Ћуприја: Музеј „ХОРЕУМ МАРГИ – РАВНО“

МУЗЕЈ „ХОРЕУМ МАРГИ – РАВНО“

Јована Курсуле 2, Ћуприја

ВЕБ АДРЕСА

СТАЛНА ПОСТАВКА

Сталну поставку Музеја „Хореум Марги-Равно“ Ћуприја чине експонати археолошке, историјске, нумизматичке и етнографске збирке, са акцентом на археолошку, обзиром да се музеј налази на археолошком локалитету Horreum Margi (1-4.в.н.е.). Поред камене пластике са горе поменутог локалитета, археолошку поставку чине и експонати са неолитског археолошког локалитета Стублина (3500-5000 год. п.н.е.) који је такође у територијалној надлежности Музеја. (11-20. мај, 10-22h)

Изложбе:

ПРОСТОРНА ГРАФИКА

Изложба  обухвата радове студената Факултета уметности у Нишу на истоименом предмету (доцент Сања Девић, асистент Јефимија Коцић). Поред радова који су настали обрађивањем наставних јединица у оквиру наставе изложбену поставку чине и награђени радови на конкурсу који факултет организује у сарадњи са фирмом Webelinx. (до 11. маја, 10-22h)

„ЧИКА ИГОР И ЋУПРИЈСКИ МУЗЕЈ“, изложба којом је обележено 30 година од смрти оснивача музеја у Ћуприји као и 60 година од подизања првог ћупријског музеја. Изложба прати живот и рад Игора Парфјонова, оснивача и првог управника ћупријског музеја, као и активност музеја „Хореум Марги-Равно“ у периоду од 1956-1968. године. (до 15. маја, 10-22h)

ЗВУЦИ СВЕТА

Изложба старих и новијих инструмената из свих делова света, међу којима се налазе и веома ретки инструменти. Изложба има за циљ едукацију опште популације о инструментима и музици кроз изложене експонате али и предавања. Изложбу прати и интерактивни перформанс у коме би се публика на непосредан начин упознала са занимљивим и необичним инструментима као и начином на који они стварају музику, уз подршку проф. маг. Александра Стојића, професора класичне гитаре, Аце Пејчића и Душана Стојадиновића музичара, који су и аутори овог концепта. Изложба се реализује у сарадњи са Установом културе Ћуприја. (12. мај у 19h, 13-18 мај)

Изложба Биберче

Изложба Биберче

Музеј у гостима – Завичајни музеј Јагодина

16.05.2017. у 19:00 часова

БИБЕРЧЕ

Изложба минијатурних посуда из праисторијских збирки Завичајног музеја Јагодина, аутора Соње Перић, кустоса-археолога. Изложбу чини око 200 експоната, минијатурних посуда од  старијег неолита до  млађег гвозденог доба са локалитета у централном Поморављу. Експонате који су постављени хронолошки и типолошки, прати 13 паноаса атрактивним фотографијама ескпоната фотографисаних у природи, и пратећим текстом. Изложбу прати и радионица „Руке у глини“, која је посебно атрактивна за децу предшколског и школског узраста.

Посебни програми:

11.05.2017. у 18:00 часова

Радионица на тему дигиталне уметности, INTERFEJS DIZAJN SPIRIT, замишљена је као промоција графичког дизајна кроз методологију израде апликација за мобилне телефоне. Радионица је намењена деци средњошколског узраста која имају афинитета према овој врсти уметности а реализоваће се у сарадњи Музеја и Факултета уметности из Ниша. Радионицу ће водити доцент Сања Девић и асистент  Јефимија Коцић,предавачи на предмету Просторна графика, Департмана за примењену уметност Факултета уметности у Нишу.

17.05.2017. од 18:00 до 20:00 часова

СТВАРАЈМО ЗАЈЕДНО – Кроз уводно предавање о коришћењу керамичког посуђа од најранијих периода праисторије, његовој употреби, начину украшавања и функцији полазници радионице ће се упознати са улогом керамике у људској заједници. Уз краћи осврт на особине материјала који ће се користити у практичном раду, полазници ће имати прилику да самостално учествују у изради сувенира од гипса. Радионица има за циљ упознавање деце  школског узраста са појмом и употребом керамике, врстама керамике и орнаментике кроз  људску прошлост, као и развијање моторичких вештина и креативности. Радионицу воде запослени у Музеју „Хореум Марги-Равно“ Ћуприја, кустос Даница Јовић и техничар- конзерватор Ана Мурић.

18.05.2017. у 19:00 часова

„ЗВУЦИ СВЕТА“,  интерактивна радионица у којој би се публика на непосредан начин упознала са занимљивим и необичним инструментима као и начином на који они стварају музику, уз подршку проф. маг. Александра Стојића, професора класичне гитаре, Аце Пејчића и Душана Стојадиновића музичара, који су и аутори овог концепта. Заинтересованима ће се пружити прилика да и сами пробају инструменте. Радионица ће се завршити концертом музичког састава „Звуци Света“ на коме би поменути музичари свирали на инструментима из поставке, композиције различитих култура.

 13. Европска ноћ музеја (20. мај)

Демонстрација пуцања из реплике Карађорђевог, трешњевог топа, који је део сталне историјске поставке Музеја, везане за Бој на Иванковцу 1805. године крај Ћуприје и прву победу српских устаника над регуларном турском војском у Првом српском устанку. (17-20 h)

Horreum Margi, дом на путу царева– Villa Rusticae, Изложба експоната са ширег локалитета Horreum Margi, смештених у амбијент који асоцира на кућу римског грађанина. Кроз причу о антици, римском царству, животу, потребама римског човека и градуHorreum Margi, водиће нас домаћини Villa Rusticae, имагинарни  становници Horreumа. Изложба има за циљ да публици приближи живот у античком Риму, на занимљив начин али и да кроз представљање могућег изгледа римске куће у Horreum Margiju, али и саме инфраструктуре града, створе перцепцију о његовом значају и потенцијалу који има за развој савремене културе. (20.00h)

Поделите

Stumbleupon

Одаберите писмо