Loading...
2017

Београд: Музеј Југославије

МИЈ Београд
Музеј историје Југославије, Београд

Музеј историје Југославије,

Београд, Ботићева 6

ВЕБ АДРЕСА

Изложбе током Манифестације:

Од 11.05. до 20.05.2017,од 10:00 до 22:00 часа

Изложба Југо моја Југо-гастарбајтерске приче у објекту Музеј 25. мај о југословенским радницима на привременом раду у Аустрији и Немачкој.

На челу стручног тима изложбе Југо, моја Југо су: Александра Момчиловић Јовановић и Татомир Тороман, кустоси, етнолози-антрополози (Музеј Југославије) и Љубомир Братић, политички филозоф и активиста (Беч).

По први пут у домаћој музејској пракси, изложба Југо, моја Југогастарбајтерске приче  обрађује ову тему у жељи да осветли сегмент мање-више негиране историје људи, који су стеротипизирани и којима је оспоравана улога у културном и привредном развоју Југославије. Музејској интерпретацији претходила су теренска и архивска истраживања, а разумевању комплексности феномена помогли су бројни радници на привременом раду у Аустрији и Немачкој делећи своја сећања и њима значајне предмете.

Посебни програми:

12.05.2017. у 12.00 часова

Пратећи програм изложбе Југо моја Југо-гастарбајтерске приче: хип-хоп радионица са Кид Пексом (Петар Росандић), репером из Беча, дететом гастарбајтера и мигрантима који тренутно бораве у Србији. Пројекат се реализује у сарадњи са невладином организацијом Refugee Aid Миксалиште.

 

 

Оснивачи