuzetnog svetskog muzeja. (20. april – 21.  maj 2017.)

 

POSEBNI PROGRAMI

13. 05. 2017. od 10:00 do 16:00 časova

Lego radionica za decu (prateći program izložbe Kockasti univerzum – lego u Srbiji)

 

16. 05. 2017. od  16:00 do 20:00 časova

Lego radionica za decu (prateći program izložbe Kockasti univerzum – lego u Srbiji)

18. 05. j 2017. u 13:00 časova

Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13

Dodela Nagrade Borivoje Drobnjaković za najbolji završni master rad iz etnologije i antripologije

19.05. 2017. u 18:00 časova

Dodela nagrade za najbolju lego skulpturu (prateći program izložbe Kockasti univerzum – lego u Srbiji)

Program za 13. Evropsku noć muzeja (20. maj, 10:00-22:00)

U 18:00 časova  -Koncert starogradskih pesama u izvođenju Akademije edukative

 

 

Osnivači