Loading...
2017

Београд: Природњачки музеј

[metaslider id=3409]

 

ПРИРОДЊАЧКИ МУЗЕЈ

Његошева 51, Београд

Галерија Природњачког музеја, Мали Калемегдан 5

ВЕБ АДРЕСА

 

 

ИЗЛОЖБА

Од 11. 05. до 20.05. 2017 од 10:00 до 22:00 часа

Отварање изложбе 11. 05. 2017. у 13:00 часова

Метеорити – гласници свемира

Аутор изложбе – Александар Луковић, кустос минералог. Изложбу ће отворити академик Видојко Јовић.

Метеорити су део Природњачког музеја од његовог оснивања, његови најстарији и међу највреднијим експонатима. У оквиру изложбе Музеја публика ће имати прилику да види неке од наших најпознатијих метеорита који су у протеклом веку пали на тло Србије: Сокобањски, Јелички и Димитровградски. Поред метеорита са подручја Србије, посетиоци ће имати прилику да се упознају и са метеоритима са светски познатих локација као што су: Canyon Diablo, Mundrabilla, Henbury итд.

Посебни програми:

14.05. 2017. у 13:00 часова

Радионица Научници и открића.

Радионица је настала у сарадњи кустоса Природњачког и Народног музеја у Београду. Радионицу воде кустоскиње ова два музеја, Драгана Вучићевић и Ивана Јанковић, а на њој ће се спојити природно и уметничко културно наслеђе, у амбијенту изложбе посвећене метеоритима, говориће се , осим о метеоритима, о пределима, рељефу Србије, а биће представљене и слике чувених научника. Пријаве за радионицу Научници и открића на мејл: draganav@nhmbeo.rs

 

Природњачки музеј, радионица
Природњачки музеј, радионица

 

Програм за 13. Европску ноћ музеја (20. мај)

Од 16:30 до 21:00 час

Амфитеатар иза Галерије Природњачког музеја  (Мали Калемегдан 5)

Природњачка бајка (позоришна представа - мјузикл)

Природњачка бајка је позоришна представа - мјузикл и представља спонтани пројекат, настао као резултат низа радионица Природњачког музеја током претходне изложбе. Представа  на шаљив, допадљив и забаван начин обједињује причу о природи, историји науке у Србији, многим научницима (Јосиф Панчић, Петар Павловић и Јован Жујовић), занимљивостима из екологије, биологије и геологије, као и значају Природњачког музеја у очувању и презентацији природног наслеђа, али и едукацији младих. Посебан део мјузикла посвећен је борби против незнања, некултуре, вршњачке дискриминације и неравноправности по било ком основу (генијалност, инвалидитет, социјални статус итд). У представи глуме, певају, плешу и репују: учесници радионица, ученици основних школа (ОШ Соња Маринковић, ОШ Бранко Пешић, Средња занатска и друге школе), ученици музичких школа, победници такмичења младих певача Златна сирена, чланови плесних клубова и КУД-ова итд. Упоредо са представом, на отвореном простору око бине,  истовремено ће се одвијати радионица оригамија Направи животињу од папира и ликовна радионица Нацртајмо Експонат Природњачког музеја уз претходну пријаву учесника на е-маил draganav@nhmbeo.rs. На крају представе, публика ће моћи да погледа радове управо настале током радионица. У 17.00 сати на истом простору почиње и радионица аикодоа у организацији Aikido association Fujiyama, пријаве на радионицу аикидоа путем мејла e.beckovic@gmail.com или тел: 064 1241226. Аутор текста Природњачке бајке је Драгана Вучићевић, кустос Природњачког музеја, а представу реализују Природњачки музеј у сарадњи са Центром за волонтерски рад Дуга и ОШ Соња Маринковић из Земуна.

Оснивачи